Kalknagel behandelen; diverse behandelmethodes op een rijtje

Het bikiniseizoen is in aantocht! Is jouw body al bikini-proof? Hoewel ik van de zomer geen genoeg kan krijgen, is het wel keihard werken. En dan heb ik het vooral over de strijd tegen de kilo’s én het ongewenste haar. Maar ook je voeten kunnen in de zomer wel wat extra aandacht gebruiken. Zitten die de rest van het jaar nog goed verstopt in dichte schoenen, in het slipperseizoen moeten die ook een beetje toonbaar zijn. Normaal is vijlen en lakken voldoende, maar wat als je een kalknagel hebt? Dan moet je ook de kalknagel behandelen voordat je kan lakken. Daarom hebben wij voor je uitgezocht welke methodes er voor het behandelen van een kalknagel zijn. Kunnen we ons daarna weer richten op benen scheren en sporten.

Hoe kom je er aan en hoe kan je een kalknagel behandelen?

Een kalknagel is eigenlijk een schimmelinfectie. En de schimmel die het veroorzaakt, komt op meer plaatsen voor dan je lief is. In het zwembad houden we braaf onze slippers aan bij het douchen, maar een kalknagel kan je op heel veel plekken oplopen. Ook gewoon thuis! En zelfs in je eigen knellende schoenen. De kalknagelschimmel is dol op een vochtige omgeving en slaat toe wanneer je een verminderde weerstand hebt. Is je nagel beschadigd of langdurig vochtig, dan is die vatbaarder voor kalknagels.

Goed luchten om een kalknagel te behandelen is dus belangrijk – in huis en badkamer, maar ook in je schoenen. Toch is frisse lucht nog steeds geen garantie om kalknagels te voorkomen. Zodra je huid in contact komt met de huidschilfers van iemand die al besmet is, loop ook jij een risico om last van kalknagels te krijgen.

kalknagel behandelen

Voorkomen van kalknagels is beter dan genezen

Kun je kalknagels voorkomen? Want dat klinkt nog altijd beter dan kalknagels behandelen natuurlijk. Nou beste lezer, misschien niet helemaal. Maar je kan de kans op kalknagels wel zo klein mogelijk maken.

Zo kan je de kans op kalknagels verkleinen

Door ten eerste in openbare ruimtes nooit op je blote voeten te lopen. Sauna’s, fitnesscentra en zwembaden zijn broeinesten voor schimmels. Het beste is om niet alleen slippers te dragen, maar ook katoenen of wollen sokken. De vraag is alleen of je daar in de sauna trek in hebt.

Ook heel belangrijk: droog je voeten na het douchen goed af. Zodra je met vochtige voeten je sokken en schoenen aandoet, ontstaat er een broeinestje voor schimmels. Goed droogmaken dus! Je kan je voeten ook af en toe met antibacteriële zeep wassen. En stel dat ook voor bij de rest van het gezin, want zo lang een van jullie een kalknagel moet behandelen, is er een kans dat de rest van de familie ook last krijgt. Zeker als er een gedeelde nagelschaar rondgaat! Misschien nog wel de allerbelangrijkste tip: werk aan je weerstand. Uit onderzoek blijkt dat schimmelinfecties (zoals wel meer nare aandoeningen) vooral toeslaan als jij laag in je weerstand zit. Dus flink wat vitamines en toch maar naar dat fitnesscentrum dus.

Goede vitamines voor je weerstand vind je hier

’n Kalknagel behandelen: dit zijn je opties

Voorkomen is beter dan genezen, maar dan moet je er wel op tijd bij zijn. En trouwens, je kan nog zo op je tenen lopen, een kalknagel kan je altijd oplopen. Net als luizen, of een gebroken arm. Maar gelukkig kan je niet alleen luizen behandelen, maar ook een kalknagel behandelen.

Heb jij ook last van kalknagels? Het is in ieder geval niks om je voor te schamen. En je bent trouwens ook niet de enige: samen met likdoorns en voetschimmel behoren kalknagels tot de meest voorkomende voetaandoeningen. Tien procent van de Nederlandse bevolking heeft last van schimmelinfecties aan de voeten. En ein-de-lijk hebben we een kwaaltje gevonden waar de heren meer last van schijnen te hebben! Leuk en aardig, maar schimmelnagels blijven een veelvoorkomend probleem. Dus komen we bij de volgende vraag: een kalknagel behandelen, hoe kan je dat het beste aanpakken?

1. De huisarts en een zware kuur om je kalknagel te behandelen

Het blijft toch altijd het eerste advies wanneer we het over medische zaken hebben: ga naar de huisarts. Een kalknagel behandelen kan je zelf aanpakken, maar je huisarts kan wel het beste bepalen of je wel echt een kalknagel hebt, en bovendien wat voor soort. Hoewel er een hoop huis-, tuin- en keukenmiddeltjes voorhanden zijn, moet je daar wel een beetje geluk mee hebben. Er zijn namelijk verschillende typen kalknagels. En het middeltje dat jij koopt of van je oma meekrijgt, moet maar net aanslaan bij jouw schimmel.

De huisarts kan dus vaststellen of je echt last van kalknagels hebt, en hoe je het beste jouw kalknagel kan behandelen. We waarschuwen wel even: de kuur die de huisarts meestal voorschrijft is niet voor de poes. Je moet een paar maanden tabletten slikken. Hierdoor wordt je anticonceptiepil onbetrouwbaar, en je mag tijdens deze kuur absoluut niet zwanger worden (goeie combi!). O, en nog een minpuntje: alcohol moet je tijdens je kuurtje ook laten staan. Is dat voor jou de druppel? Dan kan je ook zelf aan de slag. Maar ook hier een kleine waarschuwing: je hebt er wel wat geduld voor nodig. Een kalknagel behandelen is een langdurig proces.

2. Huis- tuin- en keukenmiddeltjes, Vicks Vaporub

Klinkt die tablettenkuur van de huisarts je niet bepaald tof? En wil jij je kalknagel behandelen zonder een zware antibiotica kuur? Dan kan je oma’s middeltjes proberen!

Een kalknagel behandelen is dus een lastig ding, maar er is een middeltje waar we steeds tegenaan lopen voor het behandelen van kalknagels: Vicks Vaporub. Huh, we hadden het toch over een kalknagel behandelen, hoor ik je denken. Inderdaad, en toch schijnt die Vicks behoorlijk goed te werken om van je kalknagels af te komen. Dagelijks wat van het goedje op je nagel zou wonderen moeten doen. Geen effect? Dan kan je ook voor olie gaan. Lampenolie of tea tree olie schijnen schimmels te doden. Ook een watje met appelazijn, dat je ’s nachts op je nagel laat zitten, kan kalknagels tegengaan.

Tip van een lezer: Dagelijks deppen met jodium (betadinezalf)

3. De drogist

Klinkt de antibiotica van de huisarts je te heftig, en slaan oma’s middeltjes niet aan? Of ga je sowieso liever naar de drogist voor advies? Geen probleem, ga je een kalknagel behandelen dan kan je ook hier je slag slaan, er zijn namelijke talloze producten verkrijgbaar voor het behandelen van een kalknagel.

Ga jij niet alleen voor gezond, maar vooral ook voor mooi? Dan kan je Nailner Colour proberen. Nailner Colour Behandel & Maskeer bevat een flesje serum dat werkt tegen de schimmelinfectie van een kalknagel. Bovendien krijg je er een speciaal flesje ademende nagellak bij. In nude kleur, waardoor de verkleuringen op je nagels niet meer zichtbaar zijn. Zo zien je nagels er tijdens het herstellen in ieder geval ook vast mooi uit. Laat die zomer maar komen!

Kalknagels moet je niet zomaar lakken!

Nog een advies. Heb jij geen zin om met je kalknagel over het strand te paraderen, en smeer je hem daarom maar in met een lekker nagellakje?  Dat is begrijpelijk, maar niet slim. De nagellak sluit namelijk je kalknagel af, waardoor klachten alleen maar erger worden. Wil je toch lakken, ga dan voor speciale luchtdoorlatende nagellak zoals die van Nailner, anders ben je voor je het weet verder van huis.

Geduld is een schone zaak

Misschien wel de allerbelangrijkste tip bij een kalknagel behandelen: heb geduld. Welk middel je ook gebruikt, het zal altijd enkele maanden duren voor je kalknagel verdwenen is. Zelfs als je voor de dokterskuur gaat! Al zal die bij het gebrek aan wijn voor je gevoel misschien zelfs nog wel langer duren.

Heb jij last van een kalknagel en weet je nog meet tips om het behandelen van een kalknagel te verbeteren? Laat het ons weten, we voegen de -voor jouw werkende tips- graag toe! Wie weet heeft iemand anders er ook nog iets aan!

3 gedachten over “Kalknagel behandelen; diverse behandelmethodes op een rijtje”

  1. Ik kom even mijn ervaring delen met nagelschimmel en ik hoop dat velen zich kunnen redden met wat mijn reddingsmiddel was. Ik heb meer dan 5 jaar hevig last gehad van nagelschimmel op mijn 2 grote tenen.Deze groeide een stuk en kon ik dan zo volledig los knippen, of als ik ze knipte brokkelde ze gewoon af. Ik had echt alles geprobeerd wat men aan beveelt bij de apotheker of op tv. Enkel het middel dat je inwendig moet innemen heb ik niet gedaan omdat deze gewoon super slecht is voor je lichaam. Ik las dan ergens dat ‘Tea Tree Oil’ (Thee Boom Olie) zou kunnen helpen omdat deze zeer schimmel dodend is. Dees heb ik een kans gegeven en ik merkte direct dat het zijn werk was aan het doen van de eerste momenten wanneer ik het aanbracht met een watten staafje. De 2 nagels begonnen spier wit te zien en je zag gewoon dat er een hevig schimmel dodend proces aan de gang was. Na een week is dit wit zien gestopt en nu 3 maand later (eindelijk na 5 jaar!) heb ik terug proper gezonde nagels op men 2 dikke tenen. Ik ga niet zeggen dat ik super beschaamd was over men tenen maar het is toch altijd prettiger om met gezonde nagels rond te lopen dan met schimmel nagels. Ik gebruikte het trouwens als volgt: Simpel na elke douche (’s morgens en ’s avonds in mijn geval) met 3 druppels op elke kant van het watten staafje de nagel in wrijven, ook goed onder de huid indrukken, over de nagel en onder de nagel langs voor in drukken zodat echt alles gedekt is. Als ik ga zwemmen of ik heb ergens rond gelopen met men blote voeten neem ik altijd een kom met warm water en enkele druppels waar ik men voeten laat in weken voor 15 minuten. De behandeling met een wattenstaafje mag stoppen wanneer de schimmel volledig verwijderd is, toch het warm water kommetje moet je blijven doen na het zwemmen of allerlei bloot voetse activiteiten. Het is niet super duur en je kan het bij elke apotheker vinden normaal gezien. +- 12 euro voor een flesje waar je meer dan 2 maand met doet. Ik hoop dat velen hier zich mee voort kunnen helpen en dat men ervaring van enig nut was want nagelschimmel kan een echte pest zijn. Toen ik eindelijk terug een nagelriem en een vrije rand op men nagels zag na 5 jaar was gewoon een magisch moment.

  2. Avatar foto
    Harrie Bours

    Mijn vrouw en ik gebruiken zilverwater waar schimmels helemaal niet van houden, het werkt ook goed tegen
    eksterogen.

  3. Mijn man gaat iedere maand naar de pedicure. Zij heeft ook van alles tegen schimmelnagels. Hij is nu een jaar bezig en het is echt al een stuk minder dan voorheen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven