Kerst inspiratie

Kerst: als er een feest is waar iets bijzonders omheen hangt dan is het dit feest wel. Niet alleen binnen de kerk wordt kerst groots gevierd, ook buiten de kerk worden de kerstdagen ervaren als bijzondere dagen.

Wat houdt kerst nu eigenlijk in? Waar komt het vandaan? Maar ook: wat doen we met kerst en hoe maken we ons huis gezellig? Wij willen je inspireren!

Wat is kerst?

Kerst is opgezet om de geboorte van Jezus, de zoon van God, te herdenken door de Christelijke kerk. Vier weken hieraan vooraf wordt hier al naartoe geleefd. Dit worden de Adventsweken genoemd.

Toch wordt er gedacht dat Jezus niet echt in die periode geboren is, maar is het oude lichtjesfeest aangewezen om dit te herdenken. Het zogenaamde winterzonnewendefeest. Alleen: ook dat wordt weer betwijfeld.

(de tekst gaat hieronder verder)

Het ontstaan van het kerstfeest

Het kerstfeest zou ontstaan zijn in de vierde eeuw en zowel in Rome als Jeruzalem. In Jeruzalem was het alleen op 6 januari, wat uiteindelijk is veranderd in het Driekoningenfeest.

Als je dit bedenkt, dan zou kerst helemaal niet geënt kunnen zijn op een Germaans feest… Want Rome en Jeruzalem zijn dit beide niet.

Hoe dan ook: de betekenis van kerst is en blijft de herdenking van Jezus ’geboorte en omdat hij als ‘Licht voor de Wereld’ wordt gezien is het een lichtjesfeest. En ja, daarmee heb je dus wel de overlap naar het lichtjesfeest van de Germanen. Of dit toeval is of niet maakt natuurlijk eigenlijk niet uit.

kerst

De kerstboom en andere versieringen

Die lichtjes komen natuurlijk terug in heel veel kerstdecoratie. Een kerstboom zonder lichtjes is toch eigenlijk net niet echt.

En ook op andere plekken in en om het huis zullen we graag lichtjes laten verschijnen, zoals bijvoorbeeld kerstverlichting voor buiten.

In deze donkere periode (wat betreft de hoeveelheid licht…) is het heerlijk om al die lichtjes overal te zien en de sfeer zit er dan al meteen goed in. Maar wat doe je verder met de kerstboom? Koop je ieder jaar een andere kleur versieringen?

Hou je het heel traditioneel bij rode kerstballen of vind je het zelfs heerlijk om alles zelf te maken wat je in de boom hangt? Onze artikelen zullen je hierover graag informeren en inspireren!

Hoe vieren we kerst?

Kerst staat toch vooral bekend als dagen waarbij je familie bezoekt en ook het uitgebreide kerstdiner is een bekend fenomeen.

Misschien bezoeken jullie wel met elkaar een kerkdienst en dan vooral die op kerstavond (24 december) is geliefd. En hoe zit het met de kerstman? Komt die ook bij jullie thuis langs, of houden jullie het toch liever alleen bij Sinterklaas?

Lekkere ideeën, leuke cadeautips: je kunt ze vast gebruiken en als je even verder zoekt bij ons kom je vast interessante artikelen tegen.

Alternatieve ideeën en tips

Misschien gaan jouw haren wel recht overeind staan van steeds weer hetzelfde of heb je gewoon geen zin om twee dagen opgescheept te zitten in een huis vol etende familieleden.

Dan wordt het tijd om het eens over een andere boeg te gooien. En dat kan ook gewoon mét je familie. Of juist eens lekker alleen met je gezin. Lekker een paar dagen weg en alle gekte ontvluchten kan natuurlijk ook. Of juist de gekte opzoeken in bijvooreeld Kerststad Valkenburg.

Zeker als je iets doet wat anders is dan de rest van het jaar, want dan blijft het toch iets bijzonders! Ga gewoon eens om de tafel zitten met de mensen om wie het gaat en kijk eens wat jullie kunnen verzinnen!

Kerststukjes maken

Een heerlijke bezigheid met de kinderen of lekker zelf: kerststukjes maken. Heel traditioneel in een mooi bakje met kersttakjes, hulst, een kaarsje en wat versiering…Of hou je juist wel van alternatieve stukjes.

Een kerststukje kan immers ook een mooie kerstkrans zijn die je aan de muur, aan de deur of voor het raam hangt. Misschien vind je haken wel leuk en kan je leuke decoratie haken die ook verwerkt kunnen worden in het stukje?

Kerst knutselen

Knutselen met de kinderen is altijd leuk. Met de kerst komt er dan ook nog eens bij dat de knutsels ook echt gebruikt kunnen worden.

Met elkaar iets moois maken voor in de boom is niet moeilijk, maar wat zal je zoon of dochter trots zijn als zijn mooie kerstbal in de boom hangt!

Leef je uit met piepschuimballen, bijvoorbeeld. Die kunnen meteen niet sneuvelen als ze uit de boom vallen! Of maak met karton of vilt mooie decoratie die je met een lintje in de boom kunt hangen!

Glazen potjes versieren of op een andere manier iets maken om een waxinelichtje in te doen. Kies er één op batterijen voor de veiligheid! Inspiratie nodig? Pinterest staat er vol mee, maar ook wij helpen je op weg.

Kerstkaarten maken

En als we het dan toch over zelf maken hebben: natuurlijk is een zelfgemaakte kerstkaart veel persoonlijker dan een gewoon kaartje. En laten we dan nog maar helemaal zwijgen over een appje…

Hou je wel van zelf kerstkaarten maken? Begin op tijd, want het kost nu eenmaal wel veel tijd. Ook nu kan je internet raadplegen voor leuke ideeën (nog beter: hier even rondsnuffelen natuurlijk).

Duurzame kerst

Wil je wel kerst groots vieren, maar moet het allemaal niet te veel kosten of wil je het milieu ook nu helpen? Natuurlijk kan je ook met kerst duurzaam bezig zijn.

Koop bijvoorbeeld een kerstboom die je daarna weer terug kunt laten planten of zet hem zelf in je tuin!

Gebruik dezelfde kerstdecoratie van voorgaande jaren of maak van allerlei dingen die je toch nog hebt liggen mooie decoratie. Beetje creatief denken en je komt vast tot iets moois.

En dat geldt natuurlijk ook voor kleding. Kerstkleding kan best langer dan 1 kerst gedragen worden. Toch iets nieuws? Kies dan voor kleding wat je daarna prima kan dragen tijdens verjaardagen op zondag of wanneer je er ook maar leuk uit wilt zien.

Zingen

Alles klaar in huis? Licht uit en de lichtjes in de boom aan en…zingen dan maar. Om de kerstman te lokken of juist om toch de eigenlijke gedachte achter kerst te eren. Geniet met elkaar van deze mooie familiedagen en maak er iets moois van.

Scroll naar boven