Kerstdiner op school? Of kerstontbijt? Meer dan 40 makkelijke kersthapjes

Heb jij ook zo’n brief gekregen van je kind? Over het kerstdiner op school? Of het kerstontbijt… whatever. Hartstikke leuk hoor, voor die kids. Maar moet dat nu in de drukste maand van het jaar, zo vlak voor kerst?

Stiekem denk ik F*ck!, maar natuurlijk zeg ik ‘Oh, wat leuk en gezellig‘ tegen mijn kind. Uiteraard! Zo’n ontaarde moeder ben ik nu ook weer niet dat ik mijn kinderen geen gezellig kerstdiner op school gun. Ik sta er alleen zelf niet echt om te springen. Alsof we nog niet genoeg te regelen hebben allemaal.

Afijn, om al die moeders op weg te helpen die er op dezelfde manier tegenover staan en écht niet weten wat ze moeten maken heb ik mezelf overtroffen met een lijst aan kersthapjes.

Kersthapjes die niet al te moeilijk zijn om te maken en tóch lekker zijn. Niet allemaal zelf bedacht overigens. Of allemaal niet, zo kan je het ook zien. In ieder geval kan jouw kind toch de blits maken op school tijdens het kerstdiner. Of het ontbijt.

Hartige hapjes voor het kerstdiner op school

We starten met de hapjes voor het kerstdiner op school. In alle vormen en maten. Ze hebben een paar dingen met elkaar gemeen.

 • Ze zijn in kerstsfeer.
 • Niet moeilijk om te maken,
 • Wel leuk.
 • En lekker!

Kind blij. Mama blij. Be ware… Gezond of ongezond, daar moet je zelf maar een keuze in maken, ik geef alleen de inspiratie en ben verder niet verantwoordelijk voor:

 • Misselijke kindjes
 • Gaatjes in tanden
 • Jaloerse (of afkeurende) blikken van andere mama’s tijdens het kerstdiner op school

1. Komkommer kerstboom

De Komkommerkerstboom maak je door een stuk komkommer als stronk te gebruiken. Daarna schaaf je met een kaasschaaf een plak komkommer dun af en die steek je op bovenstaande manier met een cocktailprikker in de stronk. Sterretje er bovenop en klaar ben je voor het kerstdiner op school. Je kan bijvoorbeeld ook een blokje kaas als sterretje gebruiken.

2. Komkommer, kaas en worsthapjes

Voor de kleintjes zijn deze hapjes ook heel tof. Niet te groot, en door alle kindjes geliefd. Buiten dat heb je geen afval van het eten wat je gebruikt, want het past allemaal in elkaar! Gevalletje duurzaam opvoeden zeg maar.

3. Mutsje van aardbei en banaan, met druif

Te simpel voor woorden is deze eigenlijk. Aardbeitjes halveren, banaan in plakjes snijden. Alles op een cocktailprikker en een klein marshmallowtje er bovenop. Klaar! Ook leuk voor het kerstontbijt op school en niet alleen voor het kerstdiner natuurlijk.

sneeuwpop van eitjes

4. Sneeuwpop van eitjes voor het kerstdiner op school

Kook 2 maten eitjes, de kleinste zijn voor bovenop. Snij ze aan de onderkant een klein beetje af zodat ze plat zijn en blijven staan. Cocktailprikker er doorheen. Van wortel snij je 2 plakjes in verschillende groottes voor het hoedje.

Klein spits stukje wortel als neus en oogjes en knoopjes maak je met eetbare stift of van balsamico siroop. Klaar is je kerstdiner voor school!

5. Hartige kerstboom als kerstonbijt?

Afwisselend knakworstjes en komkommerreepjes op een prikker en bovenin een tomaatje. Easy peasy. Zo is het kerstdiner op school binnen een wip geregeld.

6. Vuurpijlen

Een knakworst op een prikker. Stukje komkommer in ene punt snijden, of een stukje tomaat. Er bovenop en klaar ben je!

7. Vuurpijlen met bladerdeeg voor het kerstdiner op school

Carola heeft deze vuurpijlen met bladerdeeg bedacht. Lange knakworsten op een cocktailprikker. Bladerdeeg uit de diepvries halen en laten ontdooien. Als deze nog nèt niet helemaal ontdooid is dan snij je er dunne repen van. Verder laten ontdooien.

Dan draai je het bladerdeeg om de knakworst heen. Beetje eigeel er overheen smeren en 20 minuten in de oven. Als pijlpunt kan je paprika gebruiken, maar ook komkommer, tomaat, kaas of iets dergelijks. Steek de pijlen in een aardappel en off you go naar het kerstdiner op school!

8. Rendier broodjes

Snij hartjes uit witbrood. Uitsteken is nog makkelijker. Beleg met salami. Een neusje van een halve tomaat (of een smartie), oogjes van dropjes en twee pretzels als oren. Hoe lief! Je kan natuurlijk ook zoet beleg pakken als je wilt. Het is maar net wat ze voor het kerstdiner op school willen eten.

9. Stertosti als kerstontbijt of diner op school

Tosties bakken, met een stervorm sterretjes uitsteken en klaar is die mama!

10. Kerstmannetje van aardbei

Gemaakt van aardbei en slagroom. Zelf zou ik gekleurde pareltjes als ogen gebruiken. Is net wat kerstiger voor het school kerstdiner.

11. Kerstboom pitabroodje voor op school als kerstdiner

Snij pitabroodjes in 5 stukken. Een pretzel steek je er als stammetje in. Besmeren met iets lekkers. Smeerkaas of jam of iets dergelijks. En dan een passende topping erop (paprika of hagelslag).

12. Bananenstick

Een halve banaan met daarboven op een aardbei en reep marshmallow. Oogjes met eetbare stift en neusje van een smartie. Pas op, deze moet je vlak van te voren maken anders wordt de banaan helemaal bruin. Geen gezicht natuurlijk voor dat kerstdiner op school, wat zullen de andere moeders wel niet denken 😉 .

13. Kerstboom van kiwi, prachtig voor het kerstontbijt op school

Een toppertje, deze kerstboom van kiwi. En gegarandeerd een succes voor het kerstdiner op school. Of voor het kerstontbijt, dat kan natuurlijk ook. Het maken ervan spreekt voor zich lijkt me.

14. Happy feet pinguin

De vraag is even of dat deze veel gegeten gaat worden, aangezien hij met olijven gemaakt wordt en niet ieder kind dit lust. Wel makkelijk te maken, en leuk! Een olijfje doormidden snijden (niet helemaal!) en om het mozzarella bolletje heen vouwen.

Van wortel snij je de voetjes en het neusje. Voetje is gewoon een plakje wortel met een kwart eruit gesneden. Dat kwart gebruik je voor het neusje. Olijf er bovenop en prikker erdoor. Ready!

Maar vanwege de smaak misschien beter voor je eigen kerstdiner dan dat van school.

15. Poffertjes sandwich voor kerstdiner op school

Kant en klare poffertjes halen. Aardbeien in plakjes snijden. Zuivelspread op de poffertjes smeren (slagroom kan ook natuurlijk). Beleggen met aardbeien, stokje er doorheen en lintje erom. Hartstikke kerstig voor het school kerstdiner!

16. Sterbroodjes

Sterren uit witbrood steken. Boter erop en dan wat lekkers. Kan een soort discodip zijn, maar hagelslag of muisjes is ook lekker. Gekleurd rietje erin. Voila.

17. Fruit vuurpijlen kerstdiner hapjes voor school

Deze spreken voor zich denk ik!

18. Rendieren broodjes

Minibroodjes, doorgesneden en belegd met wat dikker beleg zoals bijvoorbeeld wat gehaktbrood ofzo. Het is in ieder geval leuk als het broodje ‘open’ staat. Pretzels als oren erin prikken een half tomaatje als neusje en eetbare oogjes. Het kerstdiner op school kan zo niet meer stuk!

19. Kerstboom schaal

Gewoon, van alles en nog wat in de vorm van een kerstboom op een schaal leggen. Kan ook natuurlijk!

20. Hartige toverstokjes als kerstdiner voor school

Deze hartige toverstokjes doen het altijd goed. Met een stekertje een sterretje erop en je bent al helemaal in de kerstsfeer.

21. Kerstster sandwich als ontbijt voor kerst op school

De boterham zachtjes opbakken in de pan, of licht roosteren. Met een grote stervorm uitsteken. Alleen de bovenste steek je van binnen nog met een kleiner vormpje uit zodat je het beleg er doorheen ziet.

Beleggen met zuivelspread en wat bieslook, komkommer of fijngesnipperde paprika. Lekker hartig hapje voor het kerstdiner op school.

Zoete hapjes voor het kerstdiner of kerstontbijt op school

Dochter kwam hier thuis met de brief in haar hand en de melding ‘Het mag ook zoet zijn mam‘. Tja… dan weet ik wel waar ze voor kiest.

22. Sneeuwpopjes

Zeker een aanrader. Zo ongeveer ieder kind lust dit wel. Bovendien zijn ze heel eenvoudig om te maken. Je stapelt 2 slagroomsoesjes op elkaar, stopt er een cocktailprikker doorheen.

23. Sneeuwpop op slee

Marshmallow erbovenop en een halve aardbei als hoedje. Teken nog even een gezichtje op de marshmallow en klaar ben je met dit kersthapje voor het kerstdiner op school.

Misschien een tikkeltje teveel zoet, maar wel enorm gaaf. Ik zie alleen maar blije kindergezichtjes 😉 . Ok, 2 marshmallows op een wafeltje. Ook hier weer een cocktailprikker doorheen. Twee candy canes eronder (nat maken zodat ze daarna aan de wafel plakken, of icing gebruiken).

Eetbare stift voor de ogen en dergelijke en drop (met eventueel een oreo koekje) als hoedje. Lollystokjes gebruik je voor de armen (zwart maken kan met de eetbare stift).

24. Rendier van marshmallow, toetje kerstdiner op school!

Marshmallow op een lollystokje voor het kerstdiner. Ruim voor je naar school gaat chocolade au bain marie smelten en de marshmallow hier indopen. Laten drogen. Oogjes van kleine marshmallows (of eetbare stift) en neusje van een smartie. Als gewei gebruik je pretzels die je door de helft doet. Rood lintje erom en klaar.

kerstkoekjes bakken

25. Kerstkoekjes met nutella

Vorige jaar schreef ik al een recept over kerstkoekjes bakken met Nutella. Ze zijn makkelijk van te voren te maken, geven een feestelijk gevoel en zijn lekker ongezond 😛 .

26. Rudolf snack voor het kerstdiner op het kerstontbijt op school

Jodenkoeken met eetbare stift en een smartie als neusje. Beetje icing, gesmolten chocolade of eetbare lijm gebruiken om deze vast te maken. Zo gepiept voor het kerstontbijt of kerstdiner op school.

27. Cakepop olaf

Cakepops maken met candy melts, oogjes, neusje en mond met eetbare stift en een lintje om het stokje. Klaar. Uiteraard duurt het maken van de cakepops iets langer, maar kan je wel van te voren doen. Blosje op de wangen? Schijnbaar is er kleurpoeder in de handel.

28. Kerstboom brownie

Ook een makkie, deze kerstboom van brownie. Je kan overigens ook chocoladecake of ontbijtkoek gebruiken als je dat wilt. Te halen in de supermarkt. Lekker makkelijk, hebben wij afgelopen jaar gedaan voor het kerstdiner op school. Was een hit. Snij in een driehoek.

Candy Canes erin als stam en met eetbare stift en/of pareltjes versieren. Je kan hier ook rode trekdrop voor gebruiken.

29. Stroopwafel sterretjes

Met sterretjes vorm een ster uit de stroopwafels steken. Stokje erin. Dippen in vloeibare chocolade en discodip erop. Trekveter van drop eromheen en klaar is je feestelijke ster!

30. Pinguin van marshmallows, te grappig voor school kerstdiner

Chocolade smelten in een pannetje of in de magnetron. Marshmallow op zijn kop erin dopen en daarna recht overeind zetten op een plaat (gebruik een cocktailprikker als hulp). Alle marshmallows in de koelkast af laten koelen voor 15 minuten tot de chocolade hard is.

Overgebleven chocolade opnieuw smelten. Smarties door midden snijden en samen met de eetbare oogjes voorzichtig dopen in de chocolade en plakken. Klaar ben je voor het school kerstdiner.

31. Gesmolten Olaf koekje

Fantastisch ook, de uitstraling van deze koekjes 😉 . Biscuitjes uit een pak, icing erop in een grillige vorm. Mini marshmallow erin plakken en de rest met eetbare stift erop frotten. Superleuk voor het kerstdiner op school of het kerstontbijt!

32. Complete kerststad in een wip

De huisjes zijn gemaakt van wafels. In dit geval zitten er ijsbolletjes tussen (ook leuk als toetje op je eigen kerstdiner dus en niet alleen voor het kerstdiner op school). Voor het kerstdiner op school zou ik het ijs weglaten 😉 .

Met wat eetbare stift kan je mooie raampjes op de wafels maken. Met wat marsepein (of fondant) knutsel je de stammen van de paddestoelen. Framboosjes erop en je paddestoelen zijn klaar. Kerstboompjes kan je ook zelf maken maar die zou ik persoonlijk gewoon kopen 😉 .

Poedersuiker en wat kokosschaafsel erover heen…. en je hebt een hele stad getoverd! Zo moeilijk is het niet.

33. Aardbei-pannenkoek stokje

De pannenkoeken afwisselen besmeren met jam of nutella. Doorsnijden en dan  aan een lange prikker rijgen, afgewisseld met een aardbei.

En heb je hier niet genoeg aan, dan heeft Kidsproof er ook nog een paar voor je.

5 gedachten over “Kerstdiner op school? Of kerstontbijt? Meer dan 40 makkelijke kersthapjes”

 1. Ben ik de enige onhandige moeder bij wie de ontbijtkoek in brokkeltjes uiteenvalt op t moment dat je de candy canes er in steekt ???

 2. Avatar foto
  Anita te Gussinklo

  Wauw, wat een geweldige ideeen, het een ziet er nog mooier uit dan het andere.
  En toch allemaal echt wel te doen. Suc6 met het maken enne welke worden het?

  1. Thanks Anita, leuk zijn ze hè. Ik kom er vanochtend achter dat ze bij ons op school 5 verschillende hapjes moeten meenemen! Dochter heeft deze gekozen: 3, 9, 16, 26, 28… ik vrees dat ik nog wel even bezig ben dus

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven