Keuzes maken in je werk wordt makkelijker met deze tips

Je hebt het vast eens meegemaakt: er komt een mooie kans voorbij voor je carrière. Je bent in eerste instantie enthousiast, maar begint al snel te twijfelen. Keuzes maken in je werk klinkt vaak makkelijker dan het is. Je maakt voors en tegens lijstjes, praat met je partner en je vrienden en slaapt er nog eens een nachtje over. Ondertussen wordt de keuze er niet makkelijker op. Hoe kun je het jezelf makkelijker maken een keus te maken?

Lees ook: Pesten op de werkvloer – hoe ga je ermee om en waar kan je terecht?

Beslismomenten in je loopbaan

Als ondernemer kom ik dit soort beslismomenten ook tegen. Deze week nog kwam er een mooie zakelijke kans op mijn pad. Het had me veel zichtbaarheid kunnen geven en was bovendien een mooi geval van free publicity. Mijn eerste reactie was: mooie kans! Maar direct voelde ik ook twijfel. Ik heb de kans vrij snel en makkelijk laten gaan. Waarom en hoe? Het antwoord is: de actie paste niet in mijn persoonlijke missie.

De missie van mijn bedrijf is feitelijk dezelfde als mijn persoonlijke missie: zoveel mogelijk dertigers laten zien dat werken leuker kan als je werkt vanuit je eigenheid. Ik wil dertigers helpen de beste versie van zichzelf te zijn en daar werk van te maken. Deze kans droeg daar niet aan bij. Hoe mooi hij ook leek, ik ging er niet duidelijk meer dertigers met mijn boodschap mee bereiken. Keuzes maken in je werk is dus soms ook bewust ‘nee’ zeggen.

Keuzes maken in je werk: niks voor 30ers

Een van de kenmerken van mijn dertigersgeneratie is dat we het ontzettend moeilijk vinden om keuzes te maken. Als we kiezen voor het een, betekent dat dat we al het andere dat mogelijk zou zijn “mislopen”. Omdat we bang zijn een betere kans te laten schieten durven we geen keuze te maken. Maar naar mijn mening is er meer aan de hand en niet alleen voor dertigers. En dat is dit:

Het ontbreekt de meeste mensen aan een duidelijke persoonlijke missie in hun leven en werk

Wanneer je trouw kunt zijn aan je missie, wordt keuzes maken in je werk heel gemakkelijk. Bij alle kansen die op je pad komen, hoef je alleen te checken of die je missie ondersteunen of juist niet. Nee? Niet doen! Ja? Niet teveel over nadenken. Doen! En erbij bedenken dat er maar weinig keuzes in het leven onomkeerbaar zijn. Je kunt altijd een nieuwe keuze maken.

Hoe maak je jouw persoonlijke missie?

Het allerbelangrijkste is dat jouw missie ook echt van jou is. Hij moet uit je tenen komen. Hij moet kloppen. Voor mij betekent dat dat je hem definieert vanuit wie je in essentie bent, vanuit je eigenheid. Je eigenheid wordt gevormd door je kwaliteiten, je waarden, je drijfveren en je wensen. Het is dus belangrijk dat je letterlijk bij jezelf begint. Ga op zelfonderzoek. Praat met mensen, doe tests op internet, ga op zoek naar online coachtools om je eigenheid in kaart te brengen.
Investeer als je dat kunt in een goede coach om je te helpen. Als je je eigenheid in kaart hebt, kun je daarmee je definitie van succes bepalen. Als je weet wanneer je volgens jouw maatstaven succesvol bent, kun je je ambitie definiëren. Waar ga jij voor? Hoe wil jij werken? Wie wil je zijn? Je ambitie maak je vervolgens concreet in je persoonlijke missie. Die is zo krachtig en to the point mogelijk: dit wil je doen. Daar en zo. En met dat doel.

Missie geslaagd? Deel hem!

Succes met het definiëren van je persoonlijke missie. Heb je hem op papier? Gebruik hem dan niet alleen bij het nemen van een beslissing als er een mooie kans voorbij komt. Deel hem met zoveel mogelijk mensen. Zo creëer je kansen die bij jouw missie passen!
Vertel jouw missie in een reactie op dit blog en begin meteen met het delen ervan!

Meer tips?

Wil je meer tips of meer lezen over loopbaanadvies? Kijk dan eens op de website van The Happy at Work Agency.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven