Kerstdorp bouwen maar dan nét even anders

Zodra het tijd wordt om de kerstboom naar binnen te halen begint het bij ons te kriebelen. Bij mij vooral vanwege twee factoren: kerstcadeaus en kerstdiners. Maar bij manlief speelt er heel wat anders. Die heeft in deze dagen ook genoeg aan zijn hoofd. Hij moet namelijk niet alleen de kerstverlichting binnen én buitenshuis verzorgen, maar ook nog eens een complete stad uit de grond stampen. Een kerstdorp bouwen, daar kan hij dus helemaal in opgaan.

Herkenbaar? Of ben je zelf juist dol op alles wat met die schattige kneuterige kerstdorpjes te maken heeft? Dan vind je hier leuke inspiratie om dat kerstdorp nét even anders te bouwen!

The most wonderful time of the year

De kerstdagen zelf, met al die drukte en verplichtingen, wil nog wel eens wat kerststress opleveren. Misschien is de aanloop naar die dagen toe daarom juist wel mijn favoriete periode in de kersttijd. Lekker met zijn allen kerstfilms kijken in onze foute kersttruien, dát is voor mij de most wonderful time of the year.

Manlief kan daar ook ontzettend van genieten… Maar wel pas als hij zijn hele kerstdorp weer heeft geïnstalleerd. En het bouwen van zijn kerstdorp lijkt ieder jaar wel langer te gaan duren… Zou hij nou wéér uitbreidingen hebben gescoord?

Dit heb je nodig voor het bouwen van een kerstdorp(je)?

Niet alle kerstdorpjes bouw je op dezelfde manier uiteraard, maar het is handig als je dit in ieder geval in huis hebt voor de aankleding van de verschillende varianten:

kerstdorp bouwen

Kerstdorp bouwen maar dan net even anders

Voor de meeste kerstdorp bouwers geldt één belangrijke regel: hoe groter hoe beter. Ook mijn eigen mannetje denkt er zo over. En loop maar eens een willekeurig tuincentrum binnen in deze periode. Geen wonder dat je dan zelf ook een gigantisch kerstdorp (lees: kerststad) wilt bouwen. Inspiratie (en potentiële aankopen) genoeg! Toch is groter niet áltijd beter, zoals wij vrouwen maar al te goed weten 😉 …

Bouw je kerstdorp eens op een andere manier! Of, misschien nog wel veel leuker: bouw er een zelf. Hieronder vind je inspiratie voor het bouwen van een kerstdorp, maar dan net even anders.

Dit idee komt van Christmaholic

1. Kerstdorpje onder glazen stolp

Je hoeft geen hele stad aan te schaffen om een sfeervol kerstdorp te bouwen. Eén huisje, wat poppetjes en een beetje groen ter decoratie; dat kan ook al een mooi kerstplaatje opleveren! Bekijk het voorbeeld hierboven maar eens. Simpel maar toch heel gezellig. En het opbouwen is zo gebeurd, dus blijft er meer tijd over voor die kerstfilms!

Alles onder een stolp zetten is overigens ook handig als je bijvoorbeeld katten in huis hebt!

Voor de fanatiekelingen: een hele kerststad verwerkt in de boom

2. Kerstdorp bouwen? Dat kan de boom in!

Ook hartstikke leuk: een kerstdorp dat is verwerkt ín je kerstboom. Het lijkt wel een soort trend onder de kerstdorp-bouwers, want je ziet ze steeds vaker voorbij komen. Ook je eigen kerstboom-dorp maken? Dan hebben we daar nog een apart inspiratie blog voor!

Een kerstdorp zonder al te veel poespas, maar wel prachtig!

3. Een simplistisch kerstdorp bouwen

Kerstdorpen hebben over het algemeen één ding gemeen: ze stralen maar weinig rust uit. Vind je kerstdorpjes eigenlijk heel leuk, maar zijn ze je wat te druk? Dan kan je ook een kerstdorp bouwen dat juist rust uitstraalt. Bekijk het voorbeeld hierboven maar eens. Daar word je toch helemaal zen van?

Helemaal zelf een kerstdorp bouwen: DIY!

Bovenstaande ideeën zijn al ontzettend leuk om uit te voeren… Maar misschien is het nog wel het allerleukste om helemaal zelf een kerstdorp te bouwen. Extra gezellig als je een paar enthousiaste kids in huis hebt om je te assisteren.

Een kerstdorp gemaakt van Lego

4. Je eigen kerstdorp maken met Lego

Haal de Lego maar tevoorschijn, want van bovenstaand voorbeeld gaan je handen toch jeuken? Als je een beetje een goede voorraad Lego in huis hebt kan je heel gemakkelijk zelf een kerstdorp bouwen.

Zeg nou zelf, dat is toch nog een stuk leuker dan een kant-en-klaar kerstdorp kopen?

Meer informatie

Een kerstdorp van karton kan er ook stralend uitzien

5. Maak je eigen kerstdorpje van karton

Niet het meest originele idee, maar leuk blijft het zeker: huisjes maken van karton en zo helemaal je eigen kerstdorp bouwen. Zet er lichtjes in, en het resultaat is ontzettend schattig!

6. Een kerstdorp bouwen van peperkoek

In Scandinavië is het een heuse traditie, en dat hebben ze goed bekeken. Het is namelijk super leuk én gezellig om je eigen peperkoek huis te maken. Enne, wat vormen meerdere huisjes bij elkaar? Inderdaad: een dorp!

Je begint met het maken van de basis. Zodra het deeg is afgebakken kan je het huisje in elkaar gaan zetten. En dan begint de echte pret: het versieren! Maak het zo bont als je zelf wilt. En geen zorgen: als je de peperkoek huisjes niet te dicht bij de kachel zet kan je ze héél lang bewaren. Tenzij er (knibbel knabbel knuisje) van gesnoept wordt natuurlijk…

Een handig bakset voor een peperkoekhuisje vind je hier

7. Een kerstdorp maken van je adventskalender

Ook je adventskalender kan je mooi opvrolijken door er een kerstdorpje op te bouwen. Wat led-verlichting erbij en je kan er zo een vrolijk geheel van maken.

Gebruik die LED verlichting in draadjesvorm, die kan je heel handig ‘wegwerken’.

8. Kerstdorp bouwen van een paar planken

Op Pinterest vonden we ook deze prachtige manier van een kerstdorp bouwen. Gewoon uitzagen uit een paar oude planken. Vasttimmeren en wat groen ertussen stoppen en je hebt een prachtig kerstdorp. Uiteraard doet zo’n LED draadje het hier ook heel goed tussen!

9. Een kerstdorp in een vissenkom of glazen vaas, waarom niet?

Super schattig is dit kleine kerstdorpje. Zo zie je maar… je hebt helemaal niet veel ruimte nodig om toch wat kerst sfeer in huis aan te brengen. Met een vissenkom kom je al een heel eind. Je kan kiezen voor de ronde variant of een vierkante variant, beiden even leuk. En waar die LED draadjes allemaal wel niet voor gebruikt kunnen worden!

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven