Hoe overleef ik Kerst met kinderen? Met deze tips gaat het zeker lukken

Tja, hoe overleef je de kerst met kinderen. Menig moeder zal zich dit afvragen. Ook al is het enerzijds een enorm gezellige tijd, het levert toch ook echt stress op. De kinderen stuiteren nog steeds hysterisch na van 5 december en we moeten al weer snel plaats maken voor het volgende feest: Kerstmis. Hoe overleef je het volgende feest, kerst met kinderen.

Kerst met kinderen, voorkom de stress

Bij menig moeder begint er in aanloop van de decembermaand een zenuwtikje vorm te krijgen, wat uit kan monden in een lichtelijke ‘nervous breakdown’. Zo tegen 5 december is er een stresspiek omtrent de kado’s die nog op het laatste moment moeten worden gehaald, en we hadden je nog zo gewaarschuwd met onze tips.

Anti stress tips december

Ik zweer het, ik verbreek zelf alle shoprecords rond die tijd. Heb je dat gehad…en dan zie je jezelf met wallen onder de ogen en een trillend lipje met man en kids door de sfeervolle Kerst intratuin lopen. ‘Blijf.van.die.ballen.af!’ ‘Nee, ik wil geen glow-in-the-dark-rendier.’ ‘Ho ho ho! Een zingende en dansende kerstman? Hell no!’ ‘Zullen we alsjeblieft gewone lichtjes in plaats van discolichtjes doen?’ Het leek zo’n leuk gezinsuitje…om in de kerstsfeer te komen, zeg maar.

kerst met kinderen

Tips om je kerst met kinderen gezellig te houden

Waarschijnlijk vier jij ook kerst met kinderen en herken je vast wat in mijn verhaal. Doe je voordeel met deze tips over

 • Kerstdecoratie; hou het kindvriendelijk
 • Goede voorbereiding is het halve werk
 • Plan ook een dag voor je eigen gezin
 • Begin op tijd met het diner, óf start juist later
 • Verdeel de taken

Kindervriendelijke kerstdecoratie

 • Kerstboom met plastic ballen
 • Kaarslichtjes op batterijen

Hartstikke mooi, zo’n prachtig versierde grote kerstboom middenin de kamer! Maar heel praktisch is het met kleine kinderen niet. Met die kleine ondernemende peuter zag ik die boom met ballen en al, al omkiepen. We zijn dus tijdelijk overgestapt op een klein exemplaar met plastic ballen op een overzichtelijke plek: op de dressoir. De aantrekkingskracht was groot, maar de afstand naar vernieling ook. Ha!

Voor een sfeervol kaarslichtje kun je terugvallen op theelichtjes op batterijen. Of van die leuke plastic kerstengels met een lichtje in verschillende kleuren. Lekker kitsch maar leuk voor de kids!

Zorg voor een goede voorbereiding

Zo’n adventkalender kunnen moeders als voorbereiding ook wel gebruiken. En dan het liefst die met een ‘borrel a day, keeps the stress away’ achter elk luikje. Zo’n kalender (met chocolade ipv een borrel 😉 ) is er niet alleen voor kids om af te tellen naar het moment supreme. Ook wij kunnen ons langzaamaan voorbereiden. Al zijn het kleine dingen of boodschapjes. Vink √, voor een goede voorbereiding van je kerst met kinderen en weer een borrel verdiend!

Zoek je nog een leuke chocolade adventkalender? Bij de Action, Xenos of Kruidvat hebben ze vast nog wel wat liggen!

Plan een van de kerstdagen vrij voor je eigen gezin

Kersttijd is familietijd en kerst met kinderen in het bijzonder. Gezellig borrelen, lekker eten, kadootjes, spelletjes doen. Hartstikke leuk allemaal, maar de Kerstdagen zaten, net als onze buiken, altijd bomvol. Daarbij gaat het engelengeduld van de kinderen na dag 1 ook over in drakenstreken.

Zij én wij werden behoorlijk op de proef gesteld. Nou, daar ben ik mee gestopt. We vieren Kerst met een heerlijk diner en veel gezelligheid bij ons, allemaal tezamen, op 1 dag. Héérlijk! Echt een win-win. Op eerste Kerstdag lichtelijke stress maar ook echt genieten om vervolgens tweede Kerstdag samen als gezin in alle rust door te brengen. Al begrijp ik dat die luxe niet aan alle gezinnen besteed is…

Maar als je de kans hebt, dan kan ik je dit zeker aanraden.

Begin op tijd, óf start juist later

It’s aaaaall about timing. Staat er een 6-gangen familiediner op de planning? En heb je heel jonge kinderen? Ga dan lekker tafelen wanneer de ukkies op bed liggen. Zo eet je een stuk rustiger en wordt kerst met kinderen gelijk makkelijker!

Zijn ze al wat ouder? Zorg er dan in ieder geval voor dat de eventuele kado’s al voor het dineren zijn uitgepakt. Dit zodat de spanning niet te hoog oploopt en als gevolg daarvan de kids op de stoelen staan te springen en de doperwten je om de oren vliegen. Buiten het feit dat de druk van de ketel is, hebben ze tussen het tafelen door ook even afleiding met het nieuw verkregen speelgoed. Alles voor de goede lieve vrede, toch?

Verdeel de taken

Een familiediner bij jou thuis. Tja, ik kan je vertellen dat ik heel culinaire plannen had die eerste keer. Ik vergiste me echter een heel klein beetje in de hoeveelheid werk en de invloed van de hormonen. Hoog zwanger en stress is geen goede combi. Nadat de kalkoen, boursin en champignons letterlijk door de keuken vlogen, zat ik huilend in de hoek van de keuken. Een draaa-maaa! Wat uiteindelijk best goed kwam natuurlijk.

Wat heb ik daarvan geleerd? Je moet niet alles alleen willen doen wanneer je niet heel goed culinair onderlegd bent. De frituurpan is overigens niet heel culinair, al kun je daar ook prima een paar gangen mee bereiden.

Nope! Ik maak het voorgerecht, geen heel groot hoogstandje, en bereid het hoofdgerecht. Daarbij zorg ik dat een aantal succesgevoelige of tijdrovende zaken ingekocht zijn bij slager of groenteboer, zodat deze vrijwel kant en klaar zijn. Fijn joh!! En als kers op de taart maakt mijn moeder het toetje, aangevuld door zorgvuldig gekocht ijs en geklopte slagroom. In alle opzichten helpt iedereen een handje mee. Een mooie bijdrage aan de kerstgedachte en de beperking van mijn stresslevel.

kerst met kinderen

Kindvriendelijk dineren

Vrede op aarde, is een mooie kerstgedachte. Maar aangezien dat voorlopig onhaalbaar blijft, is vrede aan de eettafel al een mooi begin. Over het algemeen beschikken kids niet over hetzelfde geduld, interesse in eten en gespreksonderwerpen als de volwassen gasten aan de dinertafel. Zeker wanneer er meerdere kinderen zijn die elkaar heerlijk kunnen beïnvloeden, en dan meestal in negatieve zin.

 • Een idee is, wanneer ze oud genoeg zijn, ze bij de voorbereiding te betrekken. Iedereen weet: zelf bereide gerechten geven meer voldoening en worden beter gegeten. Laat ze meehelpen! Al is het een keertje roeren door de salade.
 • Dek een aparte ‘kinderdinertafel’. Of nog beter: laat ze die zelf dekken! Maak het leuk door deze vrolijk aan te kleden. Bijvoorbeeld met feestelijke borden en bestek.
 • Laat de kinderen meedoen met de volwassenen. Kinderchampagne en mooie (plastic) wijnglazen doen wonderen.
 • Maak voor de gelegenheid aparte kindersnacks waarvan je weet dat ze ze lekker vinden.

Verveling op komst? Doe er wat aan.

Misschien denk je dat dit makkelijker gezegd is dan gedaan. Maar dat valt mee. Laat gewoon je principes een beetje vieren en je zal zien dat het goed komt.

 • Zet bijvoorbeeld een leuke kerstfilm op. Misschien volgens sommigen niet heel pedagogisch verantwoord, maar who cares!
 • Een uurtje gamen of op de telefoon spelletjes doen? Geen probleem toch?
 • Maak lekker een wandeling in de middag, zodat ze even hun ei kwijt kunnen.
 • Met kerst knutselen! Laat ze de leukste dingen maken en ze zijn weer even zoet.
 • Maak wat tijd vrij om in ieder geval ook met het gezin nog een leuk spelletje te spelen en geef gewoon aandacht. Ook al heb je het druk, het haalt de druk van de ketel.

Zoek je wat leuke Kerst snacks voor je kinderen? Lees dan even ‘vrolijke kerstrecepten voor kids

Hoe ga jij de kerst met kinderen thuis aanpakken?

Gebruikte afbeelding via Shutterstock

 

2 gedachten over “Hoe overleef ik Kerst met kinderen? Met deze tips gaat het zeker lukken”

 1. mijn kind en ik hebben dat ook gedaan het was wel leuk maar kort want mijn man was er even niet en er waren maar twee koekjes

 2. Wij vinden het altijd erg leuk om met de kids kerstboom koekjes te maken. Hierbij hebben wij altijd kerstmuziek op en natuurlijk een mooie kerstmuts.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven