Kaas borrelhapjes voor lange avonden met vrienden (en kids)

Lange avonden. Of vroege zondagmiddagen. Heerlijk om door te brengen met het gezin, familie of vrienden. Bij ons is het vaste prik om dan een lekker kaasje op tafel te zetten. Ik hou van lekker lang borrelen, met allerlei hapjes, waaronder de kaas borrelhapjes waarvan ik je zo meteen 2 heerlijke varianten laat zien. En de grap is dat Dochter het overneemt. Het borrelen niet, maar de kaas-borrelhapjes wel. Vindt ze ook zó gezellig! En het past prima bij alle seizoenen!

Tip:Dit is wel een lekker weer tip. Dat lekker borrelen, dat kan thuis, maar wat óók heel leuk is, is om bijvoorbeeld met vrienden gewoon bij een speeltuin af te spreken. Bij ons in de buurt heb je een speeltuin, met een kinderboerderij en een enorme lap gras met her en der wat bomen. De speeltuin en de kinderboerderij zijn voor de kids, het gras voor de papa’s en mama’s 😉 . Een groot picknickkleed mee, een fles gekoelde bubbels, limonade voor de kinderen én de lekkere borrelhapjes en klaar ben je.

Gezellig borrelen met vrienden

Uiteraard verdeel je de taken met je vrienden. Iedereen maakt wat, en ik maak dan meestal de kaas borrelhapjes die iedereen zo lekker vindt. We beginnen dan om een uur of drie in de middag. Iedereen heeft in de ochtend zijn eigen ding kunnen doen variërend van sporten tot boodschappen doen en van poetsen tot klussen in huis. Tja… in die leeftijdscategorie zitten we nu eenmaal. Wat later in de middag is iedereen te porren voor gezelligheid! En de kinderen? Die kunnen met elkaar hun hart ophalen.

kaas borrelhapjes met chutney

Kaas borrelhapjes

Goed, zoals gezegd ben ik vaak van de kaas borrelhapjes (en manlief van de gehaktballetjes. De grootste favoriet in onze vriendengroep is het kaashapje met vijgenchutney. Als je weet hoe het werkt is hij ook niet eens zo heel moeilijk om te maken. Gelukkig maar, des te meer tijd blijft er over om te borrelen.

KALTBACH Le Gruyère AOP, borrelhapje

Wat je nodig hebt voor dit borrelhapje vertel ik je hieronder. Ik wil je wel vast aangeven dat het echt een borrelhapje is om met een borrel of wijntje te combineren. Dan komen de smaken een stuk beter uit dan dat je er gewoon cola bij drinkt. Een tip voor een heerlijke cocktail vind je verderop nog. Meer weten over Emmi KALTBACH zelf? Kijk dan even hier.

kaas borrelhapjes, ingrediënten

Ingrediënten le Gruyère kaas borrelhapje

  • 100 gram gedroogde gewelde vijgen
  • KALTBACH Le Gruyère AOP
  • 1 uitje
  • 10 gram roomboter
  • een scheutje sherry (ongeveer 50 ml)
  • een scheutje balsamico azijn
  • het sap van 1 sinaasappel
  • theelepel rietsuiker
  • Voor wat extra smaak: 2 theelepels rasp van sinaasappelschil

Bereiding van dit heerlijke hapje

Pel de ui en snipper deze. Snij de gewelde vijgen in kleine partjes, het steeltje verwijder je van te voren. Bak de uien in de boter in een paar minuten op een zacht vuurtje glazig. Als deze klaar zijn dan kan je de vijgenpartjes toevoegen en na even omscheppen ook de rest van de ingrediënten (uitgezonderd de kaas!).

Zachtjes laten pruttelen voor ongeveer 10 minuten met de deksel op de pan. Klaar? Dan haal je de deksel van de pan en laat je het mengsel nog even inkoken. Laat daarna het mengsel afkoelen en klaar is je vijgen chutney.

Ik serveer de KALTBACH Le Gruyère AOP graag op een stukje amandel-vijgenbrood. Je voegt de chutney toe en je hebt een heerlijk en bijzonder luxe kaas borrelhapje!

Extra mooi opdienen?

Wil je het extra mooi maken, dan kan je nog leuke vormpjes steken uit het amandel-vijgenbrood en de kaas. Ik koos dit keer voor de stervariant, gejat uit de kleikist van dochterlief. Even goed afwassen uiteraard en dan kan de steker zo gebruikt worden. De le Gruyère kaas is prima uit te steken en voor het amandel-vijgenbrood gebruik ik een mesje om langs de vorm te snijden.

kaas borrelhapjes, vijgenbrood uitsteken

kaas borrelhapjes, kaas uitsteken

kaas borrelhapjes met vijgenchutney

òf gewoon op een plankje

kaas borrelhapjes met vijgen chutney

Tip: Geen amandel-vijgenbrood in huis maar wel bladerdeeg? Dan kan je ook een klein bakje maken van wat bladerdeeg waar je de chutney indoet om vervolgens de kaas in kleine stukjes daar overheen te ‘kruimelen’.

Bladerdeeg bakje maken voor de kaas borrelhapjes?

Dat bladerdeegbakje kan je maken door een laagje diepvries bladerdeeg in een klein bakvormpje te draperen. Afbakken zoals bij de gebruiksaanwijzing op het doosje staat aangegeven en klaar ben je! Ik vind alleen persoonlijk de eerste versie op het vijgenbrood de lekkerste.

Passende cocktail bij deze kaas borrelhapjes?

Geen zin in bubbels of een gewoon wijntje? Maak dan eens de 12 months Delight cocktail. Eerder al heb ik een artikel geschreven over kaas en cocktails, naar aanleiding van het Bols-Emmi event waar ik geweest was. Toen heb ik daar de Date Old Fashioned gemaakt die heel goed bij de Emmi KALTBACH creamy past. De 12 months Delight is een lekkere cocktail voor bij de KALTBACH Le Gruyère AOP, vandaar.

Ingrediënten nodig voor de 12 months delight

  • 30ml Bols Barrel Aged Genever
  • 20ml Oloroso Sherry
  • 3dashes Walnut bitters
  • 10ml Sugar syrup
  • ijs

Bereiding cocktail

Start met de Walnut bitters en de sugar syrup. Even roeren. Voeg wat ijsblokjes toe en daarna de Sherry. Roer weer door. Vervolgens ga je de jenever toevoegen in 2 scheutjes van 15 ml. Tussendoor steeds een paar blokjes ijs toevoegen en weer even rustig roeren om de smaken te mengen. Als laatste aftoppen met ijsblokjes en je heerlijke cocktail is klaar.

Tip:Extra ijsblokjes toevoegen geeft géén extra kans op verwatering van je cocktail. Al het andere ijs blijft namelijk kouder waardoor het minder snel smelt! Een beetje rietsuiker toevoegen aan deze cocktail is ook lekker!

[button color=”grey” size=”” type=”square_outlined” target=”” link=”https://www.mamsatwork.nl/brood-op-de-plank/”]#liveandletlive[/button]

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven