Kerstkoekjes zelf bakken: 5x de leukste bak ideeën voor december

Voor de één is family time het ultieme kerstgevoel. Een ander kruipt juist het liefst drie dagen onder een dekentje met Netflix. Wat wij ieder jaar weer heerlijk vinden is kerstkoekjes zelf bakken. Ook de perfecte bezigheidstherapie voor kindjes met kerstvakantie, trouwens. Vraag jij je ook iedere kerst af: hoe overleef ik kerst met kinderen? Of hoe overleef ik kerst überhaupt? Ga dan dit jaar eens een middagje in de keuken staan. En niet voor een van de 12 gangen van je diner. Maar gewoon, gezellig, om kerstkoekjes te bakken. Want kerstkoekjes zelf bakken, dat is eigenlijk al een (kerst)feest op zich! Bak je lekker mee?

De lekkerste kerstkoekjes zelf bakken

Hebben jullie een echte traditie met kerst? Zo’n mooie gewoonte die je er ieder jaar weer in houdt? Wij wel, en het is nog een hele lekkere ook. Kerstkoekjes zelf bakken is al een (kerst)feest op zich. Misschien wel een stuk leuker dan al dat uren tafelen. Zeker voor de kinderen. Maar als je zelf ook van bakken houdt, is het voor jou ook vast geen straf om zelf leuke kerst traktaties te maken.

Om je van wat inspiratie te voorzien heb ik vast wat ‘huiswerk’ gedaan. Onderstaande leuke ideeën komen van Pinterest. En kerstkoekjes zelf bakken wordt er een koud kunstje mee. Ook als je geen sterbakker bent. Dus trek aan die foute kersttrui en zet hem op!

kerstkoekjes zelf bakken

1. De peperkoek man

Ieder kind (en iedere ouder) die Shrek heeft gezien zal hier zéker blij van worden: the gingerbread man! In veel Europese landen is ‘gingerbread’ een begrip tijdens de kerstdagen. Het is ook een fijne koek om lekker creatief mee aan de slag te gaan. Zo maken ze er in Scandinavië een peperkoekhuis van. Ook leuk! Hieronder vind je het recept voor deze leuke peperkoekmannetjes.

Lees ook: Stress voor ’t kerstdiner? Ach, relax!

Ingrediënten (voor 20 koekjes)

  • 115 gram boter
  • 200 gram meel
  • 160 gram kandijsuiker of rietsuiker
  • 1 ei
  • 160 gram stroop
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • nootmuskaat, 1 theelepel
  • 1 theelepel kaneel
  • ’n snufje zout
  • Candy canes
  • gekleurde lintjes
  • glazuur

Meng de boter, stroop en kandijsuiker door elkaar tot het geheel een crème-achtig mengsel is geworden. Voeg dan het ei toe. Meng in een andere kom het meel, gemberpoeder, de nootmuskaat, kaneel en het zout. Ook één geheel? Dan kan je de twee soorten deeg goed door elkaar gaan mengen. Maar let op: dit moet zo’n 4 uur rusten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 160 graden. Gebruik vormpjes om de mannetjes uit te steken of snijd het deeg met een mesje in vorm. Bedek beide kanten met een beetje meel. Verspreid ze over de bakplaat en houd voldoende ruimte tussen de mannetjes. Leg ze zo’n 15 minuten in de oven en controleer af en toe of ze niet te donker worden. Laat de mannetjes afkoelen en dan komt het leukste karweitje: decoreren! Met glazuur in een spuitflesje kan je de gezichtjes maken. De candy canes kan je ook met wat glazuur vast maken.

2. Sneeuwman cupcakes

Wil je kerstkoekjes zelf maken, maar dan nét effe anders? Dan zijn deze schattige sneeuwmannen cupcakes ook een leuk idee. En niet eens zo heel moeilijk! We hebben het recept ‘geleend’ van Laura’s Bakery.

Ingrediënten en andere benodigdheden

  • Cupcakes (gebruik bijvoorbeeld dit recept)
  • Fondant: wit, zwart, oranje + kleuren naar keuze voor de sjaals
  • Zwarte parels
  • Eetbare stiften: zwart + bruin
  • Ronde uitsteker (basis cupcake, hoed sneeuwman)
  • Chocopasta (wit)
  • Eventueel cocktailprikkers
  • Mesje
  • Rollertje

Als je de cupcakes klaar hebt, kan het grote decoreren beginnen! Begin met de cupcake zelf en bestrijk die met een stevige laag fondant. Ook het hoofd maak je van witte fondant. Je kan het vastplakken, of een (halve) cocktailprikker gebruiken. En daarna kan je je creativiteit de vrije loop laten! Voor een uitgebreide beschrijving van hoe je dat het beste kan aanpakken ga je naar Laura’s Bakery.

3. Hartige kerstkoekjes zelf bakken

Vind je kerstkoekjes zelf bakken leuk, maar komt al die suiker je eigenlijk al na Sinterklaas de neus uit? Dan kan je ook voor hartige kerstkoekjes gaan. Een welkome afwisseling na al die zoetigheid! Enne, heerlijk bij een wijntje 😉 .

Ingrediënten voor deze kerstkoekjes

  • bladerdeeg (ontdooid of zelf vers maken)
  • eieren met wat water losgeklopt
  • komijnzaadjes, sezamzaadjes, zeezout, oregano (of andere kruiden, zaadjes die je lekker vindt).
  • uitdrukvormpjes met kerstfiguren (of een scherp mes en een hele vaste hand)
  • bakpapier
  • kwastje (of achterkant lepel)

Verwarm de oven voor op 180 graden. Bestrooi het aanrecht met bloem en rol het bladerdeeg zo dun mogelijk uit. Druk de vormpjes uit of snijd ze met de hand. Leg de vormpjes op je bakplaat (met bakpapier) en besmeer ze met het losgeklopte ei. Strooi de zaadjes en kruiden er overheen, en bak de koekjes af in 15 tot 20 minuten. Als ze goed van kleur zijn en genoeg hebben gerezen zijn ze klaar. We vonden dit recept voor hartige kerstkoekjes bij Christmaholic.

Ook lekker: Kerstkoekjes bakken met Nutella

4. Zelf kerstkransjes maken

Ook een mooie traditie van de feestdagen: kerstkransjes in de boom! Natuurlijk kan je die bij de eerste de beste supermarkt scoren. Maar zelf kerstkransjes maken is een stuk leuker. Tenminste, als kerstkoekjes zelf bakken een van je hobby’s is. Hieronder het recept, ook weer van Laura’s Bakery. Die maakt me toch lekkere dingen!

Ingrediënten en overige benodigdheden

  • 4 eiwitten (133 gram)
  • 125 gram poedersuiker
  • 125 gram kristalsuiker
  • 10 gram maïzena
  • spuitzak met ronde spuitmond
  • lintjes
  • sprinkles

Verwarm de oven voor op 100 graden. Klop de eiwitten en de kristalsuiker tot het geheel stijf wordt. Doe dan voorzichtig de poedersuiker en maïzena door het mengsel heen. Vul de spuitzak met de merengue. Spuit de kransjes op bakpapier. Strooi de sprinkles er overheen en bak ze in zo’n anderhalf tot 2 uur af.

5. Kerstkoekjes zelf bakken met jam

Hoe feestelijk zijn deze koekjes? En deze kerstkoekjes zelf maken mét kids zou geen probleem moeten zijn. We vonden het recept namelijk bij De Kinderkookshop. Hebben die van jou er al een beetje zin in om aan de slag te gaan? Zo niet, dan komt dat met dit recept vanzelf.

Ingrediënten

  • 100 g bloem
  • 75 g koude boter
  • 50 gram witte basterdsuiker
  • drupje citroensap
  • snufje zout
  • 1 ei
  • jam naar keuze (zonder stukjes)

Kneed de ingrediënten (zonder de jam) tot het één geheel is. Leg het, ingerold in folie, in de koelkast en laat het minstens een half uur rusten. Verwarm de oven voor op 175 graden. Bestrooi het werkvlak met bloem, bedek de bakplaat met bakpapier. Rol het deeg zo plat mogelijk uit en druk de vormpjes er uit. Daar kan je bakvormpjes, maar ook gewoon een glas voor gebruiken. Maak van de ene helft dichte rondjes. Bij de andere snijd je een vormpje uit. Bestrijk de dichte rondjes dan met een dun laagje jam. Laat het buitenste stukje onbedekt. Leg daarna de rondjes met figuurtje er voorzichtig overheen. De randjes druk je zachtjes dicht. Dan kan je ze in 15 tot 20 minuten afbakken. Veel bakplezier!

Heb jij nog een top recept waarmee kerstkoekjes zelf bakken een feestje wordt? Deel het dan hieronder!

Geen zin in kerstkoekjes, maar wel trek in iets lekkers? We hebben meer dan 30 kersthapjes voor kerstdiner op school in een overzicht staan. Maar die kan je natuurlijk ook voor thuis maken!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven