Wel of geen kerstpakket voor de zzp’er?

Het grootste gemis van de zzp wordt in de wandelgangen wel het gemis van een kerstpakket genoemd, wist je dat? Natuurlijk is het gemis aan collega’s ook een veel genoemde variant, maar deze kan blijkbaar niet tippen aan het niet ontvangen van zo’n leuk eindejaars cadeautje. Daar komt nog bij dat de collega’s ‘vervangen’ worden door het contact met klanten, mede zzp’ers en online contacten die de zzp’er er in zijn werkzaamheden op na houdt.

Wel of geen kerstpakket voor de zzp?

Ik ben inmiddels al 12 jaar zelfstandig ondernemer en nog nooit heb ik mezelf in al die jaren verwend met een kerstkado. Ik heb het zelf eigenlijk ook nooit echt gemist, maar dat komt misschien omdat mijn man van zijn baas altijd nog een kerstpakket krijgt. We hebben ieder jaar dus wel iets om uit te pakken; want dat is toch het ultieme genot van zo’n presentje nietwaar?

Nu de kerst dichterbij komt moet ik ineens weer aan de kerstpakketten denken. Gek hè, dat ik mezelf tijdens mijn zzp jaren dus nog nooit een kerstpakket cadeau gedaan heb, maar dat ik er wel ieder jaar aan moet denken. Doet het me misschien stiekem toch meer dan ik wil toegeven 😉 .

Kerstpakketten swap met andere ondernemers

In het begin heb ik nog wel eens een kerstpakketten swap gedaan met andere zzp’ers, maar dat is toch niet zo mijn ding. Ik vind het dan leuker om een ander gewoon te verrassen zonder dat je in een ‘cirkeltje’ werkt omdat iedereen nu eenmaal iets in zijn postbus wil ontvangen. Daar komt nog bij dat je zelf het beste weet wat je het leukste vindt, dus waarom zou je dan een ander een kerstpakket voor jou uit laten zoeken? Dan kan je het beter zelf doen, niet?

Vandaar ook dat de vraag rijst: wat als ik mezelf als zzp ondernemer- een kerstpakket geef. Kan ik daar dan iets mee richting de belastingdienst? Want als een werkgever kerstpakketten uitdeelt aan zijn werknemers, dan mag hij de BTW aftrekken van de belasting mits hij nog onder het drempelbedrag van € 227,00 ex BTW zit. Hoe zit dat met een kerstpakket binnen de zzp wereld?

Kerstpakket zzp aftrekbaar?

Is een kerstpakket voor jou als zzp’er nu aftrekbaar? Ik heb er eerlijk gezegd even naar moeten zoeken en het antwoord is niet heel makkelijk te vinden. Maar ik ben eruit. Op Flexondernemen.nl las ik dat je jezelf als zzp’ er een kerstpakket kan geven en dat het aftrekbaar is van de belasting tot aan een maximum van 1,2% van je totale loonsom.

Wil je kerstpakketten aanschaffen om aan je klanten te geven, dan zijn deze uiteraard ook gewoon aftrekbaar van de belasting, maar dait is weer een heel andere kwestie.

Wat doe jij als zzp’ er? Ga jij jezelf een cadeautje geven op het einde van het jaar of voor de kerstdagen? Of is de lol er voor jou vanaf omdat je het zelf moet aanschaffen en het geen verrassing meer is?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven