Jongeren en alcohol, hoe pas je de wet toe in je opvoeding?

Als je kinderen puber zijn is alcohol een van de belangrijkste dingen die aan bod komen om een goed gesprek over te hebben. Bij ons was destijds de regel dat ze voor hun 16e geen alcohol mochten. De grens voor jongeren en alcohol lag daar immers al dus dat lijkt dan handig. Al onze kinderen kenden die regel, sterker nog, ze keken er zelfs naar uit dat het zover was 😉 . Alcohol heeft een enorme aantrekkingskracht op jeugd schijnbaar. Op ‘mijn jeugd’ wel in ieder geval.

jongeren en alcohol

Gewijzigde wet voor jongeren en alcohol

Mijn bonuskind was 16 toen de alcohol wet op 1 januari 2014 wijzigde. Hij mocht vier maanden af en toe een glaasje bier met papa drinken en daarna mocht hij bijna twee jaar geen alcohol meer. Die afspraak terug draaien was een enorme klus en is, als ik heel eerlijk ben, niet geheel gelukt.

Het blijft een discussiepunt

Wij worden er nu dan ook regelmatig op aangesproken door de kinderen die er na komen, dat de oudste wel alcohol mocht toen hij zo oud was als zij nu (bijna) zijn. Ik vind dat ontzettend moeilijk. Verscheidene gesprekken volgden, over hoe gevaarlijk en slecht alcohol is, maar het blijft een discussiepunt en het is moeilijk om daar een weg in te vinden als ouders. En ik vind dat de ‘wet van jongeren en alcohol’ ons, als ouders van jongeren tussen 15 en 17 jaar, hierin niet tegemoet is gekomen. Kinderen, want zo noem ik ze nog steeds, van 17 jaar en jonger zijn meteen strafbaar wanneer ze met alcohol in aanraking komen. De straffen worden zwaarder naarmate ze ouder zijn. Een soort van overgangsregeling hierin was misschien een betere oplossing geweest vind ik.

En dan gaat het mis

Ons tweede kind is inmiddels 17 én een half, maar een meisje. Het is aangetoond dat bij vrouwen alcohol zwaarder aanslaat dan bij mannen. En afgelopen weekend was er weer eens een feestje…

Ze had gedronken, dat was wel duidelijk, maar ook meteen te veel. En ik weet dat er overal inmiddels staat beschreven dat het thuis alcohol leren drinken achterhaald is en dat ze daardoor juist meer frequent gaan drinken, maar na dit avontuur blijf ik erbij dat we het wel hadden moeten doen. Ze had nu zoveel sterke drank door elkaar gedronken, overal van geproefd, dat het helemaal mis is gegaan. Als ze thuis eens iets had gedronken, hadden we dat probleem in ieder geval kunnen tackelen en kunnen uitleggen ‘hoe’ je alcohol drinkt.

Lesje geleerd

Uiteraard heeft er de dagen erna herhaaldelijk een goed gesprek plaatsgevonden en is ze er zichzelf ook van bewust dat een feestje zonder alcohol toch plezieriger is, vooral de dagen erna. Tja, dat leer je dan weer wel 😉 . Ons jongste kind is bijna 15 en voor hem zal het allemaal wat makkelijker gaan denk ik. Tegen de tijd dat hij 16 wordt zal het allemaal wat meer ingeburgerd zijn dat er voor je 18e geen alcohol genuttigd mag worden. Maar voorlopig blijven we nog even de uitdaging aangaan met onze pubers en alcohol.

Hoe denk jij over jongeren en alcohol en op welke leeftijd dronk jouw puber voor het eerst alcohol of wanneer denk je hierin te gaan toestaan?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven