Je gazon afscheiden van de border; 5 tips

Ik hou van tuinieren, maar ik hou het wel graag overzichtelijk. Alle aanpassingen die wij in de tuin doen, daar proberen we dus ook rekening te houden met onderhoudsvriendelijkheid. Zo ook bij de kantopsluiting van het gazon voor afscheiding met de border.

Door een goede kantopsluiting te kiezen hebben we niet alleen een mooie afscheiding tussen border en gazon, maar kan ook de grasmaaier beter zijn werk doen. Ook op zoek naar een mooie kantopsluiting voor het gazon? Check deze tips en inspiratie.

Kantopsluiting gazon: ideeën en tips met voordelen en nadelen

Zoals gezegd maakt een goede afscheiding tussen border en gazon je tuinierswerk wat onderhoudsvriendelijker.

Wij hebben het eerst heel lan zonder kantopsluiting met het gazon gedaan. Het gazon sloot dus direct aan op de border. Dat lijkt wellicht makkelijk te onderhouden, maar mijn ervaring is dat het gras vrij snel de border in groeit. Je moet dus steeds het gras afsteken en ook de grasmaaier kan niet goed aan de rand komen omdat hij dat de border in zakt.

Voordeel van kantopsluitingen

Dan komen we ook direct op het grote voordeel van kantopsluitingen. Door een kantopsluiting te gebruiken kan je je gras beter op zijn plek houden en groeit het niet zomaar de border in. Dit wil overigens niet zeggen dat je er nooit iets aan hoeft te doen.

Want onderhoud je het niet? Dan groeit het gras er uiteindelijk toch wel overheen (of tussendoor, afhankelijk van het type kantopsluiting dat je voor je gazon hebt gekozen). Maar het onderhouden zelf wordt wel veel makkelijker.

5 ideeën en tips voor een mooie afscheiding tussen border en gazon

kantopsluiting gazon, cortenstalen afscheiding met border
Bron:MySteel

Ga voor cortenstaal als afscheiding gazon en border

Heb je een moderne tuin, of een landelijke tuin? Het maakt niet veel uit. Cortenstaal kantopsluitingen Passen eigenlijk bij iedere tuin.

cortenstalen kantopsluiting
Bron:MySteel

Wij hebben zelf nu nog geen kantopsluitingen van cortenstaal voor ons gazon, maar ze komen er wel. Ik vind het een heel toffe manier om je border afscheiding met het gazon te regelen. En aangezien we ook al cortenstalen plantenbakken hebben en een cortenstalen houtopslag past dat mooi in het geheel.

kantopsluiting cortenstaal voor afscheiding tussen je gazon en de border
Bron: MySteel

Het voordeel van deze kantopsluiting van je gazon is dat cortenstaal een hele lange levensduur heeft en bestand is tegen hitte en vorst. Daarnaast kan je een mooie strakke afzetting creëren, of juist iets flexibeler werken voor een meer organische vorm.

Het nadeel van de meeste varianten is dat de cortenstalen kantopsluiting een hogere rand geeft met je border waardoor het gras niet tot aan de rand gemaaid kan worden. Zelf moet je dan dus de kanten nog maaien en/of trimmen.

Wist je trouwens dat ze ook cortenstalen schuttingen hebben? Ook een mooie combi!

kantopsluiting gazon, afscheiding border en gras

Betonnen kantopsluiting voor je gazon

Je kan natuurlijk kiezen voor de standaard betonnen opsluitbandjes die er op de markt zijn. Het voordeel is dat deze relatief goedkoop zijn. Mara persoonijk vind ik ze niet erg mooi.

Heb je een strakke tuin en wil je daar graag een mooie moderne kantopsluiting? Denk dan bijvoorbeeld eens aan Schellevis betonbanden. Wij hebben die ook in de tuin (op dezelfde hoogte als het gazon) waarbij we er plantenbakken mee gemaakt hebben.

Op deze manier kan je een afscheiding maken tussen de border en je gazon, of je maakt er een planten bak van. Super mooi is ook dat deze betonbanden wat breder zijn. Mooi als kantopsluiting van je gazon en handig, want de grasmaaier (ook je robotmaaier) kan hier netjes overheen. Je hoeft dus geen kanten te trimmen.

De Schellevis betonbanden zijn niet heel duur, maar wel duurder dan gewone betonbandjes.

Bron: Pinterest showtuinheeten

Kunststof kantopsluiting om je border en gazon te scheiden

Ook een kunststof kantopsluiting kan prima dienst doen. Eigenlijk werkt deze hetzelfde als de cortenstalen kantopsluiting, hij is alleen nog iets flexibeler.

Deze afscheiding tussen border er gazon heeft alleen wat mij betreft één groot nadeel. En dat zijn de looks. Persoonlijk vind ik deze vorm van kantopsluiting van je gazon echt niet mooi. Liever even doorsparen en dan wat moois neerleggen zou mijn advies zijn!

afscheiding gazon en border met bakstenen
Bron: Pinterest B M Creator

Werken met losse (bak)stenen als afscheiding tussen je gazon en border

Ook deze manier van kantopsluiting van het gazon hebben wij toegepast bij onze tuin. Eigenlijk zijn we hiermee gestart uit noodzaak omdat de robotmaaier iedere keer vastliep in de grond van de border. Er moest dus een kantopsluiting komen, maar hoe of wat? Dat wisten we nog niet.

Omdat we nog een aantal bakstenen hadden liggen hebben we die gebruikt. Het is een methode die je ook veel ziet bij landelijke tuinen. Van een afstandje vind ik het er best mooi uitzien, maar het heeft één nadeel. Het gras van je gazon komt tussen al die bakstenen door en groeit dan alsnog je border in.

Na verloop van tijd (als je het niet goed onderhoudt) dan wordt het dus best slordig.

Welke vorm van kantopsluiting vind jij het mooiste?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven