Welke katten accessoires zijn ‘een must’ voor jouw huisdier?

Heb je een of meerdere katten, dan weet je dat je er niet bent met alleen het geven van eten en drinken. Alhoewel een kat zich best met van alles en nog wat kan vermaken, zijn katten accessoires nooit verkeerd om in huis te hebben.

En dan gaat dat van kattenmand tot kattenkruid en van balletjes tot hengels, krabpalen én meer.

Onderstaande katten accessoires zijn wat mij betreft een ‘must’ om in huis te hebben. Heb jij aanvullingen? Laat me dat dan zeker even weten in de reacties!

kattenhuisje aan de wand

Katten accessoires die onmisbaar zijn voor jouw lieve huisdier

Er zit natuurlijk wat verschil tussen binnenkatten en buitenkatten en dan zijn er nog de voor- en nadelen van een binnen- of buitenleven voor katten.

De binnenkat zal wat meer behoefte hebben aan bepaalde katten accessoires dan de buitenkat, vooral omdat een binnenkat zich wat sneller kan gaan vervelen.

1. Krabpalen of wandkrabpalen

Ook al heb je katten die buiten komen, dan nog zijn krabpalen onmisbaar om in huis te hebben. Wij hebben het geluk dat we in het buitengebied wonen. Een heerlijke plek voor onze katten om zich te vermaken en van verveling is dan ook niet snel sprake.

Toch zijn wat mij betreft krabpalen onmisbaar om in huis te hebben. Want ook al kunnen onze katten (we hebben er drie: Lynx, Panda en Luiaard) hun nagels scherpen aan de bomen, ze willen binnen ook altijd krabben.

De ‘gewone’ krabpaal

Je kan daarbij natuurlijk kiezen voor een ‘gewone’ krabpaal zoals hierboven. Die kennen we allemaal wel. Ze zijn in allerlei maten en varianten verkrijgbaar.

Maar er zijn nog meer leuke accessoires te vinden om je katten aan te laten krabben.

katten accessoires kartonnen krabpaal

Karton om aan te krabben

Ook deze hebben we al eens in huis gehad. De katten maken er super graag gebruik van. Het enige nadeel vind ik persoonlijk wel dat je huis binnen no-time vol met kartonsnippers ligt als je dit soort accessoires voor je katten in huis haalt.

Wat ook werkt is bijvoorbeeld een poef van rotan in huis halen, bijvoorbeeld van de IKEA. Wij hadden er eentje als accessoire in huis die ook dienst deed voor de katten. Heel fijn, totdat Ayra zich ermee ging bemoeien en hem als bijtobject ging gebruiken.

katten accessoires zoals wand krabpalen

Wandkrabpalen als katten accessoires

Een krabpaal heeft dus mijn voorkeur, maar een enorme krabpaal in de kamer vind ik ook niet zo fijn. Ze nemen veel plek in beslag en ook al hebben we genoeg ruimte… ik heb een andere oplossing gevonden!

Deze wandkrabpalen zijn onmisbaar als katten accessoires voor mensen die bijvoorbeeld niet veel ruimte in huis hebben om een gewone krabpaal neer te zetten. Daarnaast is het voor ons een hele praktische oplossing met de honden.

Onze pup is namelijk nogal ‘verliefd’ op de katten. Als een van de katten binnen is en Ayra (onze Australian Shepherd pup) is wakker, dan wil ze er nogal eens achteraan lopen. En ook al begint de rust iets vaker terug te keren in huis, ik gun het onze katten natuurlijk ook om een lekker plekje te hebben waar ze heerlijk rustig kunnen slapen.

Een gewone kattenmand op de grond kan ik dan ook niet bestempelen als rustig plekje. We hebben ze wel, maar die mandjes zijn inmiddels in beslag genomen door Ayra.

En ook al kunnen de katten best op een kast liggen, de combinatie van een krabpaal en een mandje aan de muur in de vorm van wandkrabpalen blijkt voor onze situatie ideaal te zijn.

wandkrabpalen ophangen

Frank heeft onlangs een katten huisje opgehangen en alle bijbehorende wand accessoires om zo een leuk speelterrein voor de katten tegen de muur aan te maken. In één woord, ideaal. Je moet er even de tijd voor uittrekken om het op te hangen, maar dan heb je ook wat.

Het neemt maar weinig plek in beslag (vergeleken met zo’n grote staande krabpaal) en na 5 minuten werden ze gelijk in gebruik genomen, hoe leuk is dat!

kattenkruid voor kat

2. Kattenkruid, ook wel catnip genoemd

Als je voor je katten wat accessoires gaat inslaan, dan zou ik ook zeker even kijken bij het kattenkruid. Het spul is wat mij betreft onmisbaar. Je kan het in iedere dierenspeciaalzaak en online kopen.

Soms zit het al in een speeltje waar je dan na een tijdje weer nieuw kattenkruid in kan stoppen als de geur er helemaal af is. Kattenkruid is helemaal niet zo duur en katten zijn er echt dol op. Soms vinden ze het zelfs interessanter dan een lekker snoepje.

Veel katten krijgen door dit kruid in een speeltje te stoppen een enorme behoefte om met dat speeltje over de grond te rollen. Te miauwen, er met hun koppie overheen te wrijven en allerlei gekke houdingen aan te nemen. Het lijkt soms wel of het ze opwindt. Daarnaast werkt het stressverlagend voor een kat.

Uit eigen ervaring kan ik je vertellen dat het slim is om de accessoires met catnip niet continue op de grond te laten liggen maar om je katten er zo nu en dan mee te verwennen. Als je het speeltje tevoorschijn haalt zijn ze er helemaal wild van en door het dan weer apart te leggen blijft het bijzonder voor je kat.

katten speelgoed accessoires

3. Daadwerkelijk speelgoed voor je kat

Heb je een kat in huis, of krijgen jullie een kitten? Leuk!

Katten spelen gelukkig best wel zelfstandig, en kunnen ook met veel dingen spelen. Een pen op je bureau, een glas water op tafel, of meedoen met een spelletje van ons, zoals je hierboven ziet.

Maar toch is het leuk (en handig) om wat katten speeltjes naast de nodige accessoires in huis te hebben. Zeker als je binnenkatten hebt.

Om verveling tegen te gaan en het risico te verkleinen dat je kat nare gewoontes ontwikkelt kan je er maar beter voor zorgen dat ze zichzelf lekker bezig kunnen houden.

Denk daarbij bijvoorbeeld aan een balletje met een belletje erin, een speelhengel of een een leuke opwindbare speelgoedmuis.

Wat ook tof is, is zo’n soort racing wheel zoals je hieronder ziet. Je kat slaat iedere keer tegen het balletje aan dat rond vliegt, en jij hoeft geen balletjes onder banken of kasten vandaan te halen. Ideaal 😉 .

4. Katten accessoires die je al in huis hebt

Naast dat je speeltjes kan kopen, heb je wellicht ook al het een en ander in huis om je kat mee te vermaken. Omdat katten zulke nieuwsgierige beestjes zijn zullen ze alles wat nieuw is direct willen verkennen.

Heb je iets online besteld? Gooi de doos niet weg! Een doos is namelijk superleuk speelgoed voor je katten. Ook al zou je deze misschien niet standaard als accesoire in huis zetten, je doet er je katten tijdelijk een groot plezier mee.

Zo ook met bijvoorbeeld een boodschappentas of je wasmand, allemaal accessoires die leuk zijn om te ontdekken voor je kat en/of om lekker in te gaan liggen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven