In kerststemming komen in Valkenburg; ik ging samen met Lotte op pad

Samen een weekendje weg, het stond al tijden op mijn wishlist en nu was het dan zover. Lotte en ik zijn afgelopen weekend eindelijk samen naar Kerststad Valkenburg geweest.

Oorspronkelijk zouden we dit weekend overigens met z’n vieren Valkenburg gaan verkennen, maar werk van Frank en niet fit zijn van Luc maakte dat we er een moeder-dochter weekendje van gemaakt hebben. En wat hebben we van de kerstsfeer in deze stad genoten. Ik vertel je er graag meer (lees: alles) over.

Enorme kerstballen Mergelrijk

Kerststad Valkenburg; jezelf onderdompelen in kerstsfeer

Ik kan enorm genieten van de kerstsfeer in deze maanden en ik heb er dan ook helemaal geen problemen mee om me hier volledig in onder te dompelen. Kerststad Valkenburg heeft alles in huis om jezelf volledig in de kerststemming te wentelen en wij bereiden ons op deze manier lekker voor op de Kerst.

Landal Kasteel de Cauberg als uitvalsbasis

Ons verblijf bij Landal Kasteeldomein de Cauberg is tegelijkertijd ook ons startpunt voor het weekend. Rijdend door de poort van Kasteeldomein de Cauberg wanen Lotte en ik ons meteen in een soort van sprookje.

De enorme oprijlaan met het uitzicht op een van de grote appartementenaccommodaties geven je het gevoel dat je ’thuis’ komt en het sprookjes gevoel wordt door de kerstsfeer nog meer versterkt.

De Cauberg ligt op loopafstand van Kerststad Valkenburg en is daarmee voor ons de perfecte uitvalsbasis. Je kan er jezelf in alle rust terugtrekken in je eigen appartement of huisje als je de hele dag op pad bent geweest.

Kies je voor een luxe accommodatie dan kan je -net als Lotte en ik- zelfs lekker bijkomen in je eigen sauna en bubbelbad!

Meer weten over dit Landal park? Check hun website.

Ons doel voor dit weekend; kerstmarkten, wandelen, de parade en nog veel meer

Ik kwam op het idee om naar Kerststad Valkenburg te gaan door de kerstmarkten die daar in de grotten gehouden worden. Leek me zo leuk om een keer gezien te hebben.

Nu zou je denken dat het afstruinen van kerstmarkten misschien een vrouwending is, maar we hebben meer dan voldoende mannen in de grotten gezien, dus ook voor hen is de kerststad een topuitje.

Helemaal natuurlijk als je deze kerstmarkten afwisselt met lekker eten en drinken. En dat laatste kan op een hele toffe manier door een van de Route d’Amuses te lopen.

Route d’Amuse; kerstwandelingen met een hapje en een drankje

In totaal zijn er 4 verschillende wandelingen die je kan doen. Wij hebben de groene wandeling gedaan, een wandeling van 4 kilometer door de omgeving van Kerststad Valkenburg.

Hiernaast heb je ook nog een gele, blauwe en rode wandeling. De wandelingen staan volledig beschreven in een mooie folder waarin je ook een stukje geschiedenis van Valkenburg kan teruglezen.

route 'aámuse in Kerststad Valkenburg bij de Zoete Zoen

Tijdens de wandeling kom je niet alleen langs prachtige kastelen, oude fabrieken en de kerstmarkt grotten maar doe je ook een aantal horecaplekken aan.

De Zoete Zoen bij Landal Kasteeldomein de Cauberg

In deze restaurants kan je tegen inlevering van een bon uit de folder een lekkere amuse eten. Neem er een drankje bij en je bent daarna weer verzadigd genoeg om je wandeling door Valkenburg Kerststad te vervolgen.

Gelukkig serveren ze ook wat kinderamuses als je daarom vraagt. Zo had ik bijvoorbeeld in een van de restaurantjes een lekker stukje ham met zoetzure groenten en Lotte poffertjes 😉 .

route d'amuse Daelhemergroeve Valkenburg

We hebben tijdens onze groene wandeling overigens maar 3 van de 4 amuses op. Gestart bij de Zoete Zoen op Landal Kasteeldomein de Cauberg (héél handig, zo naast de deur), door naar de Daelhemergroeve en afgesloten bij Hotel Botterweck.

Route d'amuse Hotel Botterweck in Kerststad Valkenburg

Geheel onze eigen schuld natuurlijk, want we zijn halverwege ‘afgedwaald’. Met het idee dat we de volgende dag het volgende deel nog zouden kunnen gaan doen hebben we onszelf de tijd gegund om ongehaast te genieten, te kletsen, rond te kijken en te shoppen.

Helaas hebben we het Shimano Experience center ook de volgende dag niet meer bezocht, maar ongetwijfeld is de amuse hier net zo lekker als bij de rest!

Restaurant in de Daelhemergroeve
Hotel Botterweck

Hier vind je meer informatie over de Route d’amuses

Kerstmarkten in de grotten: Kerststad Valkenburg

Tijdens de wandeling door Kerststad Valkenburg hebben we uiteraard ook de kerstmarkten bezocht. Er zijn twee grote kerstmarkten in de grotten.

De kerstmarkt in de Gemeentegrot en de kerstmarkt in de Fluweelengrot. Beide kerstmarkten zijn doorgaans (zeker in het weekend) erg druk bezocht. Hou er dan ook rekening mee dat er wachtrijen zijn om binnen te komen.

Bij de Gemeentegrot stond een enorme rij mensen te wachten op zaterdag. Het was dan ook droog, dat zal het nodige schelen denk ik. Maar je wordt ook niet voor niets getipt dat je beter op het einde van de dag naar de grotten kan gaan omdat het dan minder druk is.

Fluweelengrot kerststad Valkenburg

Ook bij de Fluweelgrot stond een behoorlijke rij, maar dat was ‘gelukkig’ alleen aan de kant ‘zonder tickets‘. Op de foto rechts zie je dat er niemand achter ons staat in de rij van de ‘online tickets‘.

Tip: heb je geen online tickets besteld voor de grot, maar zit er zoveel verschil in de rij? Ga dan in de rij van ‘online tickets‘ staan en bestel ze op dat moment via je mobiel. Je krijgt de bevestiging per direct binnen en kan via je mobiel je entreebewijs laten scannen. Scheelt je heel wat wachttijd! Wij hadden overigens al tickets bij ons 😉 , maar drie meiden die voor ons stonden hebben op die manier alle wachttijd ontlopen.

In de grot zelf was het overigens prima shoppen. Gewoon gezellig druk. Je vindt er uiteraard veel kerstdecoratie. Van lampjes tot allerlei accessoires en van kleding tot aan knutselspullen voor scrapbooking. Jeej! Wij gingen dan ook niet met lege handen naar huis.

Kerstshoppen in de fluweelengrot Kerststad Valkenburg

Ik heb de kraampjes niet geteld, maar het is een aardige wandeling die je door de grot kan maken en overal staan er gezellige kerstkraampjes. Daarnaast is er ook horeca in de grot en kan je er lekkere stroopwafels halen.

Waar je wel op moet letten… als je net als ik graag foto’s maakt … er zijn enkele ondernemers die daar niet op zitten te wachten. Ik kreeg nogal een snauw van een dame die glaswerk verkocht. #oeps #dangeenreclamevoorjekraam

gemeentegrot kerststad valkenburg

Gemeentegrot Kerststad Valkenburg

De Gemeentegrot hebben we helaas over moeten slaan. Aangezien we graag nog wat meer van Kerststad Valkenburg wilden zien hebben we deze grot alleen nog in het donker gepasseerd 😉 . Wel een mooi plaatje, of niet dan?

De Gemeentegrot is de oudste en meest bezochte ondergrondse kerstmarkt van Europa.

De kerstmarkten in beide grotten zijn te bezoeken van 15 november tot en met 29 december. De entree kost voor volwassenen € 7,50 per grot, en bestel je tickets voor beide grotten (op aparte dagen te bezoeken), dan krijg je nog wat korting.

Meer informatie vind je hier

kerststad Valkenburg centrum
Centrum eind van de middag

Het centrum van Valkenburg

Ook in het centrum van Valkenburg zelf kan je natuurlijk voor je kerstinkopen terecht, het wordt niet voor niets de Kerststad genoemd. Het hele centrum is versierd met binnen- en buiten kerstverlichting en iedere winkel lijkt er volop in mee te gaan.

Kerststad Valkenburg bij avond
Centrum in de avond

De hele middag en avond kan je in het weekend een flinke drukte verwachten. We hebben ons er overigens niet aan gestoord, het is druk, maar gezellig druk.

Zoek je een plaatsje op een van de terrassen dan moet je waarschijnlijk wel even zoeken. Maar er zijn heel veel terrassen dus dat komt vast goed. Alle terrasverwarmers staan aan en op iedere stoel ligt een dekentje. Niets te koud dus!

Lekker eten en drinken in de stad

Op tal van plekken kan je in Kerststad Valkenburg uiteraard lekker eten en een drankje doen. Wij zaten voor ons diner bij Pommes, helemaal vooraan op het terras omdat we natuurlijk ook graag de Parade wilden zien.

Pommes Valkenburg

Pommes is geen gewone friettent maar heeft een bijzonder concept. Om te beginnen kies je zelf je soort versgebakken friet. Gewone, of met allerlei soorten kruiden.

Daarnaast kies je een aantal toppings, je sausen en een snack erbij en je maaltijd is compleet. Je zou het zelfs overcompleet kunnen noemen. Ik had zelf twee toppings -zoals het menu aangeeft- maar eigenlijk vond ik dat wat veel samen met de friet en de snack.

Aan de andere kant is het wel heerlijk dat je kan kiezen uit verschillende smaken. In mijn geval guacamole en Indonesische pindasaus. Ziet er lekker uit, of niet?

Pommes Valkenburg friet

Loop je langs de kasteelruïne richting het centrum dan vind je aan de linkerkant de mooie Berkelpoort. Tijdens de kerstdagen is die uiteraard nog mooier verlicht, maar de foto die ik daarvan gemaakt heb liet wat te wensen over 😉 , dus je moet het met onderstaande foto doen.

Niet alleen alle winkels zijn ingericht op de kerst, er is ook een heuze Santa’s Village. Mocht je de groene route d’Amuse gaan lopen… je vindt Santa’s Village vlakbij Hotel Botterweck.

Overige activiteiten in Kerststad Valkenburg

En als je dan denkt dat dit het was in de Kerststad Valkenburg dan heb je het behoorlijk mis. Er zijn nog veel meer dingen te doen!

Christmas Parade

Zoals ik hierboven al aangegeven heb is er ook nog een Christmas Parade. Vooral voor kinderen erg leuk, maar ook volwassenen kijken hun ogen uit.

Christmas parade

De parade duurt een klein half uurtje, maar mensen staan al een uur van te voren achter de hekken en linten te wachten totdat de Christmas Parade in Kerststad Valkenburg in volle glorie aan ze voorbij trekt. Zo geliefd is deze.

Christmas Parade Valkenburg
Kerststad Valkenburg parade

Tweemaal per week (op woensdag en zaterdag) wordt de Fairytales Parade in de Kerststad periode gelopen.

Mergelrijk; van kerstminiaturen tot dinosaurussen

Naast dat er in verschillende grotten dus een kerstmarkt te vinden is kan je in Mergelrijk in de mergelgrotten ook een uitgebreide miniaturenuitstalling zien. En daar had Lotte wel trek in, ze is niet voor niets zo gedreven om ons eigen kerstdorp weer op te zetten 😉 .

bijbelverhaal kerstminiaturen mergelrijk valkenburg
bijbelverhaal kerstminiaturen mergelrijk

We hebben de kerstminiaturen dan ook uitgebreid bekeken, maar ook het ondergrondse 30 meter lange Bijbelse kerstverhaal. Je kijkt je ogen uit!

Verder vind je in Mergelrijk ook heel wat sculpturen uit mergel gehouwen. Van de Nachtwacht van Rembrandt tot aan het treinstation van Valkenburg. En als kers op de taart mag je daarna zelf aan de slag om iets uit Mergel te maken.

Mergelrijk Kerststad Valkenburg

Met een blokje mergel, een rasp en een kwast ging Lotte dan ook aan de slag.

Dinosaurus kussen mergelrijk

Wat verderop in de grot vind je ook een hele uiteenzetting van diverse dinosaurussen, erg leuk voor de liefhebbers! Al met al kan je hier met gemak je tijd doorbrengen.

Meer informatie over Mergelrijk vind je op hun website.

Valkenburg on Ice; winterwonderland en zandsculpturen

Heel graag hadden we nog een rondje gedaan op de schaatsbaan in Valkenburg en de zandsculpturen bekeken in Winterwonderland met het bijbehorende kabelbaan tripje naar Schenkerij de Wilhelminatoren.

Jammer genoeg zijn we daar niet meer aan toegekomen, maar ik overweeg om nog een keertje terug te gaan in de kerstvakantie!

Heb ik je enthousiast kunnen maken met onze ervaringen? Dat is dan niet onterecht, want het was echt ontzettend leuk! Wil je meer weten over Kerststad Valkenburg, bezoek dan nog zeker even hun website voor alle informatie.

Wie van jullie heeft er Valkenburg Kerststad ook al eens bezocht?

Tip: Ben je al eens in Kerststad Valkenburg geweest en toe aan een andere leuke kerstmarkt? Collegablogger Paulien schreef een tof blog over kerstmarkt in het buitenland.

2 gedachten over “In kerststemming komen in Valkenburg; ik ging samen met Lotte op pad”

  1. Leuke verslag
    Wij gaan morgen na 2 weken hier te zijn geweest weer naar huis
    Voor het 2 jaar op rij
    Het was weer geweldig

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven