Je kind wordt 18 jaar, wat moet je allemaal regelen?

Naarmate je kinderen ouder worden kunnen ze steeds meer dingen zelfstandig en hoef je steeds minder te regelen. Totdat je kind 18 jaar wordt, dan moet je ineens weer het een en ander regelen. Wat?

Dat spreken we hieronder met je door.

kind 18 jaar, wat moet je allemaal regelen

Je kind wordt 18 jaar; dit moet je regelen:

Je kijkt uit naar het moment dat je kind 18 jaar wordt, toch? Het voelt als een enorme mijlpaal en eigenlijk is je kind vanaf die leeftijd ‘volwassen’. Behalve financieel dan hè. Want zelfs al maakt jouw kind van 18 jaar oud er een potje van… jij bent als ouder financieel nog verantwoordelijk voor ze totdat ze 21 zijn.

Dat is in ieder geval iets om tot je door te laten dringen. Verder krijgt je kind meer verantwoordelijkheden nu hij of zij 18 is geworden. En er is in ieder geval ook één groot voordeel van 18 worden volgens onze zoon: je kan zelf bier halen in de supermarkt of de kroeg.

Maar wat moet je nu eigenlijk regelen als je zoon of dochter 18 jaar wordt

Er zijn een aantal zaken die sowieso verplicht zijn als inwoner van Nederland als je 18 wordt.

1. Digid aanvragen

Als je kind 18 wordt dan is het belangrijk om een Digid aan te vragen. Dat kan overigens al eerder hoor, , maar op hun 18e is het verplicht.

Er moeten namelijk wat zaken met de overheid geregeld worden waar je Digid een noodzakelijk middel voor is. Voor het aanvragen van je Digid heb je alleen een Burgerservicenummer nodig.

2. Zorgverzekering regelen

Als je kind 18 jaar wordt dan is het ook verplicht om voor je kind een eigen zorgverzekering af te sluiten. Voorheen kon hij bij een van de ouders bijgeschreven worden, maar dat is nu verleden tijd.

Het is het beste om de zorgverzekering samen met je kind aan te vragen. Op deze manier kan je hem of haar uitleggen hoe het precies werkt, zo’n zorgverzekering.

Zo kan je bijvoorbeeld het vergelijken van een zorgverzekering doornemen. Kijk samen naar de verschillende mogelijkheden die er zijn. Neem de diverse verzekeringen door en beoordeel de bijbehorende prijzen. Op deze manier leert je kind gelijk hoe het allemaal zit bij een zorgverzekering met 18 jaar oud.

Zorgexpert Claire van Zorgkiezer meldt dat veel mensen die 18 jaar worden ervoor kiezen om dezelfde zorgverzekeraar af te sluiten als hun ouder. Door allerlei zorgverzekeraars met elkaar te vergelijken kan je echter vaak geld besparen

Begin dus op tijd met het vergelijken van de zorverzekeringen zodat jullie op je gemak tot de juiste keuze kunnen komen.

Tip: woont je kind nog thuis en is hij nog financieel afhankelijk van jullie? Laat dan tóch de zorgverzekering al van zijn rekening betalen. Zo ziet je kind ook letterlijk wat er iedere maand aan kosten gemaakt moeten worden.

3. Gelukkig is er ook een zorgtoeslag bij 18 jaar oud

Gelukkig is het zo dat een kind dat net 18 is geworden die zorgverzekering niet helemaal uit eigen zak hoeft te betalen. Sterker nog, je kan een zorgtoeslag aanvragen die een aardig deel van de kosten dekt.

Je kan de zorgtoeslag aanvragen op de 1e van de maand waarin je 18 wordt. Zorg ervoor dat je het uiterlijk voor die datum hebt aangevraagd om het ook direct te ontvangen. Ben je niet op tijd met de aanvraag, dan ontvang je het geld wel, maar waarschijnlijk later.

De zorgtoeslag vraag je aan bij de belastingdienst, via Mijntoeslagen. Mét je Digid!

4. Stemmen als je kind 18 jaar wordt!

Als je als kind 18 wordt mag je ook stemmen. Het kan natuurlijk zijn dat er in het betreffende jaar dat je 18 wordt niet gestemd hoeft te worden, maar het kan in ieder geval geen kwaad om je wat meer in de politiek en maatschappelijke uitdagingen te verdiepen.

5. Een studiefinanciering aanvragen als je 18 jaar wordt

Als 18-jarige heb je ook recht op een studiefinanciering. De afgelopen jaren is er geen sprake geweest van een studiefinanciering, maar deze is weer tot leven geroepen en als student heb je daar recht op. Een studiefinanciering kan je aanvragen bij DUO.

6. Inkomsten belasting aangifte doen

Nog zo’n leuke bijkomstigheid als je kind 18 jaar wordt. We zeiden het al… deze leeftijd komt met een aantal verantwoordelijkheden. En je inkomstenbelasting is er dus een van. Leuker kunnen ze het niet maken 😉 .

Het is overigens niet in alle gevallen nodig om aangifte te doen. Dit hangt af van het bedrag waar je uiteindelijk op uit zou komen. Dit betekent dus eigenlijk dat je eerst de aangifte inkomstenbelasting moet invullen voordat je weet of je hem logischerwijs ook moet indienen.

Meer informatie hierover vind je bij de belastingdienst.

7. Zelf je lesgeld betalen als je kind 18 jaar wordt

Is je kind op (of voor) 1 augustus 18 geworden en doet hij of zij een voltijd MBO opleiding? Dan zijn ze als 18-jarige verplicht om zelf het lesgeld te betalen.

Zo zie je maar. De meeste bijna 18-jarige denken vooral aan de leuke dingen als ze 18 worden (alcohol, rijbewijs, niet meer persé leerplichtig). Maar er zijn ook een aantal dingen die je echt moet regelen als je 18 jaar wordt, zoals in ieder geval die zorgverzekering (denk aan het vergelijken van de prijzen!) en de zorgtoeslag aanvragen.

Meer lezen over jongeren en alcohol kan hier.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven