Alle ins en outs als je kind judo als sport wil doen

Is judo een geschikte sport voor jouw kind? Op zoek naar een sport waarin jouw kind -naast dat hij of zij er veel plezier aan beleefd- ook weerbaarder wordt? En daarnaast een langere concentratieboog ontwikkelt en zijn motorische vaardigheden ontwikkelt? Dan raad ik je aan om eens bij een judo les te gaan kijken!

Stockfoto van deze sport door Nomad_Soul

Handige informatie vooraf als je kind op judo wil als sport

Als kinderen een vecht- of verdedigingssport gaan doen dan vinden ouders dat vaak fijn. Het is ook een prettig idee als je kind zichzelf kan verweren. Maar judo heeft voor kinderen nog veel meer voordelen als ze dit als sport beoefenen. We zetten de voordelen en nadelen voor je op een rijtje.

Check de informatie van kinder voetbal, kinder korfbal en hockey voor kinderen.

De voordelen van judo voor je kind

  • De motoriek van je kind verbetert enorm, dit komt mede omdat je bij judo leert hoe je moet vallen en opstaan. Ook wordt er gewerkt aan reactiesnelheid bij deze sport. In deze sport zijn er veel bewegingen waarvoor de linker en rechterhersenhelft van de hersenen moeten samenwerken. Bijvoorbeeld zowel links als rechts technieken uitoefenen. Er wordt ook gewerkt aan het houden van je balans en aan snelheid.
  • Het aanleren van discipline en respect. Deze sport komt uit Japan en dat is te merken in het feit dat respect en discipline een groot onderdeel van judo zijn. Zo zitten kinderen in kleermakerszit als de sensei (de leerkracht) oefeningen uitlegt. Er is een strakke en duidelijke opzet bij judo. De dojo (oefenmat) wordt zowel bij aankomst als bij het verlaten begroet. Bij de start en aan het einde van de les groeten de leerlingen de leraar. En voor en na elke oefening groet je je partner met judo.
  • Kinderen die onzeker zijn of gepest worden krijgen vaak het advies om bij judo te kijken. Zoals hierboven beschreven zijn er veel begroetingsrituelen. Onzekere kinderen wordt geleerd om elkaar recht aan te kijken. Ook wordt er aan de houding van het kind gewerkt. Stevig staan, hoofd omhoog wat je ook al minder onzeker doet lijken. Verder sijpelt ook de Oosterse wijsheid hierin door. Wie zijn gevoel van minderwaardigheid leert te overwinnen, mentaal op alle punten wint.
  • Je kind overwint zijn angsten: door judo leren kinderen letterlijk met vallen en opstaan oefeningen die ze eerst eng vonden of moeilijk en na oefenen wel lukken.
  • Zowel conditie als kracht wordt met judo opgebouwd. Denk maar aan het tillen of slepen van je tegenstander en alle oefeningen die aangeleerd worden. Zo bouwt je kleine man of vrouw elke training aan spierballen wat op.

Vanaf welke leeftijd kan je kind op judo?

Voor kinderen vanaf 3 jaar zijn er al verenigingen die judo aanbieden. Dit wordt ook wel kleuterjudo genoemd. Spelenderwijs wordt geleerd om in evenwicht te blijven en je te houden aan de regels. Daarnaast leer je te vallen zonder pijn en ledematen (armen, benen en hoofd) op hetzelfde moment te gebruiken. Ook kan stoeien zonder de ander pijn te doen aan bod komen.

Een judoseizoen loopt gelijk aan het schoolseizoen, al kun je meestal ook tussentijds instromen. Als er net een judo examen in de planning zit kan het zijn dat er geadviseerd wordt om na het examen in te schrijven en te starten.

Wat heeft je kind nodig om aan judo te kunnen meedoen?

Kinderen die aan judo doen, worden judoka genoemd. Judoka’s dragen een judogi (judopak). Dit is een wit pak dat bestaat uit een broek en jasje. Een te lang pak is niet handig omdat je kind dan kan struikelen over de pijpen, maar te klein is ook niet de bedoeling omdat de tegenstander je moet kunnen vastpakken. De judogi wordt met een band dichtgehouden. Wie weet heb je wel eens de verschillende kleuren gezien. Dit is afhankelijk van de vaardigheden en het examen wat de judoka heeft afgelegd. De maten van een judopak worden gemeten in centimeters. Als je kind 1 meter is, heb je een pak van 100 nodig.

Slippers zijn daarnaast ook nodig voor de hygiëne, iets waar ze bij judo erg op letten. Vaak is de regel: ga je van de mat af ( dit gaat blootvoets ) dan trek je je eenmaal van de mat af, je slippers aan.

Check de Decathlon eens, zij hebben alles voor de judo sport van je kind

Wat zijn ongeveer de kosten van het beoefen van judosport?

Houd rekening met een kwartaalcontributie van €40,- tot € 80,- voor 1 les per week.

Een pak varieert in prijs. Een kleine maat scoor je vanaf € 20,- en grotere voor € 50,- Er zijn verenigingen die ze tweedehands aanbieden en op marktplaats kijken loont ook!

Hoe vaak wordt er getraind bij judo

Gemiddeld genomen trainen kinderen 1 keer in de week een uur lang. Maar er zijn ook sportscholen waar je standaard 2 keer per week terecht kan.

Zijn er op structurele basis wedstrijden?

Ja, de meeste judoka’s nemen deel aan deze wedstrijden. Een wedstrijd wordt ingedeeld aan de hand van gewicht en leeftijd. Hoe lang de wedstrijd duurt hangt af van de competitie waarin de judoka speelt. Junioren spelen een wedstrijd van 2 tot 4 minuten. Meer informatie vind je bij de JBN.

Wat kun je verwachten bij een wedstrijd als ouder?

Je speelt een judowedstrijd in tweetallen. Voor de wedstrijd start wordt er afgesproken wie van de twee de rode of witte wedstrijdband over zijn pak draagt. Zo kunnen de scheidsrechter en het publiek beter zien wie er een punt scoort. De wedstrijd begint als het commando hajime gegeven wordt. De scheidsrechter kan een stopcommando geven, anders wordt er doorgespeeld. Als je kind geleerde technieken succesvol uitoefent verdient het punten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een houdgreep die langer als 10 seconden duurt.

Op de judoscholen in onze regio worden er twee keer per jaar wedstrijden georganiseerd, in januari en in juni.

Hoe werkt dat met de slippen en de banden bij judo

Ongeacht de leeftijd begint iedereen met een witte band. Er zijn verschillende niveaus in de judo sport. Je kind kan met judo een niveau hoger komen door een examen af te leggen. Hoe donkerder de kleur van de band, hoe beter de judoka is.

Bron: Ukemi

Tips voor de ouders van een judoka in spé

  • Geef zelf het goede voorbeeld. Door zelf stil te zijn tijdens de les en niet erdoor heen te praten of bijvoorbeeld te gaan bellen geef je dubbel het goede voorbeeld van respect en discipline.
  • Je kunt de band het beste zo dichtknopen: Houd de band in het midden vast en sla deze dubbel om het middel van je kind. En dan aan de voorkant het linker uiteinde over het rechter uiteinde slaan.
  • Er zijn heel veel termen die bij deze sport horen, vooral meekijken tijdens de training en goed luisteren naar je kind… en dan ben je vast snel een echte judo kenner!
informatie over judo voor kinderen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven