De keuken opruimen; mijn grootste uitdaging én ergernis, met 6 tips

Mijn keuken opruimen… ik kan er mee bezig blijven! Zelf ben ik met tijden zeer opruimerig, maar dat verslonst ook weer snel. Herken je dat? Ik kijk niet zo heel nauw, maar mijn keuken moet wel opgeruimd zijn wil ik fijn kunnen werken. Dat doe ik overigens niet in de keuken, dus feitelijk gezien heeft dit niets met elkaar te maken 😉 . Maar afijn… mijn keuken opruimen vind ik dus belangrijk, alhoewel ik mij beperk tot het aanrecht. Helga pakt het echter veel beter aan. Ze geeft tips over hoe je effectief je keuken kan opruimen. 

Ik las laatst  “Rommel is de vijand van een ontspannen geest”. Een misschien ietwat zweverige uitspraak, maar wel waar. Als je rust wilt ervaren in je eigen huis moet het opgeruimd zijn. Dat is ook wat gedragsdeskundigen al jaren beweren en het geldt ook voor mij. Het is niet zo dat ik over elk detail moeilijk doe of helemaal in de stress schiet, want ik kan heus wel rommel zien. Ik woon immers niet alleen en mijn huisgenoten laten echt wel zichtbare sporen achter om hun aanwezigheid te bevestigen. En dat is geen probleem want als je kinderen of huisdieren hebt is vuil onvermijdelijk.

keuken opruimen tips

Keuken opruimen; voor alles een eigen plek

Voor mij betekent het dat alles zijn eigen plaats moet hebben. De keuken is een ruimte die van nature rommel aantrekt, er gebeurt veel en er ís daarom veel. Het aanrecht wordt intensief gebruikt en ziet er ook altijd uit als ‘in gebruik’. Het goede nieuws is dat ik ook over veel keukenkasten beschik en creatief ben in het creëren van ruimte. Dus alles wat me (ons) te doen staat is een dagelijkse opruimbeurt en ik laat je hier zien hoe.

Klaar met de keuken opruimen? Lees dan ook dit blog even: 10 tips voor een opgeruimd huis

6 Simpele stappen om je keuken op te ruimen

Het zijn een aantal simpele stappen die je moet nemen voor het creëren van een rommelvrije keuken, en dit is zeker ook haalbaar met pubers.

  1. Maak niet schoon

In een rommelig huis en een rommelige keuken is het moeilijk en nutteloos schoonmaken, dus stop daarmee. Je gebruikt energie die je beter in het opruimen kunt stoppen. Als je rommel op de juiste plek ligt is het een stuk makkelijker schoon te houden en wordt ook het opruimen van je keuken eenvoudiger.

  1. Voel je niet schuldig

In elk huis liggen spullen die nog nooit of zelden zijn gebruikt. Zo ook in de keuken. Spullen die je niet weg wilt of kunt doen omdat je je er schuldig over voelt. Je hebt het gekocht om er vervolgens achter te komen dat het een zinloos item was. Maar als je het nu weggooit dan is het geldverspilling. Toch? Bewaren zorgt echter voor overvolle kasten terwijl je er niets mee doet! Tijd om te consuminderen zodat je ook je keuken kan opruimen.

Of je hebt iets gekregen, maar weet niet wat je ermee moet. Voel jij je dan ook schuldig als je het weggooit? Niet doen! Hierdoor verzamel je een mooie collectie rommel waar je nooit iets mee doet, maar wat je kastruimte bezet houdt. Stoppen, nu! Voel je minder schuldig door er bijvoorbeeld iemand anders ‘blij’ mee te maken, maar doe het weg.

  1. Verschoon je kasten

Elke week, en misschien wel elke dag, worden er nieuwe boodschappen gehaald. Deze verdwijnen allemaal in de keukenkastjes. In elk huishouden liggen minstens tien artikelen die er al weken, maanden, soms zelfs jaren liggen, en nooit worden gebruikt. Ingrediënten zoals kruiden, pakjes en sauzen die “ooit nog eens van pas komen”. Wist je dat ook hieraan een houdbaarheidsdatum zit? Gebruik het of gooi het weg, het vervuilt je keuken en opruimen van een la wordt hierdoor haast onmogelijk.

  1. Gebruik je keuken

Brood hoort niet op het aanrecht, een pan hoort niet op het fornuis en het zoutvaatje hoort niet in de vensterbank. Je hebt een keukenblok om het te gebruiken, althans de ruimte er in. Verspil ze niet. Je keuken lijkt een stuk opgeruimder wanneer je de spullen in de kasten en lades opruimt. Hou dat vol, dan wordt het keuken opruimen een eitje!

  1. Gebruik de verticale ruimte

Alles wat kan hangen, kun je het beste ophangen in je keuken. Een keuken bevat veel potentiële ruimte naast de reguliere, horizontale planken. Benut alle ruimte in je keuken kasten met opruimen. Bevestig haken aan de binnenkant van de kast of van de deuren en hang er je pannen, potten en lepels aan. Opgeruimd staat netjes.

  1. Stop met proberen om perfect te zijn

Geloof me dat iedereen worstelt met rommel en zijn tijd liever besteed aan iets anders dan de keuken opruimen. Maar in een gezin met, vooral jonge, kinderen is het moeilijk om alles op z’n plek te houden. Het geheim van succes is niet perfectie, maar inzet. Af en toe kun je best de touwtjes even laten vieren en op adem komen. Maar zolang je je eigen routine volhoudt komt het allemaal goed. Het ontspant de geest, verlegt het stressniveau en geeft je de controle terug.

Zelf geen zin om op te ruimen? Print deze klusjes voor kinderen printable en pak zelf een lekker wijntje 😉 .

Word jij ook zo kriebelig van een rommelige keuken? Of pubers die alles achter hun gat laten slingeren?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven