Kerstkaarten op school verbieden, zin of onzin?

Geen kerstkaarten op school. Lees ik dat nu goed in de nieuwsbrief? Ik slaak meteen een zucht van verlichting. Hoef ik dit jaar gelukkig niet 3 x 30 kaarten te kopen en mijn kinderen achter hun broek aan te zitten om ze van hun naam te voorzien.

En als het even kan ook nog een leuke boodschap erop te schrijven of tekenen. Ik vertel meteen aan mijn kroost over de kerstkaarten op school. “Jullie mogen van school geen kerstkaarten meer uitdelen.” Mijn oudste dochter corrigeert me verontwaardigd. “Nee hoor mam, volgens de juf mag je nog wel een kerstkaart voor de hele klas meenemen. Of iedereen er eentje geven.” Aha. Nou ik vind iedereen er eentje geven nog wat bewerkelijk. En ik bespreek dit dan ook met oudste dochter. Ik vraag haar wat zij met de kaarten van vorig jaar heeft gedaan. “Uh, dat weet ik niet.” Juist, die zijn dus vrij snel na ontvangst richting oud papierbak gegaan.

kerstkaarten op school

Kerstkaarten op school niet toegestaan

De volgende dag lees ik in de krant dat er meer scholen zijn die de kerstkaarten verbannen. Dit om teleurstellingen te voorkomen bij kinderen die geen of minder kaarten krijgen dan anderen. Het advies is, maak 1 kaart voor de hele klas, of stuur ze gewoon per post. Nou aan dat laatste ga ik ècht niet beginnen. Zelf stuur ik tegenwoordig alleen nog maar digitale kerstgroeten, dan ga ik voor mijn kroost niet old scool enveloppen en postzegels likken. Ik snap de juffen en meesters ook wel. De stress is in de decembermaand al zo hoog bij kinderen, drama rond wel of geen kerstkaarten krijgen kan daar niet bij. Daar moeten we de tere kinderzieltjes tegen beschermen.

Geen kerstkaarten op school, maar ook geen uitnodigingen voor kinderfeestjes. Die mogen ook niet in de klas worden uitgedeeld. Dat is namelijk sneu voor de kinderen die niet zo vaak worden uitgenodigd. Ook dat snap ik. En toch denk ik wel eens, slaan we niet een beetje door met het beschermen van kinderen? Hoe leren ze dan met teleurstellingen omgaan? In het geval van de kinderfeestjes zijn ze echt niet gek. De meeste feestjes vertrekken vanaf het schoolplein en dan zie je dus als kind echt wel dat jij niet bij het uitgelaten groepje hoort. Of zou school dat ook gaan verbieden? En verplichte geheimhouding opleggen. Een mail sturen over kinderfeestjes met de tekst: “Hierbij het vriendelijke, doch dringende verzoek om kinderfeestjes voortaan discreet te laten starten bij u thuis. En niet op schoolplein. En kunt u uw kind vragen om er verder ook niet over te vertellen op school?”

Alle gekheid op een stokje, wat vind jij, hebben de juffen en meesters gelijk? Geen kerstkaarten op school uitdelen? En uitnodigingen voor feestjes ook niet?

2 gedachten over “Kerstkaarten op school verbieden, zin of onzin?”

  1. Hmm van de kerstkaarten snap ik ook wel, en scheelt een hoop gedoe en nog milieuvriendelijk ook.
    Maar van de kinderfeestjes lijkt me door de door jou genoemde punten ook een beetje te ver gaan… Tuurlijk is het niet leuk als je zoon/dochter (meermaals) niet uitgenodigd wordt… Maar ook teleurstellingen horen er bij en het is inderdaad niet zo dat hij/zij er dan niks van mee krijgt.

    Of moet je dan ook voortaan de hele klas uitnodigen?? Lijkt me ook niet te doen/de bedoeling.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven