Kamperen in een tent, hel of paradijs op aarde?

Zomervakantie! Hier zit het er weer op. Bij jullie ook? Na ruim 25 jaar ging ik weer eens kamperen in een tent. Met mijn gezin. Echt waar. En of het me bevallen is…. ?

Kamperen in een tent, mijn gezin heeft me erin geluisd

Mobile homes zijn het helemaal! De laatste jaren kozen wij als vakantieverblijf voor een mobile home. Zo’n luxe stacaravan op een camping. Het beste van twee werelden. In mijn optiek. Kamperen, maar dan met wat meer luxe dan kamperen in een tent. Mijn gezin denkt daar toch echt anders over. Je kampeert pas echt, als je je verblijfplaats zelf mee neemt.

Zoals ik eerder schreef, haalde mijn gezin me over om deze zomer een paar nachten te kamperen. Met ons viertjes in een geleende tent. Na eerst twee weken vakantie gevierd te hebben in een geliefde mobile home in warm Italië, was het zover.

kamperen in een tent

Review Lago maggiore camping eden

Lijstjes met kampeer ergernissen

We ruilden onze stacaravan met airco, twee badkamertjes en tv in voor een kampeerplek op een andere camping. Ook in Italië. De planning was om vijf nachten te blijven. Tenminste, als we de tent opgezet krijgen en als ik het volhoud met kamperen in een tent.

Een vriendin wees mij een paar dagen voor vertrek op een lijstje. Je kent het wel. Zo’n lijstje met kampeerergernissen. Waarom je vooral nooit in een tent moet gaan bivakkeren. Zelf had ik het niet beter kunnen verwoorden. Hoe dichter we bij de camping kwamen, hoe meer ik die ergernissen begon de visualiseren. Ik geloofde de schrijfster van dit lijstje! Is kamperen echt de hel op aarde of toch het ware paradijs, zoals mijn gezin mij laat geloven?

De top vijf ergernissen van kamperen in een tent trotseren

Lees vooral verder als je benieuwd hoe ik de top vijf van deze kampeer ergernissen heb getrotseerd en wat mijn ervaringen zijn met het kamperen in een tent (safaristijl of niet) ten opzichte van een verblijf in een mobile home.

  1. Sanitair, remsporen en haren in doucheputjes

Tja, de nummer één reden om vooral niet te gaan kamperen in een tent. Ik moest er niet aan denken om met een wc-rol onder de arm naar zo’n toiletgebouw te lopen. Plassen is één ding. Maar je grote boodschap doen…. En dan heb ik over douchen nog niet eens gesproken. Ik gruwelde ervan. Ik zag het al voor me. Mijn behoefte doen op een toilet vol remsporen en douchen terwijl je een pruik kunt maken van haren die op het doucheputje drijven.

Eerlijk is eerlijk, ik moest wel even een drempel over hoor. Maar ik moest. En wat viel het me mee. Oké, ik zat niet heel relaxed met een boekje op de pot, maar het ging vrij gemakkelijk. En dat douchen? Prima. Het was hartstikke schoon en je hebt de ruimte. In een mobile home kun je je kont nauwelijks keren in de badkamer. Het enige voordeel van de mobile home is dat je ’s nachts binnen twee tellen op het toilet bent. Nu liep ik ’s nachts met zaklamp en toiletrol over de camping.  Twee tellen werd één minuut maar dan kon ik in alle rust mijn nachtplasje plegen, zonder dat ik bang was dat ik de hele mobile home wakker kletterde.

  1. Koelkast

Na de airco is een koelkast toch wel het meest luxe apparaat in een mobile home. In de koelkast kun je de flessen melk, bier en prosecco met gemak kwijt naast het water, beleg en de boter. In een tent is dat wel wat aanpassen als je het mij vraagt. Op sommige campings kun je koelkasten huren. Maar is dit niet het geval, dan is het behelpen met een klein campingkoelkastje hoor. Dan moet je creatief worden. Of je gaat iedere maaltijd buiten de deur eten, waar ik wel oren naar heb. Een andere, wat goedkopere optie is om kleine porties eten en drinken te kopen en wat vaker boodschappen te doen.

  1. Een gek op het luchtbed

Met mijn 40+ nog op een luchtbedje slapen? Ik lijk wel gek. Nou, één ding kan ik je vertellen. Het bed in onze mobile home was ruk. We lagen in een kuil en ik heb twee weken slecht geslapen. Ik keek dus enorm uit naar het matrasje bij het kamperen in een tent. Ons geleende matras was ook niet helemaal je van het. Inmiddels heb ik her en der wat test-gelegen. Er is een groot aanbod van matrassen en luchtbedden. Het is even investeren, maar dan is ook een goede nachtrust in de tent gegarandeerd.

  1. Omgevingsgeluiden

In een mobile home heb je net iets meer privacy. Gesnurk, een goede vrijpartij of een scheetje hoor je hier gewoon minder goed. De wandjes van de mobile home houden namelijk wat meer geluid tegen dan het tere tentdoek. Een goed stel oordopjes is in een tent erg handig. 

kamperen in een tent

  1. Zeulen met afwas

Afwassen. Dat doe ik nooit. Thuis gaat alles in de vaatwasser. Zo fijn! Maar op vakantie moet ik eraan geloven. In de mobile home pak ik mijn afwasspullen uit het keukenkastje en was ik vlug even af. Op de camping moet de vuile vaat in een teiltje. Vervolgens kun je met je hele hebben en houwen naar het centrale afwaspunt. Dit leek mij een hoop gedoe.

Wat blijkt? Het is reuze gezellig! Ten eerste gingen de kinderen regelmatig uit zich zelf afwassen. En die keer dat ik de pineut was, kwam ik terug bij de tent met toffe tips voor bezienswaardigheden of de laatste campingroddels. 

Vergeet de vakantie Checklist niet als je gaat kamperen in een tent

Kamperen in een tent kun je leren

Kamperen in een tent. Ik vond het geweldig! Wie had dat gedacht! Ik niet. Het begon al bij het opzetten. Het is even een klusje, wat we klaarden met z’n viertjes. Ik vond het leuk om met het gezin ons eigen vakantieverblijfje op te zetten. Nog mooier vond ik het buiten leven. Uiteraard met een flinke dosis zon.

En nee. De mobile home is niet afgeschreven. Dat is ook gewoon heerlijk. Maar buiten dat de kosten van een kampeerplek een stuk lager liggen dan de huur van een stacaravan, is het de vrijheid die me zo aanspreekt. Blijft het slecht weer, dan breek je het boeltje af en rijd je door naar de zon. Is de camping niet leuk, of het sanitair te ranzig? Wegwezen en door naar de perfecte camping. Van zaterdag tot zaterdag boeken (wat vaak moet bij de huur van een mobiel home) behoort tot het verleden.  Tot slot is de campingkeuze met een tent reuze. Niet alle campings beschikken namelijk over mobile homes.

Maar het allermooiste aan het kamperen in een tent vond ik dat ik mijn gezinnetje zo zag genieten. Vooral de mannen waren helemaal in hun element. Daar waar mijn dochter en ik in het begin nog wat moesten wennen aan het campingleven, ontpopten onze mannen zich als ware kampeerders.

Nadelen van kamperen in een tent

Heb ik dan geen nadelen ervaren aan kamperen in een tent? Zeker wel. Ik miste vooral kast- en opbergruimte en bij thuiskomst heb je zoveel spullen die je op moet bergen. Deze nadelen wegen in mijn geval niet op tegen de voordelen en ze zijn makkelijk op te lossen, mits je de juiste spullen aanschaft. Maar ja, wat doen we volgend jaar?

Proost op de inloopkast

Ijzer moet je smeden als het heet is, heeft mijn gezin gedacht. Door mijn enthousiasme nam mijn gezin me direct na de vakantie mee op tentenjacht. De koop was snel gedaan. Het is een hele grote geworden. Want dat was één van mijn voorwaarden. Het wordt geen pop up tent van Fresh and Black. Bij slecht weer moeten we binnen kunnen zitten. Ook kreeg ik een extra slaapcabine. Niet om te slapen, maar mijn “inloopkast” is hiermee een feit. Er komen opbergkastjes en een goede koelkast. Want zeg nu zelf, in kreukvrije kleding over de camping flaneren en met een koel glaasje wijn voor je tent zitten, maakt kamperen in een tent pas echt het paradijs.

Hier vind je nog meer KAMPEERTIPS!

Shutterstock foto van kamperen in een tent door Monkey Business Images

2 gedachten over “Kamperen in een tent, hel of paradijs op aarde?”

  1. Dat is mooi Erika. Ik heb het verhaal gelezen, maar de bewoording is zo typisch Erika dat ik je het in mijn hoofd heb horen vertellen. Heerlijk.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven