Ken je dat, de najaarsdip ?

Ken je dat, de najaarsdip? Dat de vakantie alweer heel ver weg lijkt en dat de herfst gewoon komt binnenvallen? Of je er nu aan toe bent of niet… En wat het meeste tegenvalt is dat je weer helemaal opgeslokt wordt door die volle agenda! Met allerlei clubjes en sporten en sociale afspraken. Verplichtingen die in de zomerperiode vaak even bedaren. Maar nu dus weer in volle omvang jouw agenda vullen! En als je in je agenda kijkt zie je dat de vulling tot aan Kerst toe doorloopt. En soms nog verder. Aaaargghh!!

Word jij er ook benauwd van? Dat je zelf zo weinig invloed hebt? En dat de vulling van je agenda al grotendeels bepaald is? Laten we eerlijk wezen…soms lijk je gewoon een uitvoerend manager!  De trein loopt al en jij mag meerijden. En als je dan tóch meerijdt…wil je dan ook nog even van alles regelen??

Hoe houd je dit leuk? Hoe zorg je dat je bepalend manager wordt van je eigen agenda? Dat het rotgevoel van ‘geleefd worden’ niet meer overheerst? Ik ga je TWEE belangrijke tips geven. Als je daarmee begint, is de kans groot dat je rotgevoel over je agenda (en dus over al die weken die voor je liggen) grotendeels verdwijnt.

Tip 1: Je loopt je agenda door. Kijk naar de eerst komende vier weken. Welke activiteiten staan je het meest tegen? Kijk er eens goed naar. Wát staat je tegen? Waarom houd je niet van deze activiteit? Laat het goed tot je doordringen. Als er in de toekomst  weer zo’n soort activiteit langskomt, zeg dan NEE! Dit kan natuurlijk niet altijd. Er zijn afspraken waar jij nu eenmaal bij hoort te zijn. Maar…dit is een moment om je agenda kritisch onder de loep te nemen en te kijken of je dit soort afspraken op een andere manier kunt aanpakken of oplossen. En, misschien kun je toch een paar van die ‘rot’-afspraken cancelen?

Tip 2: Je kijkt naar de week die voor je ligt. Zorg dat je iedere dag een eigen moment hebt. Een moment waarop je doet wat JIJ wilt. Dat hoeft niet heel lang te zijn, want zelfs een kwartier of een half uur doet al veel. Zorg dat je iets doet dat je écht leuk of prettig vindt. Je kunt bijvoorbeeld op de bank gaan zitten met een tijdschrift, muziek luisteren, naar buitengaan en hardlopen, iets bakken of iets maken … Als je maar niet nuttig bezig bent. Het doel is dat jíj iets doet wat je leuk vindt! Hoe kort het ook is!

Mijn ervaring is dat je veel meer drukte kunt hebben wanneer je je dagelijkse portie ‘eigen tijd‘ inplant en wanneer je vaker NEE zegt tegen activiteiten niet bij je passen.  Je zult merken dat de najaarsdip dan vanzelf afneemt!

 

Raymonde is eigenaar van Hartenwerk. Raymonde stimuleert mensen om zichzelf en hun talent serieus te nemen en om keuzes te maken waar ze gelukkig van worden. Meer lezen van Raymonde? Kijk hier.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven