Ga je met tegenzin naar je werk. Dan wil je vast niets liever dan ergens anders weer geïnspireerd en gemotiveerd aan de slag. Liever vandaag dan morgen. Maar nu de crisis aanhoudt, wordt het een stuk minder gemakkelijk om een nieuwe baan te vinden. Je kijkt actief naar vacatures of gooit hier en daar in je netwerk een balletje op. Hoewel je zo op een verstandige manier zoekt naar een nieuwe uitdaging, loop je ook kansen mis voor groei in je werk. Wat kun je doen?
Veel organisaties voelen de gevolgen van de crisis. Hoewel sommige sectoren (zoals ICT) alweer aangeven moeite te hebben hun vacatures in te vullen, is het aantal vacatures nog steeds lager dan we vóór de crisis gewend waren. Met weinig budget binnen organisaties om nieuwe mensen aan te nemen en tegelijkertijd de uitdaging voor organisaties om goed personeel te blijven binden en boeien, ligt de beste kans op groei voor jou wellicht bij je huidige werkgever.
Zoek het dichterbij
Als je al een tijdje met tegenzin naar je werk gaat is je bril vaak zo vertroebeld dat je de mogelijkheden in je huidige werkomgeving niet meer ziet. Of kunt zien. Om ze te zien, moet je namelijk wel kijken! Heb je de interne mogelijkheden wel écht goed onder de loupe genomen? Als je langer in een bepaalde organisatie werkt, denk je dat je die van binnen en buiten kent. Je veegt wellicht snel allerlei opties van tafel onder het mom: dat kan bij ons toch niet. Je zoekt eigenlijk niet goed door, waardoor je jezelf kansen tot groei ontneemt.
Omdat je de interne mogelijkheden voor jouw groei niet bespreekbaar maakt en tegelijkertijd inschat dat er buiten de deur weinig kansen zijn, blijf je hangen in je huidige functie en heb je het gevoel dat je stil staat.
Wat kun je doen?
Het is belangrijk dat je erkent dat je zelf verantwoordelijk bent voor het geluk in je werk. Zoek actief naar mogelijkheden voor groei. In mijn praktijk zie ik steeds weer dat er intern vaak meer mogelijk blijkt dan mijn cliënten denken. Hoe kun je alles wat je te bieden hebt beter inzetten, zodat je weer met plezier werkt? Zelfsturing is daarbij noodzakelijk. Je leidinggevende wordt er waarschijnlijk niet zo blij van als je komt melden “dat je het niet meer naar je zin hebt”. Alleen mededelen dat je iets anders wilt, zonder daarin actief met voorstellen voor verandering te komen, is feitelijk je probleem over de schutting gooien: ik heb het niet meer naar mijn zin, en jij als leidinggevende moet dat oplossen voor mij.
Zo benut je de interne mogelijkheden
Presenteer jezelf als oplossing voor een specifiek probleem. Wat is jouw unieke toegevoegde waarde? Hoe kun je die optimaal inzetten om bij te dragen aan de doelen en het succes van jouw organisatie? Doe hiervoor een voorstel en vraag vervolgens welke mogelijkheden je leidinggevende hiertoe ziet. Vraag hem met wie je binnen je organisatie zou kunnen praten om dit te onderzoeken. Het mag dan crisis zijn, de prognoses voor de komende jaren zijn voor werkgevers minder rooskleurig dan je zou denken. Babyboomers zullen de komende jaren massaal uit het arbeidsproces stromen. Daardoor zullen er tekorten ontstaan aan arbeidskrachten. Uiteindelijk zullen werkgevers hun best moeten blijven doen om goede mensen binnen boord te houden. Ga er dus niet vanzelfsprekend van uit dat je voorstel negatief ontvangen zal worden.
Zorgen dat je leuk werk doet, betekent dus niet per se dat je je baan op moet zeggen om bij een nieuwe werkgever iets nieuws te gaan doen. Gun het jezelf om met meer plezier te werken. Daarvoor bekijk en benut je het liefst weldoordacht alle opties die je hiervoor tot je beschikking hebt. Te beginnen bij je huidige werkplek. Veel succes!
Biedt jouw organisatie weinig mogelijkheden voor groei? Vind je het lastig de interne mogelijkheden te zien en bespreekbaar te maken? Welke tip heb jij voor andere dertigers die hun wensen voor groei met hun werkgever willen delen? Ik ben benieuwd naar jullie reacties en ideeën!
Wil je meer loopbaantips van Marloes en het e-book “Van Droom naar Droombaan” gratis ontvangen? Kijk hier.