Wat als je kind met 4 jaar nog niet zindelijk is en naar school gaat?

Het komt niet zo heel veel voor dat een kind met 4 jaar nog niet zindelijk is, maar het gebeurt wel dat sommige kinderen nog enigszins incontinent zijn. En wat doe je dan als je kindje naar school gaat? Zindelijk worden is voor sommige kinderen lastiger dan voor anderen. Maar als je kindje naar de basissschool gaat en hij of zij is nog niet zindelijk, dan krijg je er nog een ander probleem bij.

Als je kind met 4 jaar nog niet zindelijk is

Als je kindje naar de basisschool gaat moet het eigenlijk zindelijk zijn. Sterker nog: een school mag je kind weigeren als hij of zij nog niet zindelijk is met 4 jaar omdat een leraar bedoelt is om les te geven, niet om luiers te verschonen. Maar kinderen en incontinentie komt op die leeftijd toch nog voor.

Het merendeel van de kindjes is met 4 jaar wel zindelijk, in ieder geval overdag. In de nacht kunnen deze kinderen nog wel eens een ongelukje hebben, maar overdag zijn ze droog.

Maar dat is voor jou misschien makkelijker gezegd dan gedaan. Je hebt waarschijnlijk alles al geprobeerd om je kindje zindelijk te krijgen, maar het is nog niet gelukt. De zindelijkheidstraining die je hebt toegepast wil maar niet volledig werken bij je kleintje. Dat kan verschillende oorzaken hebben.

kind 4 jaar nog niet zindelijk

Waarom is mijn kind van 4 jaar nog niet zindelijk?

Sommige kinderen zijn snel zindelijk en anderen niet. Dat hangt niet alleen van het kind af, maar soms ook van de ouders. Een kind wordt namelijk niet zomaar uit zichzelf zindelijk, maar moet daarin begeleidt worden. Zoals hierboven aangegeven kan het niet zindelijk zijn verschillende oorzaken hebben. Als je alles al geprobeerd hebt en je kind heeft nog steeds een incontinentie probleem, ga dan onderstaande eens na.

1. Niet zindelijk met poepen

Het kan zijn dat je kindje niet meer in zijn of haar broek plast, maar dat poepen nog een probleem is. Er zijn kinderen die een grote angst hebben om te poepen op het potje of op de wc. Zij trekken zich het liefst -met luier aan- terug om stilletjes in een hoekje te poepen. Dat kan een mentaal probleem zijn, maar het zou ook een fysiek probleem kunnen zijn. Is je kind met 4 jaar nog niet zindelijk, bespreek dat dan ook altijd met je huisarts of het consultatieburo. Zij kunnen je wellicht van tips voorzien.

2. Kindje van 4 ’s nachts nog niet zindelijk

Het kan natuurlijk zijn dat je kindje ’s nachts nog niet zindelijk is. Dat is geen probleem, er zijn wel meer kinderen die daar last van hebben. Is je kindje overdag wel zindelijk (ook met poepen), maar in de nacht nog niet, dan is het naar de basisschool gaan geen issue. Maar uiteraard wil je graag dat je kindje ook ’s nachts zindelijk wordt als ze 4 jaar oud zijn. Hier kan je ze mee helpen:

  • Voordat je kindje naar bed gaat laat je hem of haar uiteraard plassen
  • Als je zelf naar bed gaat, haal je kindje dan uit bed om hem of haar weer te laten plassen. Meestal zit hier namelijk 3-4 uur tussen en in die periode wordt er de meeste plas aangemaakt. Voordat je zelf gaat slapen is je kindje dat dan ook weer kwijt. Maak ze wel echt wakker voordat je ze laat plassen zodat ze bewust plassen.
  • Er wordt wel geroepen dat kinderen die nog deels incontinent zijn juist geen luier of incontinentiebroekjes moeten dragen zodat ze voelen dat ze nat zijn. Dit geldt echter niet slapende kinderen. Een groot deel van deze kinderen wordt namelijk niet wakker van het plassen ’s nachts. Hierdoor zit jij met een doorweekt matras en zij hebben er niets van geleerd. Het beste is dan ook om ze een luier of incontinentieonderbroeken voor kinderen aan te geven zodat ze toch droog wakker worden.

3. Last van ongelukjes of een terugval

Het kan natuurlijk dat je kindje van 4 nog niet helemaal zindelijk is omdat hij of zij juist een periode van terugval meemaakt. Ook dat komt voor. Je kindje lijkt in eerste instantie zindelijk, maar uiteindelijk komen er toch steeds (meer) ongelukjes. Niet ieder kind heeft hier last van, maar ga ervan uit dat een terugval of ongelukjes erbij horen. Je kind kan ineens zijn interesse verliezen in de zindelijkheidstraining en het zindelijk worden waardoor een ongelukje wat makkelijker tot stand komt.

Blijf lief en geduldig en pak de training gewoon weer even op. Ga niet over tot straffen, maar benoem wel dat er een ongelukje is gebeurd en dat je kindje op de wc dient te poepen en plassen. Belonen werkt!

Deze trainingsstickers zijn een goed idee ter beloning.

4. Gewoon teveel bezig met andere dingen

Als laatste kan het zo zijn dat je kindje weer tijdelijk incontinent wordt omdat de interesses in andere dingen de overhand nemen. Zorg er bijvoorbeeld gedurende een speelsessie voor dat je je kind eraan herinnert om naar de wc toe te gaan. Ze kunnen het soms zomaar vergeten en daardoor te laat zijn. Een reminder kan al voldoende zijn in de bewustwording.

Naar school, maar nog niet zindelijk

Is je kindje wel bijna zindelijk, maar nog niet helemaal, dan zijn incontinentiebroekjes best een goed idee. Het gevoel van veiligheid bij je kindje staat voorop en op deze manier kan hij of zij gewoon naar school maar blijven vervelende ervaringen zoals broekplassen achterwege.

3 gedachten over “Wat als je kind met 4 jaar nog niet zindelijk is en naar school gaat?”

  1. Wat fijn om te lezen dat het soms nog wel voorkomt. Hier is ons zoontje al vrij lang zindelijk maar het grote toilet vormt een uitdaging. En dus trokken we recent naar de pediater om na te kijken wat het probleem is en kregen we een heleboel tips & natuurlijke middelen mee. Duimen dus dat het snel in orde komt!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven