Geboortefotograaf: een keizersnede is geen bevalling. WTF?!

Een keizersnede is geen bevalling; zo reageert de fotograaf. Een geboortefotograaf die afziet van een reportage omdat de moeder gaat bevallen middels een keizersnede. De conversatie tussen ‘fotograaf’ en de moeder gaat Facebook rond. Sommigen beweren dat het gaat om een hoax, anderen reageren vol afkeer en verbazing. Gelukkig is voor de échte geboortefotograaf de geboorte van een kind niet afhankelijk van de wijze waarop het ter wereld komt. Zoals het hoort. Want diegene die überhaupt van mening is dat een keizersnede geen bevalling is, is van God los!

keizersnede is geen bevalling

Een keizersnede is geen bevalling!

Wat een uitspraak, een keizersnede is geen bevalling. De moeder krijgt gelukkig veel bijval van andere moeders. Want dat zijn we uiteindelijk na een geboorte van een kind allemaal hè, moeders. Al koos deze moeder volgens de ‘geboortefotograaf’ de gemakkelijkste weg naar de zware taak die haar als moeder te wachten stond. Collega geboortefotografen kunnen niet anders dan concluderen, net als ieder ander, dat zij haar beroep niet waard is.

Lees ook: van een versie en stuitligging naar een keizersnede

Geboortefotograaf appt

Naar aanleiding van de vraag van de moeder om de bevalling vast te leggen in een mooie reportage appt de geboortefotograaf hetvolgende (zie hierboven):

Een operatie is geen bevalling schat. Je bevalt niet, maar ondergaat een operatie om je baby uit je buik te verwijderen. Dat is in geen geval een bevalling, hoe je het ook went of keert. En ik wil er niet bij zijn om hier foto’s van te maken. Als je besluit om alsnog écht te bevallen, dan laat het me weten zodat we een afspraak kunnen plannen.

Brrr, om de kriebels van te krijgen toch?

Mening andere geboortefotografen

Zoals een geboortefotograaf zo mooi verwoord: elke geboorte getuigt van kracht, is mooi en overweldigend, en prachtig om vast te mogen leggen.
Juist! Elke bevalling is een prestatie. Of dat nu vaginaal of via een keizersnede is. Met of zonder pijnstilling, met 1 wee of na 3 dagen weeën. Natuurlijk lijdt de ene moeder meer dan de ander. Ik heb 3 keer een keizersnede ondergaan, allen geen keuze, waarvan twee onder narcose en één gepland. Geloof me, de makkelijkste weg was het alles behalve!

Overweldigend was het inderdaad, in alle opzichten. Het was zwaar ja. Maar een vaginale bevalling kan ook hell on earth zijn. Het moederschap wordt niet bepaald door de wijze van geboorte. De geboorte van een kind is de geboorte van een moeder. En dat alleen al is in alle opzichten een hele bevalling!

Zelf een geboortefotograaf inzetten?

Ten tijde van mijn bevallingen was een geboortegraaf nog niet iets wat vaak werd ingezet. Tijdens mijn keizersnedes maakte steeds een verpleegkundige foto’s van de geboorte. We wisten niet eens dat dat vanzelfsprekend was. Maar wat waren (en zijn!) we er blij mee!

Maar het klungelen met een camera door anderen rondom je bevalling hoeft niet meer. Het gespecialiseerde beroep, de geboortefotograaf, werd pas in 2011 in Nederland bekend en kent sinds begin dit jaar een eigen beroepsvereniging. Op de site van de beroepsvereniging van geboortefotografen vind je een lijst van geregistreerde professionele geboortefotografen. Veel van deze fotografen krijgen na overleg met het ziekenhuis ook toestemming te fotograferen in de operatiekamer. De ziekenhuizen in Nederland en België waarmee al naar tevredenheid is samengewerkt, ook in de operatiekamer, is ook op deze site te vinden.

Lees ook: na je keizersnede met je foto de wereld rond

Meest kostbare moment

Wellicht is een reportage vrij kostbaar. Maar dat is dat moment ook. Zelf had ik daar waarschijnlijk, achteraf gezien, graag voor gekozen. Ik en mijn man zijn, en horen, in dat moment te zitten. Ons niet bezig hoeven te houden met vastlegging van de geboorte. Maar het is wél het mooiste moment van je leven. Uiteindelijk betalen veel mensen ook voor bruidsfotografie of gezinsfotografie. De geboorte van je kind, van jou als moeder, van een vader, van een gezin…dat is het meest bijzondere wat je kan overkomen.

Tja, heel charmant zal ik er niet op hebben gestaan. Maar wel puur. Het moment dat ik moeder word, ons leven jouw leven wordt. En jouw leven ons leven wordt. Wat nou een keizersnede is geen bevalling!

Zou jij je bevalling vast willen laten leggen door een geboortefotograaf? Of heb je dat al gedaan en waarom? Het lijkt me zo bijzonder!

Gebruikte afbeelding via Shutterstock

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven