Judo en Ondernemerschap, zoek de overeenkomsten…..

Zeppe heeft afgelopen zaterdag een moeilijke judo wedstrijd gespeeld. Hij zat net twee kilo boven de gewenste gewichtsklassen. Dat betekent vechten tegen grotere kinderen. Hij heeft zich dapper geweerd maar eerlijk is eerlijk, ik had de tranen in de ogen staan. Wat een agressie hadden de twee jonge tegenstanders. Zeppe gaf zich niet zo maar gewonnen maar heeft flink moeten incasseren.  Toen hij van de mat liep en naar mij toe kwam, zag ik aan zijn gezichtje dat hij pijn had en heel boos was. Hij kroop op mijn schoot (deze momenten vind ik heerlijk en daar geniet ik nog steeds intens van) en vroeg of hij een stukje chocolade mocht. Langzaam maar zeker werd hij rustig en begon strategie te bepalen.

‘Ik ben goed in techniek maar kan nog niet zo goed vechten….uhmmm, maandag heb ik examen daar zal ik eens laten zien wat ik kan. Ik ben niet sterk maar moet leren hoe ik mensen uit hun evenwicht haal.’ En ja hoor, mijn Zeppe is terug. Analyseren en strategie bepalen, helemaal mijn kind hahahaha. Niet altijd gemakkelijk hoor!

Op maandag heeft hij zijn examen en toen zijn examinator  vroeg of hij  iets wilde laten zien of dat hij worpen moest noemen, zei Zeppe: ‘Ik laat alles zien wat ik kan en als dat niet genoeg is of als jij nog extra worpen wilt zien dan doen we dat er gewoon bij’. Hoezo, eigen initiatief tonen? Nou, zo gezegd zo gedaan. Zeppe haalde alles uit de kast en had een geweldig examen. De examinator riep herhaaldelijk: ‘mooi, heel goed, super, zo zo dat jij dat weet.’ Nu had ik weer tranen in mijn ogen maar nu niet van onmacht maar trots. Ik keek stiekem naar Robert en ik zag hem ook glunderen.

En ja hoor, Zeppe kreeg zijn oranje band. Hij was apetrots. Dit maakte het toernooi helemaal goed. Hij hanteert zijn eigen wet: wie niet sterk is moet slim zijn.

’s Avonds belde ik met mijn compagnon Astrid (Donna di Oggi) en legden we de link tussen judo en ondernemerschap. We waren het snel eens: Wie wil ondernemen in dit klimaat moet creatief zijn en vooral doorzettingsvermogen hebben maar zeker beschikken over een flink portie incasseringsvermogen.

Misschien moet ik Zeppe’s spreekbeurt over judo gaan  gebruiken in mijn lesbijeenkomsten over Ondernemerschap, :).

 

Meer lezen van Claudia? Kijk dan hier.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar top