Je keuken pimpen? Ga aan de slag met deze toffe tips!

Wij zijn vorig jaar verhuisd en hebben het geluk dat we op een prachtige lokatie in een grote boerderij/landhuis mogen wonen. Het is echter wel zo dat er nog het nodige moet gebeuren hier. En nu is het tijd om onze keuken te pimpen! Ik neem je mee in wat we gaan doen om de keuken(s) moderner te maken en ‘beter bruikbaar’. Daarnaast snor ik nog de nodige ideeën op die ik zelf super gaaf vind om je keuken mee op te knappen.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Lampen24, zij hebben de lampen in de keuken geleverd.

Keuken pimpen; van tegels verven tot een aanrecht van beton ciré en van nieuwe lampen tot een tof kruidenrek

Ons nieuwe huis bestaat eigenlijk uit 2 huizen. We hebben twee badkamers, twee keukens, drie toiletten, twee woonkamers, 5 slaapkamers, 2 hallen, een bijkeuken en nog een grote loods. Bizar hè? Dat vind ik ook nog steeds! Je zal het allemaal schoon moeten maken, haha! Het enige grote nadeel van ons huis 😉 . Afijn, zoals gezegd zijn wij nog steeds aan het klussen. De weekenden staan in het teken van klussen, verbouwingen, onderhoud en nu dus de keuken pimpen.

Want wat doe je als de keuken zelf eigenlijk nog wel goed is? Of als je geen geld hebt voor een nieuwe keuken? Of als je in een huurhuis woont en niet zoveel mogelijkheden hebt om de keuken op te knappen? Dan kan je je keuken altijd nog pimpen! Ik geef je dan ook graag de nodige inspiratie om je keuken mooier, praktischer en gezelliger te maken. En uiteraard laat ik je zien wat wij aan het doen zijn en gedaan hebben in de keuken.

Onze keuken opknappen zonder de keuken zelf te vervangen

Wij gaan onze keuken zelf niet vervangen. Stiekem zou ik wel willen, maar daar ligt nu geen prioriteit, dus we besteden dat geld liever aan een ander project in huis. Maar omdat we wel veel in de keuken vertoeven vind ik het wel belangrijk dat deze opgeruimd is en er gezellig uitziet. We zijn de keuken dus aan het opknappen.

Muren en plafond in de keuken eruit

Wat we sowieso gaan doen is dat we over een paar maanden een aantal muren eruit gaan slopen. Dat gaat om een stuk muur en toog van de keuken naar het eetgedeelte zodat we een grote eetkeuken creëren. Daarnaast gaat ook de muur met de ensuite deuren tussen de keuken en de woonkamer eruit. Ook weer om het geheel ruimtelijker te maken. Voordat de muren eruit gaan, gaan we het schrootjesplafond in de woonkamer nog verwijderen. Het wordt tijd om te moderniseren. Het schrootjesplafond in de keuken en de eetkamer is er inmiddels al uit, daar kijken we nu dus op de ruwe verdiepingsvloer 😉 .

We trekken deze verbouwing wel naar het nieuwe jaar zodat we met de kerst niet teveel rommel in huis hebben. De boel komt namelijk vol te staan met stempels om tijdens de verbouwingen ervoor te zorgen dat er niets verzakt. Als de stempels staan kunnen we de muren slopen en daarna komt de aannemer er stalen balken inzetten, waarna we weer kunnen opbouwen.

Toch alvast de keuken pimpen met nieuwe lampen

Toch ben ik alvast begonnen met het pimpen van de keuken. Omdat ik geen geduld heb denk ik. Ik wil meer rust in huis creëren en heb voor het aanpakken daarvan heel veel ideeën. Maar aangezien er ook een aantal verbouwingen voor nodig zijn gaat het dus in delen. Wat ik wel alvast kan doen is de keuken zelf opknappen en de eetkamer gezelliger en rustiger maken. Om te beginnen met nieuwe lampen.

Onze ‘oude’ industriële lamp
Toch maar het plafond er ook meteen uit 😉

De lamp die we hadden hangen die hing er eigenlijk pas een jaar en heb ik laten maken door een staalboer. Gewoon een mooi stalen frame voor aan het plafond (met zichtloze bevestiging) waar je dan losse lampen overheen hangt. Heel mooi, maar toch vond ik hem te druk voor in de eetkamer. Deze lamp heb ik vervangen door twee prachtige betonnen lampen van Lampen24.nl.

keuken pimpen met nieuwe betonnen lampen
De nieuwe betonnen lampen van Lampen24.nl, zonder schrootjesplafond ziet het er al een stuk beter uit, vind je niet?

Het ophangen van de lampen was nog wel even een dingetje. Aan het schrootjesplafond kon niet natuurlijk. Maar het schrootjesplafond eruit halen stond ook nog niet op de planning omdat ik met de kerst toch nog wat gezelligheid in huis wil. Het plafond in de keuken zelf hebben we er wel al uitgehaald en de broodjesvloer die daaronder zit is nogal rommelig, vandaar dat we in het eetgedeelte nog even wilde wachten.

Maar bij het checken van de lichtaansluiting bleek het plafond redelijk wit te zijn. Dus hebben we het plafond er vorige week wel uitgehaald. De latjes die je hier nog ziet zitten is regelwerk waar we over een paar maanden de gipsplaten tegenaan gaan maken. Mooi afgewerkt is het nu nog niet, maar toch een stuk lichter dan de donkere schrootjes. Ook onderdeel van het pimpen van de keuken dus, haha.

stoere betonnen hanglamp
Lamp die ik uiteindelijk heb gekozen
betonnen hanglamp aan houten balk
3 betonnen lampen aan een balk
4 betonnen lampen aan houten balk
4 betonnen lampen aan een balk

Losse betonnen lampen of meerdere bij elkaar?

Ik heb nog even getwijfeld of ik voor de enkele betonnen lamp zou gaan (2 stuks) of meerdere lampen aan een balk. Die vind ik ook erg mooi, maar leken me toch – net als de industriële lamp die ik al had hangen- wat te druk. Welke vind jij eigenlijk het mooiste?

Deze lampen en nog veel meer moois vind je bij Lampen24.nl

zelf kruidenrek maken voor in de keuken
kruidenrek in de keuken

Zelf gemaakt kruidenrek in de keuken

Inmiddels heb ik nog meer gedaan om de keuken te pimpen. Ik heb namelijk zelf een kruidenrek gemaakt. Hier maak ik nog een keer een apart blog over, maar bovenstaande is in ieder geval het resultaat geworden. Wat vind je ervan? Eerst stonden de kruiden allemaal op een plank in de keuken, super rommelig natuurlijk. Nu is het lekker georganiseerd en nog mooi ook!

De potjes komen van Aliexpress, het magneetbord bij Handles and More en de letters op de potjes heb ik met mijn Cricut maker zelf gemaakt.

Zijn jullie toch toe aan een nieuwe keuken in plaats van dat je je keuken wilt pimpen? Lees dan het artikel van colleblogger Linda over een waar je op kan letten bij een keuken kopen.

Keuken pimpen? Met deze tips kan je low budget aan de slag!

keukenkastjes schilderen of wrappen
Bron: Pinterest

Je keukenkastjes verven in plaats van nieuwe fronten of wrappen

Onze keuken is nu wit. We denken erover om deze zwart te schilderen, maar ik twijfel nog omdat ik bang ben dat het misschien te donker wordt. Natuurlijk kan je je keuken ook laten wrappen met interieurfolie, maar dat is niet echt low budget. Het kan wel heel mooi worden trouwens dus als je wel rond de € 1000,00 te besteden hebt daarvoor dan is wrappen een mooie oplossing.

In ons vorige huis hebben we onze keuken overigens laten spuiten. Van een donker eiken keuken zijn we toen naar een zachte roomtint gegaan. Ook mooi, maar toch nog niet zo low budget als zelf aan de slag gaan met een kwast. Dat doe ik overal in huis, dus waarom niet met de keuken, haha. Hou er bij het verven van je keuken in ieder geval rekening mee dat je een goede lak gebruikt die ook stoot en krasvast is voor een mooi resultaat, ook in het gebruik.

Flexa heeft bijvoorbeeld de Mooi Makkelijk lak voor keukenkasten.

Je aanrechtblad opknappen

Het aanrecht in onze huidige keuken is gemaakt van grote tegels. Handig, want het is hittebestendig en er komen geen vlekken op. Maar mooi is anders vind ik. Ik wil dan ook graag beton ciré op het aanrechtblad, zoals ik ook met de vensterbanken gedaan heb en met de eettafel ga doen. Zo creëren we meer eenheid.

leren handgrepen op je keukenkastjes
Bron: Pinterest
leren handgrepen van IKEA
Bron: Pinterest

Eenheid creëren in de keuken door met een paar tinten te werken

Je creëert ook meer eenheid bij het pimpen van je keuken door te werken met een paar verschillende tinten die je terug laat komen. Zo wil ik bijvoorbeeld de leren bevestiging van het kruidenrek terug laten komen in de keuken door de handgrepen van de keukenkastjes van dezelfde kleur leer te maken. Je vindt dat soort handgrepen bijvoorbeeld al bij de IKEA, maar ook online. Zoals je hierboven ziet kan je je keuken al met een simpele aanpassing pimpen.

Daarnaast is onze prullenbak van Brabantia ook al in met (nep)leer bekleed in dezelfde tint! Je ziet hem op de foto hierboven met de betonnen lamp nog net achter de plant verscholen staan. Matcht mooi allemaal.

beton ciré op de achterwand van de keuken
Bron: Pinterest
visgraattegels op de achterwand van je keuken
Bron: Pinterest
steenstrips of een stenen muur achter je keuken
Bron: Pinterest

De achterwand van de keuken pimpen

De achterwand van de keuken kan je ook op allerlei manieren aanpakken. Heb je nu al tegels maar wil je daar vanaf? Dan zou je ook daar beton ciré kunnen gebruiken. Dan wordt het een mooi naadloos geheel.

Toch zijn tegels wel weer helemaal in op het moment, en dan met name de visgraat om de achterwand van je keuken te pimpen, zoals je hierboven ziet. Liefst nog in een opvallend kleurtje.

Een andere trend om je keuken te pimpen is het werken met een steense muur als achterwand. Je kan daarbij gebruiken maken van echte stenen, maar steenstrips is bij een bestaande wand een stuk makkelijker en eenvoudiger te reinigen.

keuken pimpen en low budget opknappen
Onze huidige keuken met rechts de oubollige afzuigkap en de broodjesvloer in beeld
inbouw afzuigkap in de keuken
Bron: Pinterest

Andere apparatuur of afzuigkap?

Heb je wel wat te besteden, maar niet voldoende voor een hele nieuwe keuken? Of is je keuken gewoon nog heel goed (zoals die van ons), maar zijn er elementen die je wel kan pimpen? Dan vervang je die toch?! Zo is bij ons bijvoorbeeld de afzuigkap wel toe aan vervanging. Toegegeven, hij doet het nog prima, maar wij willen toch wel heel graag van deze oubollige afzuigkap af en er een mooie nieuwe design variant neerhangen. Liefst een inbouwafzuigkap die we in het plafond weg kunnen werken, zoals op de rechterfoto hierboven, dat lijkt me tof.

planten in de keuken
Bron: Pinterest

leuke toiletrolhouder
Bron: Pinterest
zwarte kraan accessoires in de keuken
Bron: Pinterest

Keuken pimpen met kleine accessoires én groen!

Uiteraard hoef je helemaal niet voor ‘het grote goed’ te gaan als je je keuken wilt pimpen. Je kan het ook heel klein houden, met simpele kleine accessoires. Denk daarbij bijvoorbeeld aan nieuwe theedoeken en handdoeken voor in de keuken. En dan met een leuk kleurtje. Probeer ook hier weer die eenheid erin te houden door kleuren van accessoires te combineren.

Groen geeft gezelligheid aan je keuken. Maak op je keukenplanken of afzuigkap wat plek vrij voor planten zoals je hierboven ziet en je bent zo klaar met pimpen.

Of vervang die lelijke keukenrolhouder door een tof exemplaar zoals je hierboven ziet en zet een aantal leuke snijplanken voor elkaar. Hamdig om er snel bij te pakken, maar ook leum om mee te stylen

keukenwand van peg board in de keuken
Bron: Pinterest
pegboard in de keuken
Bron: Pinterest

Gebruik een PEG board om te variëren

Varieer jij graag in de keuken en wil je de keuken pimpen op verschillende manieren? Dan kan je met een PEG board heel goed uit de voeten. Je kan hem iedere week weer opnieuw inrichten als je wilt! Op de rechtse foto zie je heel goed wat het combineren van een paar kleuren doet. Je maakt het gezellig, maar de eenheid zorgt toch voor rust.

deuren schilderen van bruin naar zwart
Hier ben ik bezig met de deur in de eetkamer
binnendeuren schilderen
Hier is de eetkamerdeur klaar en ben ik aan de tioletdeur begonnen met schuren 😉

Schilderen, schilderen, schilderen

In ons geval is schilderen in ieder geval een must bij het pimpen van onze keuken. Alle kozijnen en deuren zijn bij ons namelijk donkerbruin. Over oubollig gesproken. Toch kan een kleurtje al snel wat doen. Zo ben ik gestart met het schilderen van de kozijnen in de keuken en inmiddels ben ik ook aan de deuren begonnen van de eetkamer. Hoort toch ook bij de keuken nietwaar? Moet je kijken wat een verschil nu die deur zwart geschilderd is!

Uiteindelijk wil ik heel graag staal look deuren op een aantal plaatsen, maar dat gaan we pas na de verbouwing aanpakken.

Heb jij nog andere ideeën voor het pimpen van de keuken? Of heb je leuke foto’s van hoe jullie je keuken gepimpt hebben? Kom maar door!

1 gedachte over “Je keuken pimpen? Ga aan de slag met deze toffe tips!”

  1. Mijn vriend en ik zijn net verhuisd. Binnenkort willen we de keuken aanpakken. Ik ben zelf niet zo handig met een kwast, dus misschien laten we de keuken spuiten. Ik vind het een goede tip om een paar tinten te gebruiken, om zo een mooie eenheid te creëren. We zullen eens op zoek gaan naar verdere inspiratie!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven