Wat voor leuks kan je doen op kerstavond? 10 tips!

Ik weet het, ik ben er op tijd bij. Maar dat komt omdat Luc en Lotte al over de kerst begonnen. En dat was weer een beetje mijn eigen schuld. Want bij het shoppen van woonaccessoires bij de HEMA heb ik afgelopen week (ja, half Oktober, je leest het goed) al een kerstboom en wat kerstballen gekocht. Die avond vroegen de kinderen dus wat we dit jaar met kerst en met kerstavond gaan doen. En daar kan ik wel antwoord op geven, want wij hebben wel een soort van kersttraditie met kerstavond, wat te doen en met wie.

wat te doen met kerstavond, tips

Kerstavond, wat te doen om thuis een leuke avond te hebben? 7 tips!

Wij spreken altijd met onze vrienden af op kerstavond en dat houden we er zeker in. Dat is bij ons zo gegroeid omdat we eerste en tweede Kerstdag al volop ingepland hadden voor mijn ouders en schoonouders. Maar met dierbare vrienden willen we ook graag met de kerst wat leuks doen. Voor ons is het dus niet de vraag wat te doen met kerstavond, maar voor jullie misschien wel. Vandaar dat ik in dit blog wat leuke ideeën opper die je kan gaan doen met je gezin (of met vrienden of familie natuurlijk).

Heb jij geen plannen voor kerstavond, of verveel je je ? Dan kan je vast wel wat leuks vinden in onderstaande lijst!

Gourmetten met je gezin of met vrienden

Een gezellige kerstavond kan je prima thuis organiseren. Je hoeft er écht niet voor weg. Bestel bijvoorbeeld een kant en klare gourmetschaal om heerlijk te gourmetten met elkaar. Misschien met een klein leuk cadeautje voor iedereen op het bord erbij?

Kijk samen een toffe kerstfilm

Tja, hij ligt misschien een beetje voor de hand. Maar samen heerlijk kneuterig op de bank een leuke kerstfilm kijken past echt heel goed bij kerstavond. Weet je dus niet wat te doen met kerstavond, dan is dit een uitstekende optie! Lekker languit op de bank met elkaar genieten.

Wat te doen op kerstavond? Verwen jezelf met een spa avondje voor de kerstdagen

Ga jij een hele drukkke kerst tegemoet? Heb je Eerste kerstdag én Tweede Kerstdag een druk programma staan? Dan is het heerlijk om op kerstavond juist niets te plannen. En heb je dan geen zin om fil te kijken, verwen jezelf dan met een heerlijke spa avond. Zou mijn dochter ook super leuk vinden om te doen met kerstavond, daar ben ik zeker van. Even niets anders plannen dan lekker badderen, haren wassen een maskertje op doen en uiteindelijk je nagels mooi lakken. Genieten!

Lekker buiten BBQ’en op kerstavond!

Natuurlijk hoef je hier niet speciaal de kerstavond voor te gebruiken, want een BBQ kan altijd. Ook in de winter! Bestel heerlijk wild vlees en stook die BBQ maar aan. Een kerst BBQ is niet alleen heel lekker, maar geeft ook wat extra gezelligheid in de donkere maanden. Heb je vrienden of familie uitgenodigd? Geef ze de tip mee dat ze een warme jas en (eventueel) handschoenen meenemen. Een glaasje Glühwijn erbij en marshmallows als toetje om te roosteren en jullie kerstavond wordt een groot succes.

Speel een spelletje met elkaar!

Het klinkt misschien ‘duf’ maar eigenlijk is een spelletje spelen een van de leukste dingen om thuis te doen met het gezin. Of met vrienden natuurlijk, ook leuk. Dus heb jij kerstavond vrij en weet je niet wat te doen? Pak de spelletjes weer eens uit de kast en maak er een compleet speltournooi van. Wat lekkers op tafel en goede zin; meer heb je niet nodig.

Slaap met zijn alleen beneden bij de kerstboom

Nog een tof idee om te doen met kerstavond als je thuis bent en niet weet wat te doen. Haal alle matrassen naar beneden en slaap met elkaar de kerstavond (en nacht) onder de kerstboom. Eigenlijk zo’n leuk idee dat je er wel een traditie van kan maken, vind je niet? Je kan het natuurlijk altijd combineren met het kijken van de kerstfilm die je al op de planning had staan 😉 .

Maak een complimentenboom van de kerstboom

Over tradities gesproken, dit zou er ook best eentje mogen worden. Gebruik kerstavond ervoor om gezellig samen te zijn. Daarnaast kan je dan complimenten over elkaar op een papiertje schrijven dat je vervolgens in de kerstboom hangt. Zo kan je over alle gezinsleden complimenten kaartjes schrijven. Of meerdere zelfs. Leuk om tijdens het kerstontbijt met elkaar al deze kaartjes te lezen. De perfecte start van Kerst.

Geen zin om thuis te blijven met kerstavond, dan kan je dit gaan doen; 3 tips

Heb jij juist zin om wat te doen met kerstavond en niet thuis te blijven, dan zijn onderstaande tips wellicht leuk voor jou!

Bezoek een kerstmarkt

Niet alle kerstmarkten zijn ook tijdens de kerstdagen geopend, maar ze zijn er wel hoor. Kijk bijvoorbeeld eens naar Kerststad Valkenburg. Ik ben daar een paar jaar geleden met Lotte geweest en dat was écht fantastisch. Wat hebben we genoten van deze prachtige stad in kerstsferen. Zeker de moeite waard om naartioe te gaan en ook tijdens de kerst zelf geopend zodat je ook met kerstavond weet wat te doen.

Amsterdam Light Festival

Het Amsterdam Light Festival is een evenement waar je ook op kerstavond terecht kan. Je hebt gratis toegang en de stad is helemaal in stijl. Er zijn speciale festival boot tours en een wandelroute die je kan doen om alle licht kunstwerken te bekijken.

Maak een fijne boswandeling

Een beetje spannend misschien, maar wel een geweldig idee om te doen. Een thermoskan met warme chocomel, een zaklamp en wat lekkers te snacken is alles wat je nodig hebt. En elkaar natuurlijk! Trek je wandelschoenen aan en ga met kerstavond met elkaar het bos in. Start als het begint te schemeren en loop lekker door totdat het pikkedonker is. Blijf wel bij elkaar natuurlijk zodat je boswandeling een succes wordt en je wat te doen hebt met elkaar tijdens kerstavond. In plaats van dat je een van de leden van het gezin moet gaan zoeken in het donker.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven