Tips om kalkaanslag in badkamer en wc te verwijderen

Laten we voorop stellen: ik ben geen poets. Ik poets omdat ik het fijn vind dat mijn huis een beetje schoon blijft, maar ik ben geen die-hard in het poetsen. Zeker niet als het gaat om het verwijderen van kalkaanslag in de badkamer of de wc. Bedenk daarbij even dat we 2 pubers in huis hebben die héél graag héééél lang onder de douche staan en je begrijpt ongetwijfeld dat we voldoende kalk hebben. Ik zit dus nooit om poetswerk verlegen en zelfs een schoonmaakschema kan me niet helpen. Wel ben ik altijd op zoek naar de beste tips en trucs om het poetsen zo makkelijk mogelijk te maken. Zo zouden onderstaande tips moeten gaan helpen met het verwijderen van kalkaanslag. Ik ga ze uitproberen, maar lees ook graag jullie bevindingen (en tips) in de reacties onder dit artikel.

Hoe kan je het beste kalkaanslag verwijderen?

Het aller allerbeste is natuurlijk om ervoor te zorgen dat er geen kalkaanslag komt in de badkamer of de wc. Maar dat is makkeljke gezegd dan gedaan. Alhoewel. Als je gezegend bent met een ijzeren discipline zou je natuurlijk altijd na het douchen alle muren netjes droog kunnen maken. En dan moet je die ijzeren discipline ook nog doorgeven aan je kinderen natuurlijk. Want als jij altijd alles netjes doorgmaakt en je pubers maken er weer een natte bende van, dan schiet je er nog niets mee op.

Vrienden van ons kunnen dat. Die hebben een schoonmaakster die iedere week komt… maar eigenlijk hoeft zij niets te doen. Alles is daar namelijk altijd al brandschoon! Ik snap er niets van 😉 . Als het bij ons in huis zo was dan was ik al superblij. Ik weet ook zeker dat zij geen last hebben van kalkaanslag in de badkamer dat verwijderd moet worden, want zijn drogen inderdaad alles netjes af. Ik ben allang blij dat mijn man en zoon zittend naar de wc gaan en dat ik geen spetters rondom het sanitair heb. Maar ze ook nog alle muren na het douchen laten afdrogen ter voorkoming van kalkaanslag? Dat gaat me niet lukken. Gelukkig zijn er oplossingen voor en we beginnen gelijk maar eens met de beste.

Schaf een goede waterontharder aan!

Tip nummer 1, een goede waterontharder met filter. Ik benoem hierbij express de waterontharder met filter omdat er ook allerlei waterontharders in de handel zijn die met magneten zouden werken. Sterker nog, ik heb er een keer eentje mogen reviewen. Uiteindelijk heb ik het apparaat teruggegeven en gezegd dat ik er niets over ging schrijven. Dat ding deed niets om kalkaanslag te verwijderen. Of eigenlijk te voorkomen natuurlijk. Er veranderde niets. En ik ben blijkbaar niet de enige die hier geen effecten van ziet.

Toch bestaan er waterontharders die hun werk wél goed doen. Die koop je alleen niet voor een paar honderd euro, zoals zo’n magneet. Dit gaat dan om waterontharders met filter die op basis van verschillende technieken écht de kalk uit je leidingen laten verdwijnen. De een werkt bijvoorbeeld op basis van zout, de ander op basis van kunsthars, net als onze ontijzeringsinstallatie in de tuin. Deze waterontharders vragen een intiële investering die tussen de € 1000,00 en € 1300,00 ligt ongeveer. Veel geld, maar je hoeft geen kalkaanslag meer te verwijderen! Ze zorgen voor een langere levensduur van al je apparatuurs zoals vaatwassers en wasmachine’s, je hebt geen kalk meer op je sanitair en ook de tegels in je badkamer blijven kalkvrij. Check voor meer informatie ook hier over wetenschappelijk bewijs van waterontharders.

Dit lijkt me echt ideaal. We hebben er nu nog geen, maar als we onze oude badkamer gaan opknappen dan komt er van te voren zeker een fatsoenlijke waterontharder.

Kalkaanslag verwijderen als je geen waterontharder hebt

Ik snap dat bovenstaande investering niet voor iedereen is weggelegd, dus nu gaan we verder met de tips om kalkaanslag te verwijderen in badkamer en wc voor als je geen waterontharder hebt.

1. Kalkaanslag verwijderen en shiny tegels in je badkamer

Vul een spuitfles met schoonmaak azijn en spray de muren en de kraan in. Laat het even 10 min intrekken en spoel het daarna af. Hiermee kan je de kalkaanslag al goed verwijderen, dat doet azijn nu eenmaal! Heb je hardnekkige kalkaanslag langs de randen van je kraan bijvoorbeeld? Drenk dan watten in de azijn en vouw die watten rondom je kraan. Laat ook 10 minuten intrekken.

Als je alle azijn heel goed hebt weggespoeld kan je eventueel je voegen nog een opfrisbeurt geven met bleek. Pak een bakje en doe daar bleek in. Pak een oude tandenborstel en poets de (vieze) voegen met de bleek. Laat dit ook even intrekken. Na 10-15 minuten spoel je de tegels en de voegen weer goed af.

Als je hiermee klaar bent dan zorg je voor de glans op je tegels door Glassex te gebruiken. Spray de muren en de kraan in met glassex. Haal er daarna een schoon microvezeldoekje overheen, of een schone theedoek. Tadaa… de tegels glimmen je weer tegemoet.

Bovenstaande werkt gegarandeerd. Deze methode heeft echter wel een paar nadelen. Het duurt wat lang voordat je klaar bent met het poetsen van je badkamer. Daarnaast gebruik je drie verschillende producten die geen van allen écht milieuvriendelijk zijn. En als laatste moet je ervoor zorgen dat je tussendoor wel alles écht goed afspoelt. Je wilt niet dat de schoonmaakmiddelen op een of andere manier nog met elkaar mengen en je dat inademt.

2. Aquarium sponsje gebruiken tegen kalkaanslag

Wat ook goed schijnt te werken bij het verwijderen van kalkaanslag is een aquarium sponsje, de Dennerle Cleanator. Dit sponsje verwijdert moeiteloos algen, maar dus ook kalkaanslag. Ik las de tip van iemand die haar aquarium hier altijd mee schoonmaakt en die op deze manier dus tegenwoordig ook de kalkaanslag verwijdert in de badkamer.

3. Kalkaanslag verwijderen in badkamer met allerlei middeltjes

Naast de gewone azijn en bleek worden er nog tal van middeltjes aangeraden om de kalkaanslag in je badkamer te verwijderen. Denk bijvoorbeeld aan de Fix Spray van de Jumbo, de blauwe wc eend of de HG reiniger. Prima om uit te proberen natuurlijk, maar hou in je achterhoofd dat oma’s middeltjes (de aloude schoonmaakmiddelen) vaak zeker net zo goed werken dan alle nieuw bedachte schoonmaakmiddelen. Daarnaast is het ook nog eens zo dat het een aderlating is voor je portemonnee om al die dure spullen in huis te halen én je een overload aan producten hebt terwijl het ook met veel minder kan.

En helemaal als je een echte waterontharder in huis haalt 😉 . To be continued, als we er eenmaal een hebben dan hou ik jullie graag op de hoogte van onze ervaringen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven