Kat maken van vilt; zo leuk dat het bij mij ’n beetje uit de hand liep…

Een kat maken van vilt is super leuk om te doen, zo ontdekte ik. Wat ik nóg leuker vind is dat ik mijn kunstwerkjes heb gemaakt van het haar van onze eigen kat. Al denkt dochterlief daar anders over 😉 .

Ben jij dol op creatief bezig zijn? En wil je ook eens met vilt aan de slag? Dan lees je hier meer over een kat maken van vilt.

Lees ook: Schattig, deze vilten roosjes!

Je eigen kunstwerkje in huis

poezen prikkenMet een schuin oog kijk ik naar het tafereeltje in de vensterbank. Het ontroert me en er gaan diverse gedachtes door mijn hoofd. Het jaren lange kammen van onze vorige poes ben ik nog steeds niet vergeten. En ook onze nieuwe Pers Xsara vraagt veel aandacht op dat gebied. Nooit geweten wat ik met al dat mooie haar moest doen, tot een paar weken geleden.

Met vlugge bewegingen prik ik door de wol en ik moet goed opletten anders prik ik met de scherpe naald in mijn vingers. Na een uur prikken stop ik ermee en kijk tevreden naar het resultaat. Ja… het begint er al echt op te lijken.

Een kat maken van vilt

Sinds enige maanden ben ik lid van een groep op Facebook die “Poppenhuis en Tips” heet. De groep bestaat voornamelijk uit vrouwen die allemaal dezelfde hobby hebben. En dat gaat soms heel ver. Zo zag ik onlangs een dame voorbijkomen die prachtige miniatuur beestjes maakt van wol. Toen ik verder keek las ik dat ze die ook in opdracht maakt, omdat mensen soms graag een blijvende herinnering willen hebben aan hun huisdier.

De foto’s die ze op de site had geplaatst vond ik prachtig en de gelijkenis met het echte dier was treffend. Omdat ik oprecht geïnteresseerd was, vroeg ik haar via een PB-tje wat ze nou voor zoiets vraagt. In eerste instantie schrok ik een beetje van de prijs, maar toen ik daarna ging Googlen zag ik dat er buitenlandse naaldvilt- kunstenaars zijn die het tiendubbele vragen. Het liet mij niet los. De dagen daarna bekeek ik diverse foto’s en filmpjes op YouTube en stond ik op zekere dag opeens in een hobbywinkel om viltnaalden en wat kleurtjes wol te kopen. Ik was er klaar voor: ik ging ook een kat maken van vilt. En ik besloot niet zomaar wat vilt te gebruiken…

Vilten met kattenhaar

Ik had net Saar weer eens goed gekamd en opeens viel het mij op dat deze “wol” bijna dezelfde structuur had als die van de gekochte viltwol. “Wat zou het leuk zijn om een poesje te maken van dat haar” zei ik tegen mezelf. Inmiddels ben ik drie poesjes verder en heb ik uiteraard een foto op Facebook gezet om de reacties te peilen. Na meer dan honderd likes, ruim vijftig berichten en zelfs vijf bestellingen (?) ben ik super gemotiveerd om verder te gaan en weet ik dat de mensen uit de groep het leuk en goed vinden wat ik maak. Alleen mijn familie…

“Wat doe jij nou”, vroeg mijn oudste dochter laatst. “Ik prik poesjes” zei ik en aan haar gezicht kon ik zien wat ze er van vond. Met: “Nou ja…. als jij daar blij van wordt” verliet ze de keuken. Inmiddels had ik ook onze eigen krabpaal nagemaakt en de poesjes erop gezet. Helemaal tevreden was ik nog niet maar “al doende leert men” luidt het gezegde. Die avond zag ik ook mijn echtgenoot met een schuin oog naar het tafereeltje kijken. “Wat vind je ervan”, vroeg ik uitdagend.

Ik ben om! Nu de family nog…

“Tja… wat zal ik zeggen” zei hij met een olijk gezicht. “Poesjes hé?” “Ja” zei ik “ maar…  het zijn poesjes die ik ZELF heb geprikt van het HAAR van Saar”. Kennelijk moest deze informatie even tot hem doordringen, want het was zeker twee minuten stil. “Is die ene nou scheef?” vroeg hij tussen twee happen door. Natuurlijk had ik niet de complimentjes verwacht zoals die van de groep, maar dit sloeg wel alles. Een kat maken van vilt bleek mijn leukste hobby ooit, maar daar dachten zij dus anders over.

“Nee… die IS niet scheef… die ZIT scheef in zijn mandje” brieste ik “En…. wat weet jij er nou van? Jij kunt helemaal geen poesjes prikken”.  En Oh… op het moment dat ik dat zei wist ik dat het stom was. Ik had kunnen weten wat zijn antwoord zou zijn. Brrr…. Mannen!

Lees ook: Ook lekker creatief; aan de slag met aquarelpotloden

5 gedachten over “Kat maken van vilt; zo leuk dat het bij mij ’n beetje uit de hand liep…”

 1. Brrr mannen eindig je mee dat is soms waar maar het kan ook zo:
  Aaaah mannen
  Oeps mannen
  Jeeeh mannen
  Mmmmm mannen
  Oooooh mannen

  Het is maar bij welke gelegenheid

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven