Muren keuken verven met afwasbare verf, werkt dat nu echt?

Al maanden loop ik te prakiseren wat ik nu zal doen met de achterwand van de keuken; verven met afwasbare verf in de keuken, tegels er tegenaan of een complete achterwand van glas of met foto erop bijvoorbeeld. Ik vind vanalles mooi dus de keuze was niet een-twee-drie gemaakt. Wat voor mij de doorslag gaf is dat er een fantastisch middel bestaat om de muren in de keuken te verven. En omdat wij een open keuken hebben wilde ik ook graag eenheid creëren met de rest van de kamer. We hebben de achterwand van de keuken dus geverfd en ik vertel je graag hoe ik dat gedaan heb en wat mijn ervaringen zijn in het gebruik en of het mooi blijft.

Wie weet helpt het jou ook bij het maken van je keuze.

afwasbare verf in de keuken op de wand achter het fornuis

Afwasbare verf in de keuken; wat gebruik je en hoe gebruik je het?

Afwasbare verf is er genoeg op de markt. Denk daarbij bijvoorbeeld aan merken als Sigma of Sikkens, maar ook bouwmarkten zeggen afwasbare muurverven te hebben. Allemaal prima, maar denk er wél over na waar jij die verf in je keuken precies wilt gebruiken. De ene afwasbare verf is de andere niet zullen we maar zeggen. En het is natuurlijk wel heel erg jammer als je de muur in de keuken net geschilderd hebt en je vervolgens vlekken krijgt die je er niet makkelijk meer af krijgt. Of helemaal niet, dat is nog pijnlijker.

Ik ging dus op onderzoek uit welke verf ik het beste kon gebruiken en of er nog andere bijzonderheden zijn. En die zijn er! Dus wil jij ook graag de achterwand van je keuken verven met afwasbare verf, ook achter je fornuis bijvoorbeeld? Lees dan zeker even verder.

Welke afwasbare verf hebben we gekozen in de keuken achter het fornuis en op de andere muren?

Ik heb als basis gekozen voor de Sigma verf die we ook bij de verbouwing van ons kantoor hebben gebruikt, gewoon in de kleur wit. Een hele fijne verf die zich heel fijn laat verwerken. Niet geheel onbelangrijk natuurlijk, want ik heb een hekel aan druipers en spetters all over the place. Uiteraard dek ik wel wat van mijn meubels en dergelijke af, maar liefst niet teveel. De Sigma Perfect Matt is van nature al een afwasbare verf.

Dat hebben we al uitgebreid getest op kantoor waar ook onze katten veel vertoeven. En vieze kattenpootjes op de muur zijn geen probleem heb ik gemerkt 😉 . Met een schoon doekje en een beetje water heb ik die pootafdrukjes zo weer van de muur af.

Maar alleen een afwasbare verf in de keuken vond ik niet genoeg. Vooral ook omdat ook de wand achter het fornuis ook onbeschermd is en ervaring uit het verleden leert dat er wel wat spetters in het rond kunnen vliegen bij het koken. Vooral als manlief bezig is. De muur achter de kookplaat dient dan ook goed beschermd te zijn.

de muren in je keuken verven met afwasbare verf en ervaringen achter het fornuis

Verf achter het fornuis en onze ervaringen

De eerste 15 centimeter van de muur is bij ons overigens nog bedekt met een tegel. Dezelfde (lelijke) tegel als we ook als aanrechtblad hebben. Dit aanrechtblad hoort nog bij de oude keuken, maar er staat nog een project op de planning om ook het aanrechtblad nog aan te pakken. En dan neem ik uiteraard ook direct die achterwand mee, liefst met betonciré ofzo. Daar heb ik al meerdere projecten mee gedaan, zoals de keukentafel en de vensterbanken.

Maar boven dat stuk tegel zit dus een heel stuk muur, onbeschermd en wel volledig ‘in beeld’. Zoals gezegd heb ik mijn twijfels over het gebruik van alleen afwasbare verf in de keuken voor het schilderen van de achterwand. Gaat het om waterspetters of een beetje modder, dan krijg je dat er waarschijnlijk wel af met die afwasbare verf. Maar rode pastasaus of vetspetters is wel even andere koek, niet?

Vandaar ook dat ik op zoek ben gegaan naar een betere bescherming van de muren dan alleen de afwasbare muurverf. En die heb ik gevonden in de vorm van een 2 componenten lak. Een super product waardoor het verven van de keuken nu heeft geleid tot een goed beschermde achterwand achter het fornuis. Maar ook de overige muren in de keuken heb ik met deze lak nabehandeld. Heel de keuken is immers een soort van gevarenzone als je kinderen in huis hebt, niet?

Trae Lyx lak om keuken muren mee te verven

Keuken muur verven en afwerken met Trae Lyx Natural Finish 2 componenten lak

Uiteindelijk heb ik dus alle muren van de keuken na het schilderen met afwasbare muurverf behandeld met bovenstaande lak, de Trae Lyx Natural Finish. Wat een top product is dat zeg! De muur achter het fornuis heb ik hier mee behandeld, maar ook de andere muren achter het aanrechtblad én de muur in de keuken achter de prullenbak. Dat is ook altijd zo’n kwetsbare muur.

Door te werken met de Trae Lyx Natural Finish zijn ook deze muren nu allemaal goed beschermd en afwasbaar geworden. Ideaal. Het werken met deze lak gaat overigens wel wat anders dan het werken met een gewone afwasbare verf in de keuken. Deze lak bestaat uit 2 componenten die je met elkaar moet mengen en dan binnen 2-3 uur moet verwerken. Maak dus niet teveel tegelijk klaar.

De Trae Lyx Natural Finish breng je gewoon over je afwasbare verf in de keuken aan als deze droog is. Je brengt hem aan met een roller, dus dat werkt net zo makkelijk als gewoon verf aanbrengen. De lak is blank en geeft géén kleurverschil ten opzichte van de rest van de muur die al geschilderd is. Je zou er dus ook voor kunnen kiezen om maar één stuk muur te verven als je dat wilt. Geen probleem.

Het is wel het beste om deze lak ‘nat in nat’ te verwerken. Zorg er dus voor dat je een muur in één keer af kan schilderen. De reden hiervoor is dat deze lak langzamer droogt. En als de lak aan het drogen is en je er nogmaals overheen gaat met de roller zou het een beetje kunnen ‘rullen’. Maak je daar niet te druk om, als je gewoon je muur afwerkt is er niets aan de hand. Maar ik wil het toch gezegd hebben 😉 . De 2 componenten lak die je muur afwasbaar maakt is een beetje wittig als je hem opbrengt. Maar dat droogt blank op, dus no worries.

Ervaringen met verf achter fornuis

Tot nu toe zijn we heel positief over de muur achter het fornuis die geverfd is. Door de afwasbare verf en de 2 componenten lak Trae Lyx Natural Finish kan ik de muur goed schoonhouden. Als er wat spetters op zitten na het eten koken veeg ik die er zo met een doekje af, alsof het een tegel is. Ik ben benieuwd hoe de stand van zaken over een jaar is, maar mijn gevoel zegt dat dit oed komt. Helemaal als ik de andere reviews lees over deze lak.

3 gedachten over “Muren keuken verven met afwasbare verf, werkt dat nu echt?”

    1. Hi Michiko, de lak is mat en zie je eigenlijk nagenoeg niet. Heel soms met bepaald strijlicht lijkt het wel eens of ik er iets van zie, maar dat stelt niets voor. Groot voordeel…. het zit er nu al zeker een jaar op, en is nog steeds goed schoon te maken!

  1. Bedankt voor het delen van de soorten verf die je gebruikt hebt voor je keuken. Wij zouden ook een wand met afwasbare verf willen verven. Ik ga snel kijken welke kleuren er verkrijgbaar zijn!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven