De kerstboom optuigen; tips en trucs

Staat bij jullie de kerstboom al? Hier zijn we met het optuigen van de kerstboom al begonnen nog voor 5 december. Vroeger vond ik dat niets, maar tegenwoordig zijn ze hier in huis niet te stoppen. Dat komt waarschijnlijk ook omdat wij geen Sinterklaas meer vieren.

En dan is er in deze donkere dagen toch behoefte aan knusheid en gezelligheid, dus komt de kerstboom eerder in de kamer. Dit jaar vond het kerstboom optuigen plaats op 28 november.

Ik moest die dag mijn broer ophalen uit het ziekenhuis en toen ik terugkwam stond de kerstboom al helemaal klaar in de woonkamer. Lotte en Frank zijn de hele dag samen bezig geweest om mij te verrassen.

Op zich heel lief en super gezellig dat hij staat, maar stiekem toch een beetje jammer dat ik het optuigen van de kerstboom gemist heb. Ik vind het altijd zo’n gezellig moment om de kerstboom met zijn allen op te tuigen.

Lekkere kerstmuziek op de achtergrond en gááán! Afijn, ik geef je graag wat tips en inspiratie voor het optuigen van de kerstboom als je nog mag beginnen. Het overgrote deel van de mensen zet de kerstboom het weekend na 5 december op, dus dit blog komt precies op tijd voor jullie.

kerstboom optuigen tips

Kerstboom optuigen, hoe begin je en waar moet je op letten?

In principe maakt het niet veel uit of je uitgaat van een echte kerstboom of dat je een kunstkerstboom in huis hebt om op te zetten. Het optuigen van de kerstboom gaat eigenlijk in beide gevallen hetzelfde, behalve dan dat je kunstkerstboom de lichtjes er misschien al kant en klaar in heeft zitten.

Maar first things first, eerst even over het opzetten van de kerstbomen en waar je rekening mee moet houden.

Echte kerstboom opzetten of een kunstboom

Een echte kerstboom kan minder lang mee dan een kunstkerstboom (uiteraard).

Hou daar dus rekening mee bij het opzetten van de boom en het verzorgen ervan als je wilt dat deze tot de Kerst mooi staat.

Echte kerstboom optuigen

Gaan jullie een echte kerstboom optuigen, zet hem dan niet te vroeg op. En zorg ervoor dat je een boom met kluit pakt als je er zo lang mogelijk van wilt genieten. Heb je een echte boom zonder kluit? Dan zeker dagelijks 0,5 – 1 liter water geven om ervoor te zorgen dat er zo min mogelijk naalden uitvallen.

Wist je trouwens dat je een echte kerstboom ook beter eerst even kan laten acclimatiseren in de schuur voordat je hem binnen zet? Zo is de overgang van koud naar warm minder groot.

Een echte kerstboom mét kluit zet je in een grote pot die je opvult met aarde om hem stevig neer te zetten.

Een echte kerstboom zonder kluit staat in een kerstboomstandaard waarmee je de stam vast kan klemmen. Deze standaard vul je dan met water.

Omdat zo’n standaard er niet zo tof uitziet is het slim om deze aan te kleden met bijvoorbeeld een ‘rok’ zoals ze dat noemen. Of een kerstboommand, dit zijn speciale manden die open zijn aan de onderkant en de bovenkant en die een beetje taps lopen.

Belangrijk: plaats een echte kerstboom niet direct bij de verwarming

Het optuigen van een kunstboom voor de kerst

Zelf zijn wij overgestapt op een kunstboom. Het heeft wat jaren geduurd voordat ik zover was maar om een aantal redenen hebben we nu een kunstboom:

 • Op den duur is de kunstboom beter voor het milieu, maar dan moet je hem wel jaren houden!
 • Ik vind het fijner met de huisdieren
 • Het optuigen van de kerstboom is prettiger, want ik ben allergisch voor die naalden en zit onder de rode vlekken op mijn armen na het optuigen
 • Een kunstboom staat sneller 😉
kerstboom optuigen met piek

Ballen in de boom, piek en verlichting; waarmee ga jij je kerstboom optuigen?

Ben jij van het type klassieke ballen in de boom? Of ga je liever voor zelfgemaakte kerstornamenten of juist grappige kerstballen? Ik geef je hieronder wat inspiratie voor het optuigen van je kerstboom, maar je kan er alle kanten mee op en het hoeft helemaal niet zo duur te zijn.

Hebben jullie trouwens ook zo’n kersttraditie in huis?

Bij de HEMA kan je voor alle kerstaccessoires terecht, en ook nog eens heel betaalbaar!

Eerst de verlichting in de boom

Als je boom eenmaal op de juiste plek staat dan kan de verlichting er in. Hou met je kerstboomverlichting rekening met hetvolgende:

 • Gebruik ledverlichting
 • Doe de verlichting al aan terwijl je de kerstverlichting in de boom hangt. Op deze manier kan je goed zien of je het licht gelijkmatig verdeeld over de boom
 • Gebruik het liefst verlichting met een groen snoer, dat valt het minste op

Deze verlichting is bijvoorbeeld prima en kost niet veel

Zit de verlichting er goed in? Dan is het tijd voor de rest van de kerstdecoratie om je kerstboom mee op te tuigen!

Ballen en ornamenten voor het optuigen van je kerstboom

Laten we voorop stellen dat iedereen zijn eigen smaak heeft. En daar moet je je ook lekker aan houden. Maar weet je nu niet goed hoe je je kerstboom zal optuigen dan geef ik je toch graag een paar tips mee:

 • Door te kiezen voor twee kleuren ballen of ornamenten hou je je kerstboom rustig en stijlvol
 • Combineer bijvoorbeeld met zilver of goud en een andere kleur. Wil je dan een keer van kleur wisselen, dan hoef je maar één kleur ballen aan te passen die je dan weer combineert met zilver en goud. Slim toch?
 • Ga je voor uitbundig? Dan is een kerstboom vol met verschillende kleuren of allemaal geinige ornamenten een échte aanrader. Bedenk je wel… je moet hier echt van houden want anders dan ben je je kerstboom na het optuigen snel beu. Dat zou jammer zijn.
 • Heb je huisdieren? Ga dan voor plastic ballen! Wij hadden vroeger altijd glazen ballen in huis. Ik vergeet nooit meer die blikken van mijn moeder als ik er -toen ik klein was- weer eentje uit mijn handen liet vallen. Sinds wij huisdieren hebben heb ik dan ook alle glazen ballen verbannen. Wij gebruiken lekker plastic.

Nu ik er goed over nadenk denk ik dat ik toen de kinderen klein waren al geswitcht ben naar plastic ballen. Scheelt een hoop ‘afblijven-voorzichtig-niet aankomen’ geroep gedurende de decembermaand!

Werken met een thema

Ik vind het zelf altijd heerlijk om met een bepaald thema te werken als het over het optuigen van de kerstboom gaat.

Qua kleuren kiezen wij ook voor een bepaalde basis en dan gecombineerd met een andere tint. Nu hebben we vanuit ons oude huis op een gegeven moment gekozen voor een ‘koude’ blauwige tint zoals je op de foto’s hierboven ziet.

Volgend jaar ga ik voor wat anders, ik vind dit nu niet meer bij de stijl van ons nieuwe huis passen. Stiekem zou ik nu de kleuren van ons huis toe willen passen: zwart-wit en naturel (hout). Lijkt me ook mega gaaf!

Kerstballen en ornamenten en dergelijke zijn volop online verkrijgbaar.

Papieren honeycombs in je kerstboom

De huidige trend laat ook heel veel honeycombs zien. Prachtige papieren kerstdecoratie om je kerstboom mee op te tuigen. Volop verkrijgbaar online en offline en ook bij mijn favoriete winkel, de HEMA 😉 .

Ook leuk trouwens voor het optuigen van een kleine houten kerstboom. Onze kleine houten kerstboom (zie hieronder, alleen offline verkrijgbaar bij de HEMA) hing vol met glitter en glamour decoratie in het klein zoals je die hierboven ziet.

Ik was op slag verliefd op het wijnglas en de champagnefles ornamenten van de HEMA, haha. Maar tijdens het optuigen van de kerstboom heeft Lotte ook de kleine houten kerstboom onder handen genomen en opgetuigd met disneyfiguurtjes die al jaren oud zijn.

Je kan trouwens ook een kerstboom optuigen met een heel kerstdorp erin, check maar!

kleine houten kerstboom

De piek als kers op de taart bij het optuigen van je kerstboom

De meeste mensen vinden het optuigen van hun kerstboom niet klaar als er geen piek in zit. Lotte wil ook super graag een piek, maar wij zijn jaren geleden voor de grap begonnen met een kerstmuts als piek en dat vind ik nog steeds geinig.

Haha, maargoed, wat voor piek je ook neemt, eigenlijk plaats je deze als laatste in je kerstboom bij het optuigen. En dan is het tijd voor glühwein en marshmallows!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven