Karbonade in de slowcooker; hele lekkere pittige karbonade

Hou jij van karbonade of vind je het maar een matig stukje vlees? Frank heeft er nooit iets om gegeven, totdat ik deze pittige karbonade in de slowcooker maakte. Toen was het ineens ‘mmmmm’, tijdens het eten. En als ik dat geluid hoor, dan weet ik dat het goed zit, haha.

Tegenwoordig staat er dus weer gewoon karbonade op het menu terwijl we dat eigenlijk al jaren niet meer aten. Maar ik maak de karbonade dus alleen klaar in de slowcooker en niet meer gewoon in de pan.

De enige reden daarvoor is dat dit stukje vlees in de slowcooker heerlijk mals wordt, terwijl een karbonade in de pan behoorlijk droog kan zijn. Zeker met de lekkere marinade die in dit recept gebruikt wordt een aanrader.

Pittige karbonade in de slowcooker maken; een mals stukje vlees

Ik moet overigens wel even aangeven dat ik me voor deze karbonade heb laten inspireren door een van de leden van mijn slowcooker groep.

Zij (Sheila Koops) maakte een pittige variant van de gewone karbonade die ik voorheen maakte, en dat pitje erin is reuze lekker. En ook zij heeft zich weer laten inspireren door Dieuwke Stiemsma. Dus dank aan beide dames voor dit lekkere karbonade recept. Ik hoop dat jullie er allemaal van smullen.

pittige karbonade

Ingrediënten karbonade slowcooker

Onderstaande is zeker genoeg voor 4 personen.

 • 5 karbonades
 • 3 kleine uien of 2 grote uien
 • 4 knoflookteentjes
 • 2 theelepels sambal oelek (voor het pitje, maar je zou hiervoor ook een rode peper toe kunnen voegen)
 • 1 theelepel 5 spices
 • 1 eetlepel bruine suiker
 • 75 ml ketjap
 • 75 ml chilisaus
 • 2 eetlepels ketchup
 • peper en zout naar smaak

Het bereiden van de karbonade in de slowcooker is een makkie. Sommige gerechten hebben wat meer voorbereiding nodig maar met dit recept valt dat alles mee.

Hou je niet zo van pittig? Dan laat je de sambel oelek gewoon achterwege. Ook zo is de karbonade nog steeds lekker hoor!

marinade voor karbonade

Bereiding karbonade slowcooker

 • snipper de uien en leg die onderin de slowcooker
 • pers de knoflook uit en doe in een kommetje
 • voeg de sambal, 5 spices, bruine suiker, ketjap, chilisaus en ketchup toe
 • roer alle ingrediënten van de marinade door elkaar heen
 • bedek de uien met één laag karbonades (bij mij passen er 2 naast elkaar in de slowcooker)
 • besmeer deze karbonades met een deel van de marinade
 • leg hierboven op weer 2 karbonades en besmeer ook die weer met marinade
 • dan de laatste karbonade erop en het restant marinade erbij

Zet de slowcooker voor de karbonade aan voor 3 uur op high.

karbonade slowcooker

Na 3 uur valt het vlees echt van het bot af, zo mals is het. En dan ziet het er zo uit.

karbonade in de slowcooker, na 3 uur op high

Tip: als er een enkel bot aan je karbonade zit, dan is dat niet zo’n probleem, maar als er meerdere kleine botjes aanzitten dan is het misschien handig om die van de karbonade af te snijden voordat deze in de slowcooker gaat. Dan hoef je ook niet naar botjes in de jus te lopen zoeken.

karbonade in de slowcooker met boerenkool stamppot

Wat kan je bij deze karbonade eten?

Van alles natuurlijk, wat je er normaal gesproken ook bij eet. Wij aten er dit keer boerenkool stamppot bij en dat was erg lekker. Ik heb ook de pittige jus van de karbonade gebruikt om door de boerenkool heen te stampen en dat smaakte uitstekend.

Het was trouwnes sowieso lekker om eens geen rookworst bij een stamppot te eten, maar gewoon een stukje vlees net als bijvoorbeeld draadjesvlees uit de slowcooker ook zo lekker kan zijn bij een stamppot.

Wij maken in sommige blogposts gebruik van affiliate linkjes. Klik je door via zo'n linkje en doe je een aankoop dan ontvangen wij op dat moment een kleine commissie. Dit kost jou niets extra, je betaalt de normale prijs voor het product. Wij ontvangen de commissie namelijk van de verkopende partij. Doe je een aankoop via een van deze linkjes? Dan wil ik je uiteraard heel erg bedanken! Jij zorgt er mede voor dat we MamsatWork kunnen blijven voortzetten. Ook al ontvangen we soms een compensatie voor blogs, we doen altijd ons best een eerlijke mening te geven over een product of onderwerp en zullen nooit iets vermelden waar we niet achter staan.

Over de auteur

5 gedachten over “Karbonade in de slowcooker; hele lekkere pittige karbonade”

 1. Hallo ff vraagje voor de pittige karbonade uit de slowcooker wat voor karbonade gebruik jij hiervoor rib schouder of haas?

  groetjes Marian

     1. Hi Inge, bij mij zit de slowcooker al redelijk vol als ik er een stuk of 5-6 karbonades in heb liggen. Maar los daarvan hoeven de karbonades maar 3 uur op te staan en aardappelen toch zeker een uurtje of 5-6, afhankelijk van hoe klein je ze maakt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven