Hoe kan je je kamer groter laten lijken?

Met verschillende tips en trucs kan jij je kamer groter laten lijken. Heb jij een kleine ruimte die je graag optisch wilt vergroten dan kan dat bijvoorbeeld door te spelen met kleuren en materialen. Maar ook door goed op te letten welke meubels je gebruikt en hoe je deze combineert met bijvoorbeeld een vloerkleed. Hiermee kan je namelijk optisch heel veel verandering aanbrengen in je kamer waardoor deze er groter (of juist kleiner) uit gaat zien.

Wil jij graag je kamer aanpakken om zo voor je gevoel een grotere woonkamer te krijgen, lees dan dit artikel verder.

tips om je kamer optisch groter te laten lijken

Een groot vloerkleed om je kamer groter te laten lijken

Goed, allereerst dus even over het vloerkleed waar ik het al over had.

Wil je je kamer groter laten lijken, dan is het slim om te kiezen voor een groot vloerkleed. Optisch zal een ruimte namelijk groter lijken als je kiest voor een heel grote afmeting van het kleed. Eén groot kleed, dat je zitbank, de salontafel en eventuele fauteuil(s) met elkaar verbindt, zorgt voor een mooi geheel in de ruimte en op deze manier zal je kamer groter lijken.

Een kleiner vloerkleed (of meerdere kleine vloerkleden) zorgt er namelijk voor dat er stukjes vloer te zien zijn tussen de meubels in waardoor je geen eenheid creëert.

Wij hebben bijvoorbeeld een vrij smalle woonkamer waardoor ik het belangrijk vind om rekening te houden met de optische illusie. Qua inrichting zijn er niet heel veel mogelijkheden en verplaatsen van meubels is ook niet echt een optie.

Sinds kort hebben we een nieuw vloerkleed in de woonkamer liggen en ik wil jullie even het verschil laten zien met voorheen. De foto’s zijn niet helemaal vanuit dezelfde hoek genomen (ik bedacht me natuurlijk weer te laat dat dit handig is om te laten zien, dus de oude situatie is ook een oudere foto). Maar het verschil is toch wel duidelijk vind ik.

Woonkamer met klein vloerkleed
Oude situatie met een kleiner vloerkleed
woonkamer met een groot vloerkleed dat alle meubels met elkaar verbindt
nieuwe situatie met een groter vloerkleed in de woonkamer

Niet alleen qua bij elkaar brengen van de meubels vind ik het veel mooier met dit grote vloerkleed. Doordat het vloerkleed van onder de bank vandaan komt en tot aan de achterkant richting de verwarming doorloopt is het meer een geheel en lijkt de inrichting rustiger en de kamer groter. Vind je niet?

Hoe moet je een kleed neerleggen om je kamer groter te laten lijken?

Zoals gezegd kan je een groot vloerkleed zo neerleggen dat de hele zithoek erop kan staan. Het is mooi als sommige meubels er deels opstaan, zoals de bank bijvoorbeeld. Voor de meest gunstige optische illusie zorg je dat het kleed een klein stukje onder de bank en stoelen doorloopt.

Let ook op dat het kleed niet strak tegen de muur aan ligt! Let trouwens ook op de kleur van het vloerkleed. Een beige vloerkleed zal een lichtere look geven dan een zwarte en daarmee meer recht doen aan de optische look en feel van de kamer.

Kleurgebruik is heel belangrijk

En zo komen we meteen uit op het kleurgebruik in je kamer. Kleuren doen veel met de sfeer in huis. Door op de juiste manier kleuren toe te passen kan je een ruimte groter en kleiner laten lijken.

Om een kamer groter te laten lijken kies je voor lichte kleuren. Daarnaast is het ook een idee om voor ton-sur-ton kleuren te kiezen. Hierdoor ontstaat er ook weer een soort eenheid waardoor je kamer ruimer oogt.

Denk nu niet dat door alles wit te laten je het gewenste effect beoogt. Beter is het om met lichte tinten te werken, maar niet alleen met steriel wit. Daarnaast is wit ook niet altijd praktisch natuurlijk, vandaar ook dat ik voor een vloerkleed beige heb gekozen, waarbij de beige tinten ook nog eens gemêleerd zijn.

Verven doe je zo om een kamer groter te laten lijken

Een kamer zal groter lijken als je de muren niet tot aan het plafond verft, maar tot tien centimeter eronder. Alles daarboven verf je dus zo licht mogelijk (dit mag wel wit). Hierdoor zal het lijken alsof je plafond hoger is. En het effect daarvan is weer dat de ruimte groter oogt.

Ook deze ’truc’ heb ik bij ons toegepast. Overigens wel met een donkere kleur, waarvan ik nu wel eens denk dat ik daar beter een lichtere variant voor kan pakken. Ik heb destijds bewust voor deze donkere kleur gekozen zodat de televisie tegen de muur weg zou vallen. Dat maakt de kamer ook rustiger en daardoor optisch groter.

zwarte muur betonlook

Materialen die licht weerkaatsen

Maak dankbaar gebruik van materialen die het licht weerkaatsen! Glas of metaal zijn hier goede voorbeelden van. Zij weerkaatsen het licht en hoe meer licht er in de kamer aanwezig is, hoe meer ruimte je ervaart.

Ook spiegels kunnen hierin iets betekenen. Zorg dat de spiegel licht kan opvangen om het effect ook sterk te laten zijn. Let natuurlijk wel even op dat je er geen last van hebt als je ergens zit.

Voldoende licht in huis

Daglicht vrij spel geven in je kamer, moet je zeker doen! Want, zoals gezegd, hoe meer licht, hoe ruimer het effect. Zorg dan ook dat je ramen al het licht kunnen doorlaten en er niet steevast iets voor dicht zit.

Gordijnen doe je echt helemaal open en kiezen voor raambekleding waarvan altijd iets voor het raam hangt is niet echt handig in dit geval. Mooie jaloezieën kan wel hoor, zélfs in het zwart. Als je die namelijk open draait en een klein beetje naar binnen toe, dan kaatst er zelfs extra licht naar binnen via de jaloezie!

Je kamer groter laten lijken? Zet het niet te vol!

En overvolle kamer lijkt al snel kleiner. En dat is ook helemaal niet zo raar. Er is immers ook echt minder ruimte, omdat het vol staat met spullen.

Voorkom dat er overbodige dingen in je kamer rondzwerven! Ruim op en kijk eens kritisch naar de spullen die je er hebt staan. Ga dus niet voor nog meer kastjes of stoelen als het niet nodig is! Hoewel de meningen hier wel enigszins over verdeeld zijn.

Er zijn namelijk ook mensen die juist vinden dat een ‘kale’ ruimte kleiner oogt.

Hoog en open

Natuurlijk heb je kasten nodig in je kamer.  Door te kiezen voor hoge kasten zorg je dat je wel veel opbergplek hebt, maar niet heel veel ‘vloer’ inneemt. Daardoor lijkt het minder vol dan twee aparte lage kasten.

Als je daarbij ook nog kasten op pootjes neemt, zodat de vloer eronder zichtbaar blijft, dan zal het helemaal top zijn en je kamer groter lijken. Dit geldt trouwens voor meer zaken. Kies voor varianten waarbij je er doorheen kunt kijken.

Kies ook voor andere verticale lijnen. Zorg bijvoorbeeld voor schilderijen die smal en hoog zijn, in plaats van breed.

Voorkom een rommelige aanblik

Een huis met heel veel spulletjes is rommelig en toont direct een stuk kleiner. Maar stel nu dat je voor vier personen een bank nodig hebt! Kan je dan beter twee tweezitters neerzetten? Waarschijnlijk niet.

Eén grote bank voor vier personen is groot en misschien wel grof. Maar omdat het maar om één object gaat kan het zo zijn dat het ruimer staat dan bij twee bankjes.

Wel moet je opletten dat de bank mooi past en niet klem staat, bijvoorbeeld. Dan ziet het er echt zo uit dat het eigenlijk te groot is en daarmee dus dat de kamer te klein is! En dat wilde je nu juist niet.

Iets moois in huis

Hou je van kunst of iets bijzonders in huis? Kies dan het liefst voor één groter object als blikvanger en ga niet allerlei verzamelingen ten toon stellen. Eén mooi object zal een grotere eyecatcher zijn en zeker geen rommelige indruk geven. Hierdoor zal er meer rust en dus optisch meer ruimte in je kamer te vinden zijn.

Ik hoop dat je met deze tips aan de slag kan om jouw kamer wat groter te laten lijken. Heb je nog meer inspiratie nodig? Of jheb je vragen voor me? Laat gerust een reactie onder dit blog achter, dan kom ik er bij je op terug!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven