Kamperen voor beginners; 8 handige tips.

Kamperen! Wat een avontuur! Dit jaar vierden wij voor het eerst vakantie in een eigen tent. Het voelde alsof ik deelnam aan een pittige cursus ‘kamperen voor beginners’. Het hele kampeeravontuur verliep namelijk niet geheel vlekkeloos. Lees je me? Ik heb wat handige tips voor de beginnende kampeerder verzameld.

kamperen voor beginners

Tip 1: Efficiënt inpakken

Terwijl in Nederland de mussen van het dak vielen vanwege de extreme hitte, gingen wij pakken. En met pakken bedoel ik dan ook echt pakken. Niet normaal hoeveel je mee moet sjouwen. Beginnende kampeerder of niet. Onze stationcar met dakkoffer zat tot de nok toe gevuld. Er kon echt niets meer bij. De koekenpan, slabak en één gasfles konden zelfs niet eens mee. De kermisspullen (volgens manlief dan hé, lees kaarsjes, kleedjes en lampjes) heb ik stiekem onder de bijrijdersstoel gepropt.

Kijk goed wat je echt nodig hebt. Niet te veel servies. Een keer extra afwassen is een kleine moeite. En kleding. Natuurlijk had ik veel te veel bij me. Terwijl de jongste de hele dag in zijn zwembroek rondliep. En op bijna iedere camping is wel een wasmachine aanwezig, dus bespaar die ruimte. Check ook altijd of je op de camping een koelkast kunt huren. Al staat het niet op de site, dan nog kunnen ze deze dienst aanbieden, merkten wij.

Tip 2: Cluster spullen voor het opzetten van de tent

Gelukkig hadden we thuis al eens geoefend met de tent opzetten. Vol goede moed gingen wij dit klusje klaren, ook al is het wat anders dan de Fresh and Black tent opzetten. Echter hadden wij bij het inpakken van de auto geen rekening gehouden met de volgorde van uitpakken… Gevolg: alles, maar dan ook echt alles, moest uit de auto voor we konden beginnen. Een leer voor de volgende keer: probeer bij het inpakken zoveel mogelijk de kampeerspullen bij elkaar te clusteren en binnen handbereik te hebben. Wel zo handig en wat mij betreft de tip voor kamperen voor beginners.

Tip 3: Maak je tent meteen storm-proof

En die hitte! Daar hadden we niet op gerekend. Ook al stonden er wat bomen bij onze mooie plek, het was bloedheet. We deden het hoognodige, zodat we ’s avonds in ieder geval konden slapen. We wilden gewoon graag even plonzen in het zwembad. En daarna met onze vrienden, die ook op de camping stonden, chillen en een wijntje drinken. FOUT.

Nog voordat we een duik konden nemen, brak de hel los. Niet normaal jongens. Uit het niets kwam er een flinke bui uit de hemel vallen. Regen, wind, hagel en onweer. En hard! Daar stonden we dan. In tent. Zoals het bij kamperen voor beginners verwacht kan worden… alles vast te houden zodat we niet met tent en al de lucht in zouden vliegen. Nog niet alle haringen en scheerlijnen waren storm-proof vastgezet.

kamperen bij slecht weer

Zuidwester

Hoe lang de storm duurde, weet ik niet. Maar lang genoeg om er goed chagrijnig van te worden. Zo had ik me het kamperen niet voorgesteld. De regen, wind en het gedonder werden minder. De buurman kwam in gepaste kleding (regencape en zuidwester) vragen of wij wel oké waren…. HOEZO? In zo’n bemoeizuchtige, “ik-weet-alles-van-kamperen” buurman hadden wij echt geen zin. We wilden gewoon even bijkomen van de reis, het opzetten van de tent en van de storm. Maar hij bleef het roepen. “Gaat het? Zijn jullie oké? Kunnen jullie eruit?”

Wat geïrriteerd keken wij door het zijraampje. Nu de regen wat minder is, hadden we weer een beetje zicht. Direct begrepen wij de vragen van onze buurman. Hij had het juist heel goed met ons voor. Er lag een enorme tak naast onze tent. De tent hadden we niet tien centimeter naar links moeten zetten, want dan was hij volledig aan gort gegaan. Onze nieuwe tent stond net een uur maar gelukkig zat er een engeltje op.

Rondom onze tent verzamelden zich verbaasde campinggasten. Iedereen was blij dat er niemand gewond was geraakt en dat er (bijna) geen schade was. De behulpzame campingeigenaren werden gehaald. Er hingen nog meer takken los, dus zij belden de brandweer. De boel werd afgezet. Weliswaar amateuristisch, net zoals het zagen van de loshangende takken. Dat zorgde voor een hoop hilariteit.

Tip 4: Kies een camping met (vlakbij) een restaurant

Toe we later die avond ineens beseften dat we ook nog moesten eten, hadden we echt geen zin om de auto nog te pakken. Gelukkig is er naast de camping een restaurant. Hier haalden we pizza’s. Onder het genot van een groot stuk pizza en lekkere pul bier, kwamen we langzaamaan een beetje bij van de schrik. Zo fijn, een restaurant vlakbij de camping. Al is reserveren, zeker in het weekend, wel te adviseren.

Tip 5: Kamperen voor beginners? Drink eerst een kopje koffie, voordat je een mening velt

Onze eerste nacht in de tent brak aan. Doodmoe doken we op onze luchtbedden. Na een goede nacht ontwaakten wij met een zonnetje. Toen werd ook goed zichtbaar dat de hele voortent onder de modder zat door het noodweer van de avond ervoor. Hierdoor zaten er ook volop moddervoetstappen in onze nieuwe, tot voor kort schone tent. “Ben ik op vakantie, kan ik hier (*scheldwoord*) ook gelijk aan de poets. (*nog een scheldwoord*) Dat stomme kamperen in een tent is niets voor mij!”

Het kon me niet schelen dat de campingburen mijn gemopper konden horen. We waren er net een dag, maar ik was er even helemaal klaar mee. Pas toen manlief een lekker kopje koffie voor me had gezet, begon ik wat rustiger te worden. Ik had het nog niet in me, de kampeer skills.

Tip 6: Zorg dat je je verzekeringsvoorwaarden kent

Als jullie denken dat dit genoeg avontuur is voor de beginnende kampeerder, dan hebben jullie het mis. Dan wil ik het nog niet eens hebben over de autopech waar onze vrienden mee te maken kregen. En het geregel daarbij. De reisverzekeringsmaatschappijen hebben het druk in de vakantieperiodes waardoor ze niet altijd snel handelen en je zelf veel moet uitzoeken en bellen. Heel handig als je dan weet wat er in je verzekeringsvoorwaarden staat.

tips beginnende kampeerders

Tip 7: Sluit altijd ramen en deuren voor gevorderden én beginners met kamperen

Wat was iedereen blij toen er voor hen eindelijk een huurauto beschikbaar was. Hoe jammer wij het ook vonden, nu konden zij naar huis toe. Een dag later dan gepland. Om de goede afloop te vieren, gingen we met z’n allen uiteten. We verlieten de camping, bij prachtig weer, om aan de overkant van het meer bij een goede pizzeria te gaan eten. Terwijl wij heerlijk zaten te genieten van de lekkere pizza’s, de wijn en elkaar, barste opnieuw een flinke onweersbui los. Wij blij dat we lekker binnen zaten. Maar het lachen verging me toen ik besefte dat ik de raampjes van de tent open had laten staan…. Alle vier! Typisch kamperen voor beginners foutje…

Tip 8: Maak goede foto’s zodat je je tent op marktplaats kunt zetten

Ik nam nog maar een slok wijn en praatte mezelf moed in: “misschien is het weer aan de andere kant van het meer niet zo slecht”. Dat bleek een utopie. De tent stond helemaal blank. Dweilen was geen optie. We moesten hozen. Liters water droegen wij in het donker in ons afwasteiltje de tent uit. Toen ik daar op mijn knieën regenwater zat te scheppen, kon ik wel janken. Wat een ellende, dat kamperen. “De volgende dag moest ik maar wat foto’s maken. Dan kan die stomme tent op marktplaats.”

kampeertips beginners

Na regen komt zonneschijn, en prosecco. Ook voor beginnende kampeerders

De volgende dag begon verdrietig. Er waren tassen met kleding nat geworden. Ook lagen er nog wat kleine plasjes water in de tent. En onze vrienden vertrokken naar huis. Maar de zon ging schijnen. De natte spullen droogden op. Onze vrienden konden in een goede huurauto veilig naar huis én zij konden de dozen prosecco die we samen hadden aangekocht, alvast mee naar huis nemen.

Het kamperen begon te wennen. De tak op de tent was pech. Het raampje open laten staan een beginnersfout. Die vergeet ik in ieder geval nooit meer dicht te doen. Ik had wat tijd nodig, maar uiteindelijk ben ik geslaagd voor de cursus ‘kamperen voor beginners’. De foto’s van de tent heb ik wel gemaakt. Niet om hem op marktplaats te zetten, maar om mijn enthousiasme te delen.

Onder het genot van een glaasje prosecco (ik had natuurlijk niet alle flessen mee naar huis gegeven ?) kan ik concluderen dat ik kamperen in een tent erg leuk vind. Oké, ik ben een mooi-weer-kampeerder, dat wel. En het opzetten en afbreken van de tent vind ik wel een werkje. Maar al met al vond ik het heerlijk. Het buiten zijn maar vooral het relaxte sfeertje van een camping. We stonden dan ook op een hele leuke camping, maar daar in een volgend blog meer over.

Volgend jaar gaan we gewoon weer op vakantie. In een tent! Met slabak, kermisspullen en prosecco! En dan kijk ik misschien nog even voor een vervolgcursus kamperen voor beginners.

3 gedachten over “Kamperen voor beginners; 8 handige tips.”

  1. Mooi verhaal! Ik kampeer al sinds ik me kan herinneren. Neemt niet weg dat er altijd wel zulke dingen kunnen gebeuren. Haha! Maar dat neem je voor lief, toch?of niet hahahaha

  2. Jeempie, wat een avontuur Erika! Ik zie helemaal voor me hoe het er bij jullie aan toe ging. Ik heb ook ooit moeten hozen in m’n tent. Net gescheiden, met 2 jonge kinderen. Op een camping helpt iedereen elkaar gelukkig en dan is er na regen weer zonneschijn☀️

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven