Vier het schoolkerstdiner bij je thuis!

Vier het kerstdiner op school bij je thuis door een kerstdiner voor een paar kinderen te organiseren! Want wat een jaar is het toch voor ze. Er mag niet meer zoveel, zeker nu de Coronamaatregelen weer zijn aangescherpt. Nu de basisscholen weer dicht zijn is het helemaal ‘een ding’, want het kerstdiner op school ging ook niet door. Nu hou ik er zelf van om te kijken naar wat nog wel kan. Dus we gaan het school kerstdiner met kinderen gewoon vieren. Maar dan bij ons thuis! En NEEEEE! Niet de hele klas. Dat zijn 35 kinderen. Dan word ik knettergek. We doen het klein, maar fijn. En we maken het heel speciaal!

Wil je ook graag nog een leuk kerstdiner met kinderen van school organiseren? Lees dan verder naar hoe wij het aangepakt hebben.

Recepten voor het kerstdiner met kinderen thuis

Mijn zoon kwam afgelopen week nogal teleurgesteld thuis. Het kerstdiner op school gaat niet door. Want Corona hé. En laat het schoolkerstdiner nu tot de hoogtepunten van het schooljaar horen. Aldus zoonlief. Zelf was ik niet altijd heel enthousiast over het schoolkerstdiner. Mijn kinderen hebben namelijk de gave om de meest ingewikkelde recepten uit te kiezen voor het kerstdiner. Of gerechtjes met heel veel voorbereiding. En bestellen of kant en klare gerechten kopen was er nooit bij. “Nee mam, we gaan dat zelf maken. Dat hoort.” Klopt!

Maar als ik na een dag hard werken met mijn beslaghanden in het haar zat omdat de feestelijke kerstcakejes dreigden te mislukken, baalde ik als een stekker. “Volgend jaar kiezen jullie maar gewoon voor de optie servetjes of twee pakken appelsap“. Die kerststress vergat ik trouwens direct op het moment dat de kids stralend en vol trots met hun eigen gemaakte schaal met hapjes het klaslokaal binnenliepen. En ik er als een licht hysterische, maar enorm trotse, moeder achteraan snelde om het dienblad, net op tijd, recht te houden omdat anders de fruitspiesjes of kerstknakworstjes zo op de grond zouden belanden.

kerstdiner kinderen

Geen schoolkerstdiner was een echte tegenvaller

Nu dus wederom een tegenvaller, geen kerstdiner voor de kinderen op school. Maar mijn elfjarige bourgondiër was het er niet mee eens. Normaal denk ik dan “kom op jongen, het is niet anders. Dan pakken we volgend jaar wel extra uit”. Maar volgend jaar zit hij niet meer op de basisschool. Dan wordt alles al anders. Jullie snappen het al. Mijn moederhart brak. Het was tot nu toe een raar schooljaar terwijl dit laatste jaar op de basisschool juist fantastisch zou moeten zijn. Omdat ik mijn kinderen leer dat ze “zelf de slingers moeten ophangen” in het leven, bedachten wij samen dat we het schoolkerstdiner thuis gaan vieren. We prikten een datum, maakten een uitnodiging en deze stuurden wij naar zijn drie beste vrienden en vriendinnen.

Dan zal ik wel wat lekkers koken lieverd voor jullie viertjes”, opperde ik. Maar dat was niet de bedoeling. Tijdens het schoolkerstdiner moet iedereen iets meenemen, dus nu ook. Strak plan. Dat zetten we ook in de uitnodiging, en we vragen iedereen een klein, grappig cadeautje mee te nemen. Met de kersthapjes kan je denken aan zoete hapjes, maar ook aan hartig, zoals bijvoorbeeld deze lekkere bladerdeeghapjes.

kerst pancakes voor het kerstdiner met de kinderen thuis
sneeuwpopkoeken voor het kerstdiner

Leuk om het schoolkerstdiner thuis te organiseren

De uitnodiging werd enthousiast ontvangen en alle vier hadden ze er zin in. En ik misschien nog wel het meest. Want jeetje, het is gewoon leuk om weer wat te organiseren, binnen de zeer beperkte mogelijkheden. Zoonlief bedenkt wat we allemaal voor lekkers gaan maken en samen treffen we de voorbereidingen. Het kerstdiner met de kinderen thuis moet het schoolkerstdiner wel evenaren natuurlijk. Of nog beter worden zelfs.

Overal werd aan gedacht. Een kerststukje en een goede Kerst playlist. En dan de tafelaankleding. We gaan op chique. Ik wil dat de kids gewoon een hele gezellige avond hebben. Dan geeft een mooi gedekte tafel toch net wat extra sfeer! En nu er geen groot kerstdiner met familie komt, kan ik me toch nog een beetje uitleven.

Proosten met kinderchampagne

Champagneglaasjes gevuld met kinderchampagne, verrukkelijke hapjes en elkaar. Want het is zo’n leuk clubje bij elkaar. Ze proosten, eten en lachen! Heel veel lachen. Tussendoor werd er wat gedanst en gezongen. Ook zijn er korte, serieuze gesprekken. Over de schoolkeuze, want ze gaan na dit jaar niet allemaal naar dezelfde school, helaas. Maar ook over hoe leuk het schoolkerstdiner altijd was, en of het schoolkamp en de eindmusical wel doorgaan. Ook deze kleine grote kids hebben zo hun zorgen.

Kerst Dobbelspel tijdens het schoolkerstdiner thuis

Het dobbelspel dat na het kerstdiner met de kinderen volgt is hilarisch. Ze hebben allemaal hun best gedaan en het ene cadeautje is nog lolliger dan de andere. Soms wordt het fel, want er is een favoriet, maar het blijft gezellig. Er stond een mooie kerstfilm klaar. Die is niet gekeken. De prepubers gaan voor de “Groeten van Gerri”. Je weet wel, die van die witte onderbroek.

Aan het einde van het kerstdiner sluiten de kinderen de avond af in de tuin. Compleet met sterretjes en het ontkurken van een confettikanon. Wat hebben ze genoten. Van het kinder kerstdiner thuis, maar vooral van elkaar. Het was echt een klein feestje! Nadeel ten opzichte van het kerstdiner op school is dat ik wel zelf de rommel moet opruimen. Maar ach, dat kan me weinig schelen.

Die slingers ophangen moet je zelf doen

Ik sluit af met een glaasje “grote meisjesbubbels” en laat de avond in gedachten nog eens de revue passeren. Er kan, binnen de geldende coronabeperkingen, nog wel wat met die lieve kids. Een spelletjesmiddag, een filmavond, een winterwandeling of een heerlijk kerstdiner met een paar kinderen thuis. Het gaat erom dat je zelf net wat extra’s toevoegt. Die slingers ophangen! Het hoeven niet veel slingers te zijn, als je ze maar samen ophangt. Ook al is dat nu in piepklein gezelschap.

Wat gaan jullie voor leuks doen in deze kerstvakantie?

1 gedachte over “Vier het schoolkerstdiner bij je thuis!”

 1. Avatar foto
  Brigitte Oomens

  Ik heb ook voor het eerst in 37 jaar geen kerstdiner met mijn kleuters gehad en heb het enorm gemist . Wat heerlijk dat jij voor de kids dit hebt georganiseerd.

  Ik hoop echt dat het kamp en de musical door mag gaan dit jaar .

  Het gympiesbal mag misschien wel .
  Laten we daar ook voor duimen .

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven