Kerst met de schoonfamilie, is dat de hemel of de hel?

Met zijn allen aan een mooi gedekte tafel, de kerstboom staat prachtig te schitteren, in de openhaard brandt een lekker vuurtje en op de achtergrond horen we skyradio kerstliedjes spelen. Onder de boom liggen cadeautjes en iedereen heeft zijn of haar mooiste kleren aangetrokken. Onder het genot van een glas wijn wordt er geproost op een mooi jaar en op elkaar. Tot zover het ideale plaatje. Ondertussen zijn de ovenaardappeltjes verbrand, hoor je ‘Flappie’ voor de zoveelste keer, zit er kurk in de wijn en is er een stilzwijgende ruzie tussen de echtgenoten gaande. Kerst met de schoonfamilie.

In zoveel gezinnen is het ieder jaar hetzelfde liedje. Het begint al als je verkering krijgt en het houdt nooit op. Bij wie vier je eerste kerstdag, bij wie tweede? Toen was het nog gemakkelijk eigenlijk. Want heb je eenmaal een gezin dan wil je het liefste thuis ook nog kerst vieren, met je eigen gezin aan die mooi gedekte tafel zitten. Met kerst worden we verscheurd door emoties en keuzes die we moeten maken. Tel daarbij een moeizame relatie met je eigen familie of schoonfamilie op en het kerstgevoel is definitief van de baan. Is kerst met de schoonfamilie nu de hemel of de hel? Marieke vroeg het haar vriendinnen.

kerst met kinderen

Hoe vieren anderen kerst met de schoonfamilie?

Een rondje langs vriendinnen levert een paar goede en minder goede opties op.

Vriendin 1 viert kerst met haar man en kind, zo vertelt ze. Haar schoonfamilie viert geen kerst en in haar eigen familie heeft ze geen zin. Voor haar is deze instelling wellicht de makkelijkste weg om kerst te vieren. Maar ergens zal het haar vast en zeker pijn doen. Juist omdat kerst een familiefeest is denk ik dan.

Vriendin 2 is op jacht naar een goed excuus om kerst met de schoonfamilie te vermijden. Ze besluit om met haar eigen ouders en gezin een vakantiepark te boeken. Ver weg, zodat ze ook niet terug kan komen of haar schoonouders verplicht moet uitnodigen. Dit uiteraard tot groot verdriet van haar schoonmoeder waardoor de relatie die al slecht was, nu helemaal tot het onder het vriespunt is gezakt. Dat belooft nog wat voor de komende jaren daar!

Vriendin 3 ondergaat lijdzaam haar lot en zorgt dat ze er netjes uitziet, het redelijk gezellig heeft en niks hoeft mee te nemen of te maken. Ze doet ‘vrolijk’ mee en zorgt dat iedereen het naar de zin heeft. Zonder stress maar of ze het leuk vindt is een tweede. Zoals zij zelf zegt: het zijn maar 2 dagen! Waar ze natuurlijk ook gelijk in heeft.

Lees ook: Is jouw schoonmoeder net cruella?

Of je gaat op vakantie

En dan heb je ook nog de gezinnen waarin de één absoluut geen kerst wil vieren en de ander het juist zo gezellig vindt. Hier heb ik er ook zo eentje zitten met een grote afkeer voor alles wat ‘verplicht gezellig’ moet zijn. Ik ben jaloers op die mensen die met kerst de boel de boel laten. Gewoon ieder jaar tijdens de kerstdagen een vakantie boeken en daar kerst vieren. Waarschijnlijk hoeven ze dan niet eens zelf te koken en omdat ze het al jaren doen, vindt ook niemand het erg dat ze er tijdens kerst niet zijn.
Natuurlijk kan ik ook een vakantie boeken, geen probleem, alleen zit ik met een soort van ‘plichtbesef’ tegenover mijn ouders. Want met kerst ben je bij elkaar. Direct komt dan het plichtsbesef naar mijn schoonouders om de hoek kijken. Want ben ik bij mijn ouders dan moet ik ook daar zijn. Eerlijk is eerlijk!

En ze zien me al aankomen. Als ik nu na jaren zeg dat we op vakantie gaan, dan heb ik de poppen aan het dansen.

Kerst is geven en nemen, ook met de schoonfamilie

Mijn oplossing: geven, nemen en eerlijk zijn. Als je ouders graag hebben dat je komt dan ga je gewoon. En willen je schoonouders ook dat je aanwezig bent? Ook dat hoeft geen probleem te zijn. Zorg er dan voor dat je bij de ene familie gaat brunchen en bij de andere familie lekker gaat eten. En omdat je alles op een dag hebt gepland, heb je de tweede kerstdag om rustig bij te komen. Dat is je goed recht! En als je daarbij eerlijk bent dan wil iedereen vast een beetje inschikken om het feest vooral maar gezellig te laten verlopen.

Want dat is toch eigenlijk de kerstgedachte, dat je iets voor elkaar over hebt?

Met dank aan Marieke, die voor ons heeft beschreven hoe zij (en haar vriendinnen) de kerst doorbrengen en ervaren. Hoe sta jij tegenover kerst met de schoonfamilie?

3 gedachten over “Kerst met de schoonfamilie, is dat de hemel of de hel?”

  1. Het is een onmogelijke puzzel met familiebezoekjes. Ik neem me voor om minder belang te hechten aan iedereen tevreden houden, want tijd met ons eigen gezinnetje is ook heel belangrijk.

  2. Avatar foto
    Ans van de Pas

    Vriendin 3 komt het meest in mijn straatje uit. Maar toch niet helemaal. Als mijn zoon en gezin geen zin of tijd of wat dan ook zouden hebben, zou het mij beter uitkomen om elkaar van harte fijne feestdagen toe te wensen en ieder een eigen gewenste invulling te geven aan de laatste dagen van het jaar. Als je het hele jaar al een goede band hebt en diverse leuke dingen samen onderneemt, geeft een verplichte kerst of nieuwjaar zeker geen meerwaarde aan het geheel, tenzij alle partijen er blij mee zijn. Ik meen zeker te weten dat het met mijn geliefde familieleden ook zo ligt.

    Ans van de Pas

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven