Vanaf welke leeftijd kan je kind alleen buiten spelen en hoe pak je dat aan?

Buiten spelen is leuk, gezond en goed voor de ontwikkeling van kinderen. Maar wanneer is jouw kind er klaar voor om alleen buiten te spelen? En misschien nog wel lastiger… is mama er ook aan toe als haar kind alleen buiten spelen wil? Vind jij het allemaal nog wat te vroeg? Dan je in ieder geval je tuin kindvriendelijk inrichten. Maar op een dag zullen ze toch echt hun vleugels uitslaan… En daarvoor vind je hier een aantal tips.

kind alleen buiten spelen

Kind alleen buiten spelen; ook mijn probleem

Vorig jaar zijn wij verhuisd naar een nieuwbouwwijk. Een van de reden waarom wij voor deze wijk hebben gekozen is omdat ons kind dan lekker fijn alleen buiten kan spelen. Het is een kindvriendelijke wijk met veel speelkameraadjes, een speelpleintje achter ons huis en weinig autoverkeer. Een ideale en veilige plek om lekker buiten te spelen. De eerste tijd ging ik iedere keer mee als Laura naar buiten wilde. Tot dat bleek dat andere kindjes van haar leeftijd ook zonder toezicht buiten aan het spelen waren. Laura had dit vrij snel door en toen kwam de opmerking: “Mama je hoeft niet hier te blijven hoor! Je kan wel naar huis gaan, ik blijf wel hier alleen buiten spelen.”

Lees ook: populair buitenspeelgoed, de top 10!

Loslaten is moeilijk

Dat was duidelijk, mijn dochter zocht haar vrijheid op. Ons kind wil heel graag alleen buiten spelen zonder moeder in de buurt net als haar speelkameraadjes. Maar ik vroeg me af of ze daar wel aan toe was? Ik ben al enkele keren door de wijk gelopen omdat ik haar kwijt was toen ze even alleen aan het spelen was met andere kinderen. Of eigenlijk was ze dus niet alleen maar samen aan het buitenspelen.

Mijn hart staat op die momenten even stil, want stel je voor dat ze de weg kwijt is, of nog erger door iemand is meegenomen met slechte bedoelingen? Op die momenten spoken de ergste scenario’s door mijn hoofd. Gelukkig bleek beide keren dat ze aan het spelen was bij een ander kindje uit de buurt. Ik denk dat ze steeds meer de leeftijd krijgt dat ze zelfstandig wil gaan buiten spelen en ik kan en wil dit ook niet tegenhouden. Bovendien zijn we juist in deze buurt komen wonen omdat het zo’n fijne plek is voor Laura om buiten te spelen. Ik gun mijn dochter haar vrijheid, ze is vijf jaar, maar ik heb toch moeite met haar loslaten.

Lees ook: leuke spelletjes voor buiten

Wil je kind alleen buiten spelen? Maak afspraken!

Als Laura nu vraagt of ze buiten mag spelen, dan laat ik haar gaan. Ik ga meestal even mee om te kijken of er andere kinderen zijn of dat ze een speelkameraadje heeft gevonden. Als dat zo is, dan mag ze alleen buiten spelen.

Maar, ze moet zich aan de afspraak houden dat ze op het speelpleintje blijft en als ze bij een andere kindje wil gaan spelen, moet ze het eerst komen vragen. Ze mag zeker niet zo maar met iemand mee gaan. Ook zorg ik er voor dat ik haar in de gaten houd door regelmatig even te gaan kijken hoe het gaat. Het is en blijft erg spannend, maar het loopt momenteel goed. Toch blijf ik zelf dit proces erg moeilijk vinden!

Leestip: Ideeën en tips voor buitenspelen in de buurt of tuin

Kind zelfstandig buiten laten spelen, vanaf welke leeftijd?

Je hoort de vraag regelmatig. Moeders die aan elkaar – of op internet- de vraag stellen vanaf welke leeftijd een kind alleen kan buiten spelen. Uiteraard ligt dat aan verschillende dingen. Zoals hierboven beschreven ligt dat deels aan jezelf, maar het heeft óók te maken met hoe je kind in elkaar steekt.

Er zijn genoeg kinderen van 4 jaar oud die al alleen mogen buiten spelen. Om de hoek bijvoorbeeld. Of aan de overkant van een doodlopende weg. Neem gewoon regelmatig zelf even een kijkje, het liefst ongezien.

Door je kind alleen buiten te laten spelen zorg je ervoor dat hij of zij zelfstandiger wordt, maar ook meer zelfvertrouwen krijgt. En willen we niet allemaal het liefst dat onze kinderen blaken van zelfvertrouwen? Geef ze dan ook de kans. Maar zorg ervoor dat het veilig is. Maak duidelijke afspraken. Volgt jouw kind je afspraken niet? Doen dan weer een stapje terug in de vrijheid die je aan je kind gegeven hebt en ga van daaruit weer verder opbouwen.

Ik ben benieuwd wanneer jij jouw kind voor het eerst alleen liet buiten spelen? Welke afspraken heb jij daar over gemaakt met jouw kind en hoe verliep dat?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven