Wij vinden het super gezellig om met zijn drietjes eropuit te trekken op de motor. We maken geen meerdaagse ritten hoor, zeker niet met een kind achterop de motor. Maar gewoon gezellig een ochtendje of middagje motor rijden en een terrasje pikken onderweg? Yes please! Lotte vindt het gelukkig ook fantastisch om mee achterop te gaan dus het is een soort van gezamenlijke hobby. Alhoewel we Luc nog niet zover hebben gekregen. Die wil wel mee op de wat langere ritten, maar even een uurtje touren vindt hij niks.
Maar hoe neem je een kind verantwoord mee achterop de motor?
Daar hebben we wel even over nagedacht. Want hoe leuk het ook is, veiligheid gaat boven alles. En het vreemde is, er bestaat eigenlijk geen regelgeving over de leeftijd van een kind dat mee achterop de motor gaat, of over de lengte die een kind moet hebben. Er bestaat zelfs geen richtlijn over de motorkleding die je ze aan kan trekken, alleen over het feit dat ze een goed passende helm moeten dragen én dat ze met hun voeten bij de voetensteun moeten kunnen. Dezelfde regelgeving als bij volwassenen dus.
Het leeftijdsadvies dat gegeven wordt voor een kind dat je achterop de motor mee wilt nemen is vanaf ongeveer 10-12 jaar oud. Niet jonger. Lotte is nu 12 jaar en ze gaat al ongeveer 2 jaar mee achterop. Eigenlijk precies volgens het advies dus, alhoewel we in het begin alleen maar korte tripjes hebben gedaan. Vorig jaar is ze voor het eerst bij Frank achterop gestapt om naar Zeeland te rijden waar we een weekendje naartoe gingen.
Welke kleding trek je je kind aan op de motor?
Persoonlijk hebben wij er wel wat effort ingestoken om Lotte in goede motorkleding te steken. Ook al is het niet verplicht, wij stappen zelf ook alleen in onze beschermende motorbroek en mét onze motorjas aan op de motor. Ik moet er niet aan denken om er in mijn shirtje op te zetten. Lekker is het wel natuurlijk op een warme zomerse dag, maar ik vind het totaal onverantwoord. Dus uiteraard hebben we ook voor Lotte de nodige beschermende kleding gekocht.
Nu is het voor kinderen nog niet zo eenvoudig shoppen op het gebied van motorkleding of integraalhelmen zoals bijvoorbeeld een shark helm, maar we zijn er in geslaagd. De helm komt gewoon bij een goede motorzaak vandaan en de leren broek, laarzen en motorjas hebben we via marktplaats gevonden. Stoere chick zo hè! Haren in een vlecht, helm op en gaan. Nog even en ze wil zelf haar motor rijbewijs gaan halen 😉 .
Nu heb ik op mijn motor nog een steun achterop zitten waar ze tegenaan kan hangen zoals je hierboven ziet. Frank heeft dat op zijn motor niet. Vandaar ook dat ik het niet zo prettig vind als Lotte bij hem achterop de motor gaat, ze is toch nog maar een kind. En met een motor kan je -als je net wat te hard optrekt- best even een flinke kracht voelen. Zit je dan niet goed vast als kind zijnde, dan lig je er zo af!
Extra tips voor een kind op de motor
Ik las een tijd geleden een tip van iemand die zei dat je een kind aan jezelf moest vastmaken tijden het rijden op de motor. Neem deze tip alsjeblieft niet ter harte, het is levensgevaarlijk! Ik snap dat het aantrekkelijk klinkt, maar op het moment dat je een ongeluk krijgt zitten jij en je kind aan elkaar vast. Reken er maar op dat de schade niet te overzien is in dit geval.
Beter is het om te werken met een veiligheidsgordel. Voor kinderen achterop de motor is het nogal lastig om zichzelf goed vast te houden. Hoe jonger ze zijn, des te moeilijker het is om die armen goed om de bestuurder heen te krijgen. Een veiligheidsgordel is dan een goed idee. De bestuurder van de motor doet deze gordel om en het kind kan eenvoudig de steunen vasthouden.
Tip: Leg daarnaast goed uit hoe je kind zich achterop de motor moet gedragen. Hoe meer je achterop de motor gaat zitten, des te groter de invloed van je gewicht tijdens het maken van de bochten. Een passagier -dus ook je kind- moet daarom zo dicht mogelijk tegen je aan zitten en de armen om je middel slaan. Op die manier voelen ze de beweging van de bestuurder en kunnen ze makkelijk meegaan in die beweging.