Mijn jongens met krullen willen een ‘cool kapsel’

Op het schoolplein zie ik de coolste kinderkapsels voorbijlopen. Bij de jongetjes is de variatie het grootst: langer haar, kort haar, opgeschoren zijkanten, kuif of geen kuif, netjes naar de zijkant gekamd. You name it, daar loopt het voorbij. Allemaal leuk natuurlijk, maar met twee jongens met krullen sta je toch voor een kleine uitdaging.

Gisteren ging ik met drie kinderen naar de kapper en zette mijn vijfjarige zoon haar voor een uitdaging: kun je mij een cool kapsel met kuif geven?

jongens met krullen

Jongens met krullen en een kuif

Dochter (7 jaar) is het makkelijkst: gewoon puntjes knippen. “Ik wil namelijk net zo lang haar als Elsa mama”. Die Frozen prinses zorgt in ieder geval voor duidelijkheid en gemak. Dan nemen we het “Let-it-Go-gekrijs” maar voor lief. Puntjes knippen, mooie vlecht erin en klaar was mevrouw.

Hoe anders was dat bij de jongens. Dat begon al onderweg naar de kapper. Oudste Zoon (9) heeft een prachtige bos krullen waar jongens én meisjes jaloers op zijn. Hij vertelde me dat de kapper als eerste vast zou zeggen dat hij zulk mooi haar heeft.

Toen hij in de stoel plaatsnam was dat inderdaad het eerste wat ze zei. “Maar dat klopt toch ook?” zei ik tegen hem. Zijn blik sprak boekdelen: hij wil het liefst stekels of steil haar, net als zijn vrienden.

Mijn argument dat meisjes krullen later heel bijzonder en mooi vinden bij jongens, neemt hij nog niet serieus. Dat had ik niet gedacht gezien zijn interesse in de voortplanting 😉 . Neem bijvoorbeeld acteur Fedja van Huêt: een knappe man mét krullen. Of Google gewoon “man met krullen” en zie wat voor moois daar naar voren komt! Maar goed, daar dacht mijn zoon dus anders over.

Mijn krullebol van vijf weet het zeker: “Ik wil een kuif!”

“Hoe wil je het geknipt hebben?”, vroeg de kapper. Oudste Zoon weet al dat hij niet meer hoeft te zeggen dat hij het steil wilt, hij heeft de afgelopen jaren al geleerd dat jongens met krullen die wens opzij kunnen schuiven.

Hij haalt zijn schouders op en laat mij samen met de kapper beslissen. Hoe anders gaat dat met zijn kleine broertje. Als Jongste Zoon (5) plaatsneemt in de stoel heeft hij al hele verhalen en weet hij precies wat hij wil: een kuif. “Zo hier een beetje naar beneden en daar zo.”

Hij trekt zijn haar bovenop zijn hoofd recht overeind en laat het dan weer los. Zijn grove krullen storten direct weer naar beneden. Ik vertel hem dat een kuif met krullen wel lastig is. Vorig jaar hadden wij zijn haar heel kort laten knippen en kon hij een beetje een kuif.

Nou ja, een kuif, het werd een soort babykrul. Met zijn flaporen was dat niet de beste combinatie, vond ik. De kapper redde mij gelukkig uit de situatie en zei: “Dat was wel een beetje een babykuif he? Zal ik jou een coole grote jongenskuif geven?”

Jongste Zoon knikte enthousiast en de kapper ging aan de slag. Ik hoopte met heel mijn hart dat het zou lukken.

Die krullen moeten weg

Toen de kapper het model geknipt had en de gel ging pakken, zag ik het al aan zijn snoetje: dit werd een uitdaging om hem ervan te overtuigen dat het een kuif was.

De hele kapsalon luisterde mee toen hij keer op keer tegen de kapper zei dat dit ‘echt geen kuif’ was. Zijn voorkant stond recht overeind en werd met gel en haarlak in bedwang gehouden, maar alsnog was meneer niet tevreden. “Vertel eens wat je er niet mooi aan vindt”, zei de vriendelijke kapper.

Die krullen, die moeten weg”, kwam er toen uit zijn vijfjarige mond. Alle vrouwen in de kapsalon glimlachten, de kapper nam het gelukkig serieus en ik voelde vooral medelijden. “Ik kan je krullen niet weghalen, ik vind ze prachtig, maar zo heb je toch een beetje een stoere kuif toch?”.

Na nog eens drie keer pulken aan zijn kuif en het met de föhn rechtop te hebben geblazen, was hij tevreden. Ik kon opgelucht ademhalen.

De volgende dag stond ik met mijn föhn zijn ‘kuif’ overeind te blazen. Ik vond hem goed gelukt, maar Jongste Zoon was wederom niet tevreden. “Die stomme krullen!” riep hij tegen zijn spiegelbeeld. Ik zuchtte.

Hopelijk wordt het een keer hip om krulspelden in jongetjeshaar te zetten. Dan hebben mijn jongens met krullen ook het gevoel er helemaal trendy geknipt bij te lopen…

ps… ook meisjes met krullen willen graag stijl haar… lees maar

4 gedachten over “Mijn jongens met krullen willen een ‘cool kapsel’”

  1. Hoi! Het is een ouder artikel, maar ik wou even zeggen dat ik precies hetzelfde had op die leeftijd. Tot mijn 20e vond ik mijn krullen niks. Nu 27 jaar en ik wil niet anders meer! Komt vanzelf, de liefde voor de krullen.

  2. Ik heb met n glimlach op mn gezicht je verhaal artikel gelezen want het is zo herkenbaar !Mijn zoon van 10 heeft dus ook prachtig krullend haar en wil ook al sinds jaren n kuif ..vandaag gaan we naar de kapper en ik zocht op internet naar leuke kapsels voor hem …..we zien t wel ?

  3. Hier ook een 7jarige met hele mooie krullen die hij zelf vervloekt….. Hij wil maar 1 sport kapsel en dat is zo kort dat zijn krullen er niet meer zijn… Tot groot verdriet van papa en mama.. Helaas vind ik dat hij zo jong als hij is recht heeft op zijn eigen mening en keuzes. Elke x weer probeer ik hem te overtuigen zijn haar weer is te laten groeien, soms lukt het en mogen we weer even zijn mooie krullen zien. Tot het moment dat er te veel ‘grote’ mensen opmerkingen (complimenten) maken over zijn prachtige krullen! Dan worden ze vervloekt en wil hij ze er af. Ik blijf hopen dat hij ooit gaat zien hoe vreselijk mooi zijn volle krullenbos is ?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven