Keukenafval mulchen en verwerken met de Fritel Mini Mulch

The Mulch maakt kortemetten met de ongemakken van groen keukenafval. Zo luidt het persbericht dat in mijn inbox landt. En dan heb je mijn interesse meteen gewekt, want mán wat baal ik van die voedselresten in de keuken die alleen maar fruitvliegjes aantrekken. De Fritel Mini Mulch maakt gehakt van het keukenafval en zorgt dat mulchen en verwerken aan de orde van de dag zijn!

Ik heb er inmiddels al een tijdje een op mijn aanrecht staan en mag oprecht zeggen dat ik er blij mee ben. Hij past inmiddels bij mijn rijtje duurzame producten in huis. Ik neem je dan ook graag mee in mijn ervaringen. Wat doe ik nu met ons keukenafval en de voedselresten die we overhouden en hoe werkt die Fritel Mini Mulch eigenlijk?

fritel mini mulch

Mulchen en verwerken van keukenafval

Ik hoor je al denken … ‘weer een apparaat op het aanrecht’, en ja ik snap je. Ik ben tegenwoordig ook steeds meer van een clean aanrecht. Het maakt makkelijk schoon en het ziet er een stuk opgeruimder uit, zo’n leeg aanrecht.

Maar wat doe jij met je etensresten? Gooi jij jou leftovers en snijafval van groenten en fruit gewoon in de prullenbak? Nee toch! We weten allemaal dat dat voor een bak ellende zorgt. Een prullenbak vol ellende. Met name in voorjaar en zomer kan dit echt niet.

Binnen de kortste keren heb je een keuken vol maden en fruitvliegjes. En dat wil niemand.

Wat ik deed met mijn keukenafval en voedselresten

In de prullenbak is dus een no go voor mij. Maar voor ieder beetje afval naar de groene container lopen doe ik ook niet. Ik heb dus een aantal Mepal afvalemmertjes op mijn aanrecht staan als compostemmer. Twee om precies te zijn.

De een is voor voedselresten die naar de geiten kunnen. Denk aan appelschillen, resten van verse kruiden, wortelrestjes, komkommer kontjes en veel meer.

Het andere bakje is voor de keukenafval dat niet naar de geiten kan. En dat is nog steeds enorm veel. Denk aan aardappelschillen, kroost van tomaat, uienschillen, eischillen, beschimmelde boterhammen uit de broodtrommels van de kids, overgebleven vetrandjes van het vlees, bruine bananen, een restje slap geworden sla … and so on.

Iedere dag hebben we wel een Mepal emmertje vol keukenafval en voedselrestjes over.

Dat staat dan de hele dag op het aanrecht en aan het einde van de dag dan gooi ik dit afval in de groene container. Zo hoef ik maar één keer naar buiten te lopen.

Op zich zou je denken dat dit goed geregeld is, maar in het voorjaar en de zomer dan werkt dit dus echt niet. Binnen no-time heb ik mijn aanrecht vol met fruitvliegjes zitten. Want zo’n emmertje is handig, maar echt goed sluiten doet het niet.

En zelfs al zou het goed sluiten dan zou het nog niet afdoende zijn.

De Fritel mini Mulch

Je begrijpt dan ook misschien wel mijn enthousiasme toen ik het bestaan van de Mini Mulch ontdekte. Nu nog ontdekken of dat het ook doet wat het beloofd.

En dat heb ik uitgebreid gedaan.

Review Fritel Mini Mulch voor verwerken en mulchen van keukenafval

Ik moet eerlijk toegeven dat het even geduurd heeft voordat ik hem in gebruik genomen heb. Na binnenkomst heb ik hem wel direct geïnstalleerd. Je moet een aantal stickers en plastic verwijderen enzo en vervolgens moet je de handleiding lezen.

En dat laatste dat stel ik altijd uit. Herken je dat? Dat je blij bent met een nieuw apparaat, maar nog niet weet hoe het werkt? En dat je het gebruik van dat apparaat dan dus uitstelt omdat het er niet van komt om de gebruiksaanwijzing goed door te nemen?

Achteraf is het dan meestal zo dat je denkt… ‘oh, is dat alles?’. Zo ook deze keer!

Nadat ik hem al een tijdje op het aanrecht in de bijkeuken had staan heb ik me er eindelijk in verdiept. En wat blijkt? Appeltje eitje.

binnenkant mini mulch Fritel

De werking van de Mini Mulch van Fritel

Eigenlijk is het allemaal dus heel simpel. Je haalt in eerste instantie alle stickers en plastic weg zoals aangegeven. Dan stop je de stekker in het stopcontact en gaat hij aan.

Vervolgens stop je voedselresten van je keukenafval in het emmertje (maximaal tot aan de aangegeven lijn) en dan kan hij aan. Even de aanknop ingedrukt houden en de Mini Mulch van Fritel begint automatisch met drogen.

Na het drogen volgt het ‘grinden’ en de ‘cooling’ (het malen en afkoelen). Dit proces duurt in totaal ongeveer 3-5 uur. In enkele uren zijn dus je schillen, resten en overschotjes niets meer dan een droge grondstof die je onbekommerd tussen je plantjes kan strooien als meststof of eindeloos kan bewaren.

Je kan dus keukenafval geur- en geruisloos reduceren met 90% met The Mini Mulch van Fritel. Een praktische en hygiënische oplossing om binnenshuis toch keukenafval te scheiden en te bewaren, zelfs in de zomer.

keukenafval mulchen en verwerken tot compot voor de planten

Voor wie is de Mini Mulch van Fritel handig?

Zeker voor mensen die in een gebied wonen waar je groen keukenafval langer binnenshuis moet bewaren biedt het voordelen. The Mulch zal verkrijgbaar zijn in een mini-formaat voor op het aanrecht en een groter, staand formaat, vergelijkbaar met een prullenbak.

De Maxi Mulch is een staand model met een capaciteit die groot genoeg is voor elk gezin. De Mini Mulch past op het aanrecht en is ideaal voor kleinere huishoudens.

Heb jij de groencontainer ook niet direct binnen handbereik staan (omdat je bijvoorbeeld net als ik in het buitengebied woont), dan is the Mulch ook een uitkomst.

Wat gebeurt er tijdens het verwerken van het keukenafval?

The Mulch verwerkt het keukenafval in een afgesloten emmer en reduceert in enkele uren 90% van het keukenafval. Zo worden klokhuizen, aardappelschillen en andere etensresten in korte tijd geur- en geruisloos tot een droge stof gemalen.

resdi keukenafval verwerken en mulchen via de Fritel Mini Mulch

Is the Mulch klaar? Dan hou je een restantje over dat lijkt op droge potgrond.Je kan het zo in de afvalemmer gooien als je wilt, maar als je nóg milieuvriendelijker bezig wilt zijn, dan gooi je het als voedingsstof bij je plantjes. In huis of in de tuin, dat kan allebei.

Wil je meer weten over compost in je tuin? Lees dan dit blog ‘Hoe maak je je eigen compost voor je moestuin‘?

De modellen zijn verkrijgbaar in de betere elektronicazaken en online bij bijvoorbeeld Bol.com . Kijk voor meer informatie op www.fritel.nl en The Mulch – Food Waste Reducer.

Conclusie van the Mulch van Fritel als afval verwerker.

De voordelen van deze Mulch:

  • Uniek apparaat dat organisch afval geurloos en geluidloos droogt en vermaalt
  • 90% afvalreductie, met milieuvoordelen (bv. minder vervuiling, minder vast afval, …)
  • Geurloos, dankzij de nieuwste filtertechnologie
  • Geen vliegen en maden, dankzij het unieke verwerkingsproces
  • Geluidsarm, ≤ 40dB (geluidsniveau van een slapende baby)
  • Ecologisch resultaat; residu kan eindeloos zonder geur worden bewaard
  • Zelfreinigende functie; voeg water toe en stoom zal de emmer en de filter reinigen
  • Makkelijk in gebruik; bediening met slechts één druk op de knop
  • Robuuste emmer; vervaardigd uit hoogwaardig gegoten aluminium
  • Gesproken instructies in Nederlands, Frans, Duits en Engels
  • Bewaarfunctie; toestel reduceert voedselafval al langzaam bij vergrendeling. Voordeel: meer voedselafval kan tijdens één droogcyclus worden verwerkt (energievriendelijk)
  • Onderhoudsvriendelijk; de emmer is eenvoudig te verwijderen en vaatwasmachinebestendig

Technische details:

  • Processing tijd: tussen 3 à 5 uur afhankelijk van de inhoud
  • Motortype: BLDC gelijkspanningsmotor
  • Geluid: 38,5dB
  • Triple complex activated carbon filter
  • Emmer is afgewerkt met non-stick coating
  • Dient op een afstand van min. 15 cm van muren e.d geplaatst te worden
  • Vermogen: 500 W; enkel tijdens het verwarmingsproces.
  • Volume: 2 L

Welk keukenafval en welke voedingsresten mogen in the Mulch?

Groenten, sla, kool, brood, gebakken, gestoomd en gefrituurd voedsel, gedroogd fruit, bessen, fruit, eieren (met of zonder schaal), gevogelte, dunne kippenbotjes, alle soorten vlees, koffiedik en theeblaadjes/-zakjes, vis en zeevruchten (bv. kreeft, krab, …), alle voedselresten

Wat kan er niet in The Mulch?

Alles wat niet eetbaar is van non-food zoals bijvoorbeeld stenen, metaal, glas, plastic, blik etcetera. Ook grote botten en dikke beenderen zoals bijvoorbeeld van een kotelet mogen er niet in.

Verder mag er geen karton en hard papier in, maar ook geen andere harde objecten, levende diertjes en insecten, pitten (bv. nectarines, perziken, avocado`s, mango`s, pruimen, …), schelpen van mosselen, oesters, slakken.

Zo lijkt het net alsof er niet veel in mag, maar als ik zie wat wij voornamelijk aan afval hebben, dan mag het meeste van ons keukenafval er dus wel in. Bij ons kan the Mini Mulch van Fritel dan ook dagelijks aan.

Heb je de Maxi Mulch dan kan je hem waarschijnlijk langer laten staan in de standby modus voordat hij het keukenafval echt gaat verwerken. In de tussentijd zorgt de standby modus ervoor dat er geen geur vanaf komt en dat het afval niet gaat rotten. Geen maden of fruitvliegjes dus.

Kies je voor de Fritel Mini Mulch of de Maxi Mulch om keukenafval te verwerken?

Qua verwerkingshoeveelheid is de Maxi Mulch van Fritel een ideaal formaat. Hier kan 4 liter in en dat betekent dat je hem dus minder vaak aan hoeft te zetten.

Maar daar tegenover stata natuurlijk wel dat je er een vrij groot apparaat in huis bij hebt. En het is maar de vraag of je daar plek voor hebt natuurlijk.

Ik heb zelf de Mini Mulch gereviewed en we hebben deze nog steeds in gebruik. Hij draait om de andere dag ongeveer, maar in de tussentijd kan ik dus wel mijn etensresten in de Fritel Mini Mulch bewaren totdat hij het keukenafval gaat mulchen.

De Mulch zelf bewaar ik in een schaal of bak totdat ik het ga gebruiken voor de planten. Omdat deze geurloos is én niet veel plek in beslag neemt is dat net zo makkelijk.

De afmetingen van de Mini Mulch zijn 27 cm breed, 35 cm hoog en 31 cm diep. Hij is net iets groter dan onze broodbakmachine. In principe kan hij dus heel eenvoudig op het aanrecht staan als je daar nog wat ruimte over hebt.

Zelf heb ik hem in de bijkeuken staan, daar staat hij net iets meer uit de weg en dat vind ik zelf praktischer.

Kosten en het verbruik van de Fritel Mini Mulch om je keukenafval te verwerken

Voor de volledigheid wil ik je ook nog even het kostenplaatje voorschotelen van het op deze manier verwerken van je keukenafval.

Om te beginnen de aanschaf van de Fritel Mulch. De Mini Mulch kost € 699,99 en de Maxi Mulch die kost € 1499,99.

filters mini Mulch van Fritel

Dat is niet niks natuurlijk, maar wel een eenmalige aanschaf. Verder heb je 4x per jaar een nieuw filter nodig als je de Fritel Mulch consequent gebruikt. De kosten daarvoor liggen tussen de € 45,00 en € 60,00.

Het verwerken van je keukenafval zelf – het electriciteitsverbruik- dat is als volgt:

De Mini Mulch verbruikt 500 W per uur (= 0,5 kWu) en de Maxi Mulch 1000W. Dit verbruik geldt alleen op het moment dat de Fritel aan het drogen is, ik schat die tijd op ongeveer 1-1,5 uur, maar het kan ook 2 uur zijn. Momenteel ligt de gemiddelde stroomprijs op ongeveer € 0,525 per kWu. Voor 1,5 uur drogen van je keukenafval met 0,5 kWu is dat dus 1,5*0,5 kWu*€ 0,525 = € 0,39 per droogbeurt.

Voordelen van de Mini Mulch

  • geen last meer van maden en fruitvliegjes in huis
  • compost over voor de planten
  • zelfreinigend apparaat
  • vergeleken met een voedselvermaler in je gootsteen (die volgens deze bron eigenlijk verboden zijn om te gebruiken in Nederland) is deze methode milieuvriendelijker

Nadelen van de Fritel Mini Mulch

  • Best prijzig in aanschaf, in de groencontainer je keukenafval bewaren is een stuk goedkoper
  • Als je een klein aanrecht hebt neemt het apparaat best wat ruimte in beslag
  • De honden vinden het residu lekker en zitten tegenwoordig in mijn plantenbakken 😉

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven