Soms wil je gewoon een maaltijd die zichzelf bijna maakt, terwijl jij de kinderen naar sport brengt, je inbox leegwerkt of gewoon even op adem komt. Deze kaassoep is zo’n gerecht. Je bereidt ‘m in 20 minuten voor en daarna doet de slowcooker al het werk.
Het resultaat? Een heerlijk romige soep boordevol groenten, hartige spekjes en kruidig gehakt, geserveerd met noodles voor een complete maaltijd. Perfect voor een drukke doordeweekse avond waarop je toch iets lekkers en voedzaams op tafel wilt zetten.
Kaassoep: een romig en hartig slowcooker gerecht
Deze kaassoep is ideaal voor de slowcooker omdat de smaken langzaam intrekken, wat zorgt voor een romige en hartige soep zonder gedoe. Terwijl jij bezig bent, doet de slowcooker het werk, en aan het einde hoef je alleen nog de spekjes en bieslook toe te voegen voor een complete, smaakvolle maaltijd.
Ingrediënten
- 500 gram rundergehakt
- 250 gr gerookte spekjes
- 2 gesnipperde ui
- 4 geperste knoflook
- 1 prei
- kleine bloemkool (of 250
- gram roosjes)
- 3 grote pakjes Eru
- smeerkaas
- 1,5 liter water
- 2 groentebouillonblokjes
- 1 rode paprika
- 200 gram champignons
- 2 wortels
- 1 eetlepel gehaktkruiden
- handje verse bieslook
- 20 gr amandelschaafsel
Bereiding van de kaassoep
Snipper de uien en pers de knoflook fijn. Verhit een scheutje olie in een koekenpan en fruit de ui en knoflook op middelhoog vuur tot ze glazig en zacht zijn. Dit geeft een heerlijke basis aan de soep. Voeg daarna het gehakt toe, strooi de gehaktkruiden erover en bak het rustig rul. Roer regelmatig zodat het gehakt gelijkmatig gaart en de kruiden goed worden opgenomen.
Terwijl het gehakt bakt, kun je de groenten voor de kaassoep voorbereiden. Snijd de paprika en wortels in kleine blokjes, de bloemkool in kleine roosjes en de prei in halve ringen. Snijd ook de champignons in stukjes, zodat alle groenten gelijkmatig kunnen garen in de slowcooker.
Nooit meer zoeken naar inspiratie
Leren experimenteren met de slowcooker
Doe alle gesneden groenten samen met het gehakt in de slowcooker. Schenk 1,5 liter water erbij en verkruimel de groentebouillonblokjes boven de pan. Voeg daarna de drie bakjes smeerkaas toe en roer alles goed door, zodat de kaas zich alvast een beetje mengt met het vocht. Sluit de slowcooker af en stel deze in op de lage stand (low) voor vier uur. Tijdens het garen trekken alle smaken goed in en wordt de soep heerlijk romig.
Fan van kaas? Dit kaas ui brood uit de slowcooker is dan echt een must om te maken!
Vlak voordat de soep klaar is, bak je de spekjes uit in een koekenpan zonder olie of boter. Laat ze knapperig worden en schep ze vervolgens uit de pan op een bord met keukenpapier, zodat het overtollige vet kan uitlekken. Snijd de bieslook fijn en rooster het amandelschaafsel in een droge koekenpan tot het lichtbruin kleurt. Blijf hierbij staan en schud de pan regelmatig, want amandelschaafsel kan snel verbranden.
Roer de soep nog even goed door voordat je deze serveert. Schep de kaassoep in kommen en garneer met de knapperige spekjes, fijngesneden bieslook en geroosterd amandelschaafsel. Serveer eventueel met een vers afgebakken broodje voor een complete maaltijd. Geniet ervan!