Kaaskiezen bij je kind, wat zijn het en wat kan je eraan doen ?

“Mam, ik heb een wiebeltand!” Trots als een pauw. Mijn jongste dochter straalt van oor tot oor. Ze wil zo graag groot worden. “Fijn hoor lieverd, misschien heb je ook al wel grote mensen kiezen.” Gretig opent mijn meisje haar mond zodat ik eens goed kan kijken of dat ook al het geval is. En jawel, daar zie ik al flinke puntjes doorkomen. Ze zijn niet zo wit als de rest van haar tanden, maar dat zal vast wel goedkomen denk ik dan nog, onbekend met het fenomeen kaaskiezen.

Pechkiezen of kaaskiezen

Niets is minder waar, een paar weken later klaagt mijn jongste dame over kiespijn. Mond weer flink open en ik kijk. En schrik. Wat ik zie bevalt me helemaal niet. De twee kiezen die bijna helemaal door zijn zien er gelig uit en hebben flinke bruine plekken. Ik probeer met een tandenstoker op 1 zo’n plek wat weg te peuteren en mijn meisje gilt het uit. Dit is niet goed.

We kunnen snel terecht bij onze tandarts. “Ach, jij hebt pechkiezen. Die ga ik een andere keer voor je maken.” Mij legt ze uit dat mijn dochter kaasmolaren heeft, ook wel kaaskiezen genoemd. Dit zijn kiezen met een glazuurafwijking waarvan de glazuurlaag en het onderliggende dentine niet goed gevormd zijn. Dat ze daar al gaatjes in heeft, komt dus niet door slecht poetsen. “Google thuis maar eens en lees er wat over. Ik ga proberen de gaatjes te vullen, maar dat zal niet makkelijk zijn.”

Thuis speur ik het internet af op zoek naar meer informatie. Overal lees ik dat kaaskiezen extra kwetsbaar zijn voor tandbederf, ze kunnen afbrokkelen, zijn meestal extra gevoelig en gaan vaak minder lang mee. Het komt voor in het melkgebit, maar ook in het blijvende gebit. Ik schrik als ik lees dat dit ook bij tanden kan voorkomen en niet alleenbij kiezen. Ik zie mijn meisje al voor me, met geelbruine voortanden en barst in huilen uit.

Gelukkig weet mijn man me weer op te beuren met relativerende woorden. En hij heeft gelijk, ze is gezond, dit is niks levensbedreigends. Nee het is niet leuk, pijnlijk ook, maar misschien valt het mee en is de rest van haar volwassen gebit straks wel gewoon goed. En anders is er vast nog van alles aan te doen.kaaskiezen

Kindertandarts

De maanden verstrijken, ik poets me een ongeluk, bang voor nog meer gaatjes. Er zijn twee wiebeltanden uit de mond van mijn meisje gefloept en daar zijn nu twee volwassen tanden voor in de plaats gekomen. Gelig, ongelijkmatig van kleur. De tandarts bevestigt mijn vermoedens bij een volgende controle. Ook deze tanden zijn niet helemaal goed gelukt. “Maar ze zijn niet zo erg als de kiezen en je kunt ze ook veel beter schoonhouden.” Met de kiezen is het inmiddels zo slecht gesteld dat we worden doorverwezen naar een speciale kindertandarts. Die kan beter kijken wat er nog te redden valt.

Hij is duidelijk, alle 4 de kiezen moeten weer worden gevuld. Om ze beter te beschermen wil hij er zilveren kronen over plaatsen. Totdat ze over een jaar of 2 getrokken worden. Hopelijk zijn de kiezen die ernaast gaan doorkomen wel goed en komen die dan op de plaats van de kaaskiezen. En met een beetje mazzel komen er ook nog goede verstandskiezen bij en is de boel weer compleet.

kaaskiezen

Narcose

Voor nu wacht mijn meisje 5 heftige behandelingen van verdoven, vullen en kronen plaatsen. Bij kiezen die extra gevoelig zijn en lastig te verdoven. Ze is net 6 geworden. De tandarts biedt de mogelijkheid aan om de behandelingen in 1 keer uit te voeren, onder narcose. Ik overleg met mijn man, maar we hebben het gevoel geen keuze te hebben. We gaan voor 1 behandeling. Er staan haar vast nog heel veel tandartsbezoekjes te wachten, en die willen we zo goed mogelijk laten verlopen.

Het is even slikken als mijn meisje op mijn schoot onder narcose wordt gebracht, door middel van een infuus in haar hand. Zelf merkt ze er weinig van dankzij de verdovende zalf. De behandeling duurt 2 uur, we zijn blij dat ons meisje weer wakker wordt en we weer lekker kunnen knuffelen. Haar pechkiezen zijn weer opgelapt, hopelijk kunnen we er weer even tegen.

Wat kun je zelf doen aan kaaskiezen?

 • Stel jij leest dit en denkt, goh de kiezen van mijn kind zien er ook gelig uit, maak dan een afspraak bij de tandarts! Hoe eerder er een behandeling kan worden ingezet, hoe beter.
 • Vraag om duidelijke poetsinstructies, het is zo belangrijk om goed te poetsen. Voor elk kindergebit, maar voor kinderen die last hebben van kaaskiezen- of tanden, helemaal.
 • Wij poetsen tanden sinds kort met een elektrische tandenborstel van oral-B. De bijbehorende app werkt voor ons fantastisch. Met de timer houdt mijn meisje het met gemak 2 minuten vol om goed te poetsen. Zij poetst eerst zelf 1 minuut en daarna poets ik nog 1 minuut na.

26 gedachten over “Kaaskiezen bij je kind, wat zijn het en wat kan je eraan doen ?”

 1. Onze dochter van 7 heeft ook kaasmolaren. Twee blijvende aangetaste kiezen zijn na een paar heel pijnlijke behandelingen operatief verwijderd. Haar voortanden hebben vlekken in het glazuur. Gelukkig heeft ze daar vooralsnog geen pijn aan. Maar ze wordt zich er wel van bewust, omdat andere kinderen er wat over zeggen. We poetsen met Sonycare en letten goed op de voeding. Meer kunnen we voor nu niet doen. Onze twee andere dochters hebben een gezond gebit. Maar het is een redelijke bron van stress.

 2. Hey Jolinda!!

  Wat heftig dit verhaal?
  Hoe gaat het nu met je dochter en de tandjes?
  Hoeveel kroontjes heeft je dochter op haar melkkiezen?

  Groetjes
  Aruasi

  1. Avatar foto
   Jolinda van Alfen

   Hoi Aruasi,

   Het gaat goed met onze dame, de 4 kiezen zijn een paar maanden geleden getrokken, ook weer onder narcose. Haar voortanden zien er redelijk uit, ze hebben maar een lichte kleurafwijking. Ze wordt bijna 10 en we gaan nu het beugeltraject in. Ze heeft een flinke overbeet en dus ruimte over achterin, eens kijken wat de ortho gaat doen. We mogen ook weer naar onze eigen tandarts omdat de afwijking in de rest van haar gebit meevalt. De ‘pechkiezen’ waren het ergst. Groetjes Jolinda

   1. Goedemiddag Jolinda,

    Wat fijn om jouw verhaal te lezen. Het leek wel even of we hier helemaal alleen in stonden en dat we ons kind helemaal verwaarlozen door slechte tandhygiene. We hebben het laatste half jaar al reeds 3 verschillende specialisten gezien en weten het even niet goed meer. Zal even kort mijn meisje van 8 jaar haar verhaal schetsen.

    Haar vaste tandarts had op haar 4 kaaskiezen al 2 keer een vulling geplaatst over enkele jaren natuurlijk gezien en deze houden nooit lang. Dus hij wou kronen laten plaatsen op haar kaaskiezen en ze zo al zeker redden tot aan haar 12 jaar. Maar wou dit laten doen onder narcose zodat ze zelf geen traumas zou oplopen aan de tandarts. Mijn meisje is hoogsensitief en vind alles wel heel erg spannend wat met haar tandjes te maken heeft. Dus hij stuurt ons verder naar een narcotische kindertandarts. Zij zegt we gaan er ineens 3 trekken en 1 sealen onder narcose en plant deze afspraak al in in het ziekenhuis. Maar de kindertandarts wil wel dat we nog even dit laten nakijken door een orthodonte en deze moest haar goedkeuring geven. Dus vandaag net naar orthodonte geweest na eerst verschrikkelijk zelf naar ons voeten te hebben gekregen dat ons meisje haar tandhygiene ondermaats is (ze poetst zelf iedere ochtend elektrisch en wij savonds de volle 3 minuten 😮) zegt zij ik zou deze zeker niet laten trekken en ze stuurt ons nu verder naar endoloog voor 3 kaaskiezen te ontzenuwen en dan kronen op te plaatsen maar niet onder verdoving maar 1 voor 1. Want dat haar tanden dan vergoed weg zijn en de tanden niet allemaal mooi gaan aansluiten. En ze zegt dat alles rap rap moet gaan onder narcose.

    Ik weet het nu echt niet meer en wil mijn meisje echt besparen van al deze ellende. Zij is veel geruster als ze gewoon tijdens alles mag slapen zegt ze zelf. Maar ik wil natuurlijk ook het beste voor haar tanden maar wil ook echt haar dit niet aandoen. Een ontzenuwing duurt per tand 1,5 uur.

    Was het voor jullie ook zo moeilijk om te beslissen? En zijn jullie tevreden van de behandeling?

    Hartelijk dank voor je reactie alvast.

 3. Dochter van 6 jaar heeft ook twee blijvende kiezen die zijn aangetast. De andere twee kiezen moeten nog doorkomen. Zover ik nu kan zien is de schade niet heel groot maar het is niet zoals het hoort te zijn. Afgelopen oktober tijdens de controle heeft de tandarts het al opgemerkt maar toen waren er alleen nog maar puntjes door. De volgende controle afspraak is einde april maar die ga ik naar voren schuiven. Ik maak me er best wel zorgen over en ben ook huiverig voor haar blijvende voortanden. Lijkt me zo naar als ze straks met verkleurde voortanden moet rondlopen en dan straks ook pijnlijke kiezen. Zit me niets lekker allemaal. Mijn andere twee kinderen hebben perfecte gebitjes en zijn juist veel vaker ziek geweest in hun eerste jaren dan dat zij is geweest. Wel heeft ze twee keer antibiotica gehad maar lijkt me sterk dat het daardoor kan komen.

 4. Onze dochter van 7 heeft 1 kaaskies en helaas is haar pas doorgekomen voortand ook aangetast… wat zal de toekomst brengen… ik word er zo verdrietig van, je gebit is je visitekaartje.
  Onze tandarts zegt dat er pas iets gedaan kan worden als alles gewisseld is en recht staat… dat zou betekenen nog minimaal 6-8 jaar met bruine/gele voortanden lopen… is het gek als ik ergens een second opinion wil?

 5. Mijn dochter van zes heeft ook kaaskiezen boven en onder aan 1 kant. Volgens de tandarts is dat gekomen door gebruik van antibiotica tegen blaasontsteking toen ze 3-4 jaar was.

 6. Onze dochter van bijna 7 heeft 1 (niet melkgebit) kaaskiesje boven. Zij heeft ook eczeem gehad als peuter. We kwamen erachter dat ze zuivel niet goed kon verdragen en ook voorzichtig moest zijn met histamine rijk eten zoals tomaten. Nu vermoed ik dat er een link kan zijn tussen zuivelgebruik en kaaskiezen. Dus: veel zuivel en er niet tegen kunnen (eczeem, droge huid, astmatische klachten) zodat je lichaam niet de juiste stofjes kan aanmaken om de kiezen te glazuren.
  Ze is laat met wisselen, haar voortanden zullen binnenkort aan de beurt zijn. Hoop maar dat ze er goed uit komen te zien.

  Ik ben benieuwd of er meer zijn die dit herkennen.

  1. Goedemiddag Gerdien,

   Ik geloof dit ook verband tussen zuivel en aanmaak van sterk glazuur ook wel. Nu ik jouw verhaal lees bevestigt dit mijn vermoeden. Mijn dochter van 8 bijna 9 is lactose intolerant en heeft 4 kaaskiezen waarvan 3 zeer slechte.

 7. Wij hebben afgelopen zomer ontdekt dat ons lieve meisje (5 jaar) kaaskiezen heeft. Poetsen is erg pijnlijk en ze weet precies wat ze niet meer kan eten omdat ze anders pijn krijgt, zoals pepernoten, ontbijtkoek etc. Eind januari hebben we een eerste consult bij de kindertandarts. In het begin kon ik er slecht van slapen, zit alleen maar te googelen. Af en toe overvalt het me weer maar gelukkig kan ik dan weer goed relativeren, het is inderdaad geen levensbedreigende ziekte. Maar oh oh dit gun je je kind niet ?. Ik heb 3 kinderen en kan maar niet achterhalen waarom zij ze heeft en mijn 2 zoons niet. Ze was als baby nooit ziek, op tijd geboren etc. Het enige wat ik kan bedenken is dioxine in de borstvoeding. Zou mooi zijn als er meer onderzoek naar komt want ik heb begrepen dat er 10 jaar geleden ca 1 – 4% van de kinderen het had en inmiddels al 10-14%.

  1. Goedemiddag Liesbeth,

   Mijn meisje van 8 jaar heeft 4 kaaskiezen en ik heb er echt al zo vaak voor gehuild en me zelf schuldig gevoeld. Dus ik ga nu door hetzelfde denk ik. Ik heb heel lang gedacht dat het door mijn allereerste opstoot collitis ulcerosa kwam. Ik ben tijdens de zwangerschap 9 maanden ziek geweest (braken en diarree tot 20 keer /dag) maar iedereen zei mij altijd maar je bent zwanger niet ziek hé dus je denkt ja zal ik wat flauwe zijn misschien als een ander. Tot mijn dochterje zelf 2 jaar was dat ik een nieuwe opstoot kreeg en de ziekte wel is vastgesteld toen ik moest worden opgenomen met spoed. Dus heb heel lang gedacht dat het daardoor kwam maar lees nu dat de kaasmolaren in het blijvend gebit tijdens de eerste 4 levensjaren pas worden ontwikkeld. Dus nu denk ik dat het te maken moet hebben met de borstvoeding die ik 21 maanden heb gegeven en misschien het feit dat ze ook lactose intolerant is.

   Maar het schuldgevoel blijft want ook dat is iets waar ik voor gekozen heb natuurlijk en waar je juist voor kiest voor haar gezondheid en welzijn eigenlijk .

 8. Net te horen gekregen dat mijn meisje (6 jaar) ook zgn kaaskiezen heeft. Er moeten er al 3 gevuld worden en ik vrees nu natuurlijk wat er onder haar wiebeltand tevoorschijnt gaat komen. Ik vraag me af hebben jullie haar eten en drinken nog aangepast want ik weet nu niet hoe dat zit met snoepen en zoete drankjes.

  1. Hallo Wendy, ik zelf heb niets aangepast maar mijn dochter geeft zelf aan wat ze wel en niet wil en kan hebben. Ze wil bv geen pakje Wicky meer mee naar school voor het 10-uurtje maar een beker water. Qua koekjes/snoepjes etc weet ze precies wat pijn doet en wat niet. Succes met jouw dochter!

 9. Bedankt voor je uitleg. Vandaag net ontdekt dat mijn meisje er ook last van heeft 🙁 ze is 8 en begon laat met wisselen. Ze heeft vlekjes op haar voorste tanden maar we dachten dat dat kwam door een val op haar mondje toe ze drie was. Toen had de tandarts voorspelt dat de volwassen tanden zouden kunnen verkleurd zijn. Dus waarrond geen paniek. Maar nu blijkt ze een erg aangetaste kies te hebben. We zijn doorverwezen naar een specialist kindertandheelkunde… beetje bezorgd toch…

 10. Yup ik heb ze ook. Ben nu 23 en mis nu 5 kiezen. Er zijn laatst weer 4 kiezen uitgehold en helemaal gevult. Mocht dit niet baten dan moeten ook de 4 kiezen er uit…

 11. Ik heb ze ook in mijn volwassen gebit. Gelukkig maar 2 kiezen. De tandarts heeft er jaren een zilver ‘hoesje’ overheen gedaan wat op mijn 18e is vervangen door mooi wit porcelein 😀

 12. Hier ook een kind (zoon, bijna 11) met kaaskiezen. En aangetaste voortanden. Kaaskiezen zouden getrokken moeten worden, maar nu blijkt dat er geen verstandskiezen in aanleg zijn. Hij kan deze kiezen dus niet missen.. Ze doen er nu alles aan ze te redden en in de toekomst zal hij waarschijnlijk kronen krijgen. De wortels zijn wel goed.
  Onze zoon is de helft van een tweeling, jongen meisje. Dochter heeft perfecte tanden. Ze zijn wel prematuur geboren, dit zou een reden voor de kaaskiezen kunnen zijn. Maar ook erfelijkheid zou kunnen. (Prematuur geboren oom had 2 aangetaste tanden)

  Benieuwd naar verhalen van andere ouders van kinderen met kaasmolaren.

  1. Joyce van de Pas
   Joyce van de Pas

   Pfoe, heftig hoor Jolanda, ikzelf heb ook een zoon van 11 (ook prematuur) maar die heeft er geen last van en naar ik nu begrijp is dat best mazzel hebben…

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven