Kerstverlichting buiten; hoe meer hoe beter?

Ben jij een die-hard liefhebber van kerstverlichting en kan het aantal lampjes en kaarsjes in deze periode je niet genoeg zijn? Of vind jij de lampjes in je kerstboom al meer dan voldoende decoratie? Wij ‘droomden’ al langer van mooie kerstverlichting buiten alleen vonden we ons oude huis niet echt geschikt. Maar nu? Nu kunnen we los 😉 !

Mooie kerstverlichting buiten geeft nét dat beetje extra sfeer

Sinds we verhuisd zijn hebben we al een aantal keren tegen elkaar geroepen dat ons nieuwe huis zich zo mooi leent voor kerstverlichting buiten. Sterker nog… ergens in september riep Frank al dat hij -naast de ijspegelverlichting die we graag ophangen- misschien ook wel een verlichte slee in de voortuin wil. WHUT? Aan dat idee moet ik nog even wennen moet ik zeggen.

En daar heb ik gelukkig de tijd voor, want… first things first… we starten met de buiten kerstverlichting voor aan de dakranden van het huis. Je moet ergens beginnen nietwaar?

IJspegelverlichting aan de dakranden

Kerstverlichting aan de randen van het dak heb ik altijd al gewild. En het lijkt wel alsof ons nieuwe huis daar speciaal op gemaakt is. Het dak aan de voorzijde boven de toogkozijnen in het nieuwe kantoor (bij de oude staldeuren) loopt mooi in een punt, waardoor je daar prachtig verlichting aan kan hangen. Dan komt er een klein tussenstuk met een platdak, en daarna komt het grootste deel van het huis, met een punt boven de slaapkamers van de kinderen, een recht stuk aan de voorzijde van het huis en weer een punt ter plaatse van onze slaapkamer. En dan heb je daarnaast weer het puntdak van de loods waar we ook graag kerstverlichting aan de buitenkant hangen.

Kerstverlichting buiten, ijspegelverlichting

Hoe bepaal je welke verlichting je buiten wilt hebben tijdens de kerst?

We hebben hier wel even naar lopen zoeken, maar uiteindelijk zijn we dus op professionele koppelbare ijspegelverlichting uitgekomen. Je hebt allerlei soorten kerstverlichting zoals bijvoorbeeld guirlandeverlichting (met groen eraan), maar ook hele lichtgordijnen die je voor gevels kan hangen. Die laatste past beter bij enorme villa’s denk ik, niet bij de boerderijstijl die wij hebben 😉 .

Daarnaast vind ik de verlichting die we nu gekozen hebben voor buiten ook wel heel charmant en echt lekker kerstig. Het zijn van die ijspegelstrengen die naar beneden ‘vallen’ en die niet allemaal dezelfde lengte hebben. Hierdoor krijg je een speels effect. Samen met de strakke contouren die je maakt tijdens het ophangen van die kerstverlichting buiten krijg je dan bovenstaande effect. Top toch?

Maar hoeveel kerstverlichting heb ik dan buiten nodig?

Afijn, na het bepalen van het type verlichting moet je dan nog gaan bedenken hoeveel je nodig hebt. En dan heb ik het niet alleen over de ijspegelverlichtings snoeren zelf, maar ook over het beginstuk en eventuele verlengkabels (voor de verbindingsstukken waar je geen verlichting wilt hebben). En dan komt bij ons de stroom ook nog op een plek vandaan die halverwege de beide daken ligt. Hoe werkt dat dan? Ik zal je vertellen hoe ik bij ons uitgedacht heb hoeveel we nodig hebben:

berekenen kerstverlichting buiten

In kaart brengen op een foto

Wat ik gedaan heb is dat ik een foto gemaakt heb van de voorkant van het huis en de loods. Hierop heb ik in mijn fotobewerkingsprogramma de lijnen gezet waar ik de kerstverlichting buiten wil hebben, de ijspegelverlichting dus. Maar ook de plekken waar ik geen verlichting wil, maar waarbij deze wel geschakeld dient te worden door middel van een speciale verlengkabel.

kerstverlichting uitrekenen

Naar aanleiding van bovenstaande foto’s heb ik een redelijke inschatting kunnen maken van het geheel. De schuine kanten van het dak heb ik d.m.v. een tekeningetje en een ‘op schaal liniaal’ zelf geschat zonder ze dus daadwerkelijk in te meten. Klein risico, maar volgens mij is de schatting aardig gelukt. Alhoewel ik niet het idee heb dat we over gaan houden… het zal hopelijk net genoeg zijn.

Verlichting bij Kerstverlichting Buiten

De verlichting zelf vond ik bij KerstverlichtingBuiten.com (hoe kan het ook anders 🙂 ) en daar vond ik ook uitgebreide uitleg over de bijbehorende producten. Want zoals gezegd, alleen met ijspegelverlichting ben je er nog niet. Ook al kan je de strengen van 3 meter eenvoudig aan elkaar verbinden, je hebt ook nog een startkabel nodig en in ons geval ook een splitter en dus de verlengkabel. Een gewone verlengkabel werkt niet, want de aansluitingen moeten natuurlijk op de strengen van de buitenverlichting passen.

Om er zeker van te zijn dat ik het goed uitgedacht had heb ik ze bovenstaande foto’s gemaild. En dit kreeg ik terug:

 

Wat goed om te zien hoe je e.e.a. al hebt voorbereid.

Dit is normaal gesproken exact hoe wij zelf ook adviseren per e-mail op basis van foto’s van klanten. In dit geval heb jij zelf al alles ingetekend op de foto’s.

Haha, precies de goede manier dus.

ijspegelverlichting buiten

Het aanbrengen van de verlichting aan dakranden

Afgelopen zondag was het zover… berekoud buiten en wij hadden in onze planning staan om de kerstverlichting aan te gaan brengen. Nu moet ik toegeven… we zijn niet heel vroeg begonnen maar uiteindelijk werd het al donker zoals je op de foto hierboven ziet. Grappig detail… als je de lampjes op een schemerschakelaar plaatst dan gaan ze op een gegeven moment al automatisch aan. Iedere streng die je daarna koppelt geeft dan ook gelijk licht, wel zo gezellig!

Als je de voorbereidingen gedaan hebt voor de kerstverlichting buiten (zorgen voor stroom, startkabel aanleggen en eventueel splitter toevoegen) dan kan je meters gaan maken. We hebben de taken keurig verdeeld. Frank op de ladder de lucht in en ik iedere keer weer een nieuwe streng aangeven. Dat verliep op zich helemaal prima, Frank was wel qua tijd de beperkende factor op de ladder dus ik stond een deel van de tijd beneden te wachten totdat ik weer een nieuwe streng kon aangeven.

Het aanbrengen zelf is niet moeilijk. Zorg dat je kleine haakjes hebt die je in het hout draait. Daar kan je de streng vervolgens inhangen. Om de 1,5-2 meter een haakje is voldoende. Gelukkig is het aanbrengen van de haakjes een eenmalige klus. Die laat je natuurlijk zitten voor volgende jaren, dus dat scheelt dan weer tijd. Je draait vervolgens het dopje van het koppelstuk van streng A af en plaats daar het koppelstuk van streng B op.

buiten kerstverlichting ophangen
Even een selfie tussendoor… je moet een beetje lol maken nietwaar? Wat zit mijn jas hier trouwens vreemd, ik lijk wel zwanger 😉 .

Rare ijspegelverlichting

Ik merkte op een gegeven moment op dat ik de ijspegelverlichting een beetje vreemd vond en had gedacht dat die langer zou zijn. Maar manlief vond het meters maken wel prima (het was ook zo f*****g koud) en riep dat het mooi was zo. En dat was het ook. Maar omdat ik toch tijd over had bekeek ik zo’n streng ijspegelverlichting nog eens goed. Kom ik toch tot de ontdekking dat alle strengetjes aan de kabel van 3 meter lang stuk voor stuk omhooggerold zijn! Pas als je ze uitrolt komt de ijspegelverlichting helemaal tot zijn recht. Hahaha, hoe dom van ons. Ineens werd ik de beperkende factor!

Tip: Rol de ijspegelverlichting streng uit op de grond en ga dan dus eerst de kleine strengetjes afrollen voordat je de streng aan je dakrand bevestigd.

Omdat het al donker werd en we naar binnen wilden hebben we nu nog een deel niet ontrafelt. Maar daar gaan we van het weekend weer buiten mee verder, want ook bij de loods zijn we er nog niet aan toegekomen om de kerstverlichting op te hangen. Een job in twee delen dus voor ons, maar dat ligt ook aan het aantal strekkende meters dakrand aan ons huis. Komt de overcapaciteit van de zonnepanelen goed van pas 😉 .

buiten kerstverlichting puntdak
Zoals je ziet zijn de strengetjes ijspegelverlichting hier nog opgerold

Hebben jullie kerstverlichting buiten?

Afijn, wij hebben uiteindelijk dus heel wat strekkende meters verlichting hangen en ik denk dat we de slee nog maar even uitstellen ;). Hebben jullie ook kerstverlichting buiten hangen en zo ja… wat heb je gedaan? Ook aan een dakrand? Of heb je een boom in te tuin versiert met bijvoorbeeld netverlichting? Vind ik ook zo leuk! In ieder geval iedereen heerlijke, gezellige dagen toegewenst in deze donkere maanden.

xxx, Joyce

4 gedachten over “Kerstverlichting buiten; hoe meer hoe beter?”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven