Je kind alleen thuis laten, vanaf welke leeftijd kan dat?

Je kind alleen thuis laten, wanneer kan dat eigenlijk? Dit verschilt uiteraard per kind en is ook nog eens afhankelijk van de leeftijd, maar ik ben wel nieuwsgierig naar hoe jullie hiermee omgaan. Wettelijk gezien is er geen regel voor namelijk, behalve dan voor hulpbehoevende kinderen, zoals baby’s. Die mag je wettelijk gezien niet alleen laten thuis. Vind jij het moeilijk om je kind alleen thuis te laten of is je kind alleen thuis laten voor jou een betere optie dan hem of haar meezeulen als je bijvoorbeeld boodschappen gaat doen ?

kind alleen thuis laten

Je kind alleen thuis laten, wanneer kan dat?

Ik moet zeggen dat ik nu al niet eens meer weet hoe oud uit Luc was toen hij voor het eerst 10 minuutjes alleen thuis was. Maar wat ik wel weet is dat het bij ons regelmatig voorkomt tegenwoordig dat ik de kinderen even alleen thuis laat. We hebben dit dan ook beetje bij beetje ‘opgebouwd’. Wij vinden het belangrijk om onze kinderen een bepaalde vrijheid te geven en hechten er veel waarde aan dat ze op deze manier weer een stukje zelfstandigheid creëren én ook zelfvertrouwen krijgen. Daarnaast is je kind alleen thuis laten ook wel eens handig.

Vanaf 6 jaar je kind alleen thuis laten

Soms zijn ze even samen thuis, maar soms is Lotte ook even alleen thuis, afhankelijk van of Luc bijvoorbeeld aan het sporten is en ik even een boodschap moet doen terwijl zij geen zin heeft om mee te gaan. Acht jaar is ze nu, maar ze kan toch al goed een uurtje alleen thuis zijn. Toen ze zes was hebben we dat ook al wel eens gedaan. Maar dan niet voor een half uurtje en zeker niet zonder voorbereiding. Is dat te vroeg of klinkt dat voor jou ook herkenbaar om je kind op die leeftijd al even alleen thuis te laten?

Daarnaast komt het ook voor dat de hond uitgelaten moet worden en ze niet mee wil. Natuurlijk kan ik altijd de discussie aangaan om haar toch mee te krijgen, maar persoonlijk vind ik dat ook niet fijn.

Een gesprekje als voorbereiding voordat je je kind alleen thuis laat

Het begint bij ons wel met een kleine voorbereiding. Niet als ik even naar de post zou gaan ofzo, maar wél als ik denk dat ik ongeveer een half uurtje weg zal zijn. Zo ga ik altijd eerst even met haar zitten om ze te helpen herinneren wat ze wel en niet mag als ze alleen thuis is. Eigenlijk overbodig, want ze weet het precies en heeft ook al een behoorlijk verantwoordelijkheidsgevoel. Niet de deur opendoen voor vreemden bijvoorbeeld, zegt ze zelf al. En ik check nog even voor de zekerheid of ze nog weet hoe ze me moet bellen. Maar eigenlijk is dat allemaal niet meer nodig, want dat zit er al zo in. Daarnaast kan ze altijd naar de buren toe natuurlijk, mocht er wel iets aan de hand zijn. Zo ben ik er best gerust op om mijn kind alleen thuis te laten.

Wat zegt de wet hierover en wat is de norm?

Feitelijk gezien zegt de wet niets over de leeftijd van het alleen thuis mogen laten van je kind. Wat de wet wel zegt is dat je geen hulpbehoevenden alleen thuis mag laten zonder toezicht. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een baby die je alleen thuis laat om je andere kind van school te halen. Volgens de wet mag dit niet, toch gebeurt het regelmatig.

Lees ook: Laat jij je baby alleen thuis (voor eventjes) als je weg moet?

Ieder kind is verschillend

En naast dat de wet er (n)iets over roept is ook ieder kind verschillend natuurlijk. In ons geval weet ik dat we met Lotte eerder een goed gevoel daarbij hadden dan met Luc. Luc is iets roekelozer en meer van de ontdekkingen doen. Zeker toen hij jonger was. Zo’n kind laat je niet makkelijk alleen. Daarnaast was hij ook de eerste. En alle eerste keren zijn wennen natuurlijk.

Er is wel een soort van norm die gehanteerd wordt bij het je kind alleen thuis laten:

 • < 7 jaar; je kind niet alleen thuis laten (ook niet even in auto ofzo)
 • 9-10 jaar: liever niet alleen thuis laten, en anders maximaal 30 minuten bij daglicht
 • 11-12 jaar: je kind alleen thuis laten voor maximaal 2 uur bij daglicht of vroege avond
 • 13-15 jaar: alleen thuis laten kan prima, maar niet ’s nachts
 • > 16 jaar; je kind alleen thuis laten moet kunnen, ook voor langere periode. Enne, de eerste vakantie zonder ouders voor je puber begint er nu ook aan te komen…

Een belangrijke vereiste is wel dat je kind zich er zelf goed bij moet voelen! Je kind alleen thuis laten doe je als jullie er samen aan toe zijn. Meer lezen over dit onderwerp? Check deze site van de lokale politie.

Vergeet overigens niet dat het merendeel van de brugklassers alleen thuis is na een schooldag (die met regelmaat al om 13.00 afgelopen is) totdat de ouders thuiskomen van het werk.

Samen thuis terwijl papa en mama weg zijn

Eerder al hadden we zo’n momentje waarop de twijfel toesloeg. Kunnen we de kinderen alleen thuis laten? We hadden een leuke buffetkast gevonden in Geldrop. Maar zoonlief en dochterlief hadden (natuurlijk) absoluut geen trek om mee te gaan deze kast op te halen. En toch wilde ik hem zelf ook wel gezien hebben voordat we hem definitief zouden inladen. En dus kon Frank niet alleen. Maar hé, Geldrop is dan wel in Brabant… je bent in totaal toch ruim 2 uur op pad. Best lang vind je niet? Om een kind van 11 en een kind van 6 alleen thuis te laten. Toch hebben we het gedaan. Waarschijnlijk ook omdat we al met kortere momenten geoefend hebben en een oppas regelen niet te doen was.

Wat ging het goed

En het ging fantastisch. In totaal heb ik Lotte 4 keer aan de telefoon gehad terwijl wij onderweg waren. De eerste keer vertelde ze me dat ze een pakketje had aangenomen voor me 😉 . De afspraak was dat ze bij onze bekende postbode de deur mocht opendoen. Heerlijk om dat stemmetje dan aan de telefoon te horen. Ik nam op met ‘hallo, met mama’ en zij antwoorde met ‘hallo, met Lotte van de Pas 😀 .

De tweede keer belde ze me om te zeggen dat Luc een snoepje gepakt had, maar zij niet, want ze had er al eentje gehad toen wij nog thuis waren, aaaahhhh. Een telefoontje zo van “goed hè”, hahaha. De 3e keer wilde ze graag weten waar we waren en de 4e keer heb ik haar gebeld om te zeggen dat we weer onderweg naar huis waren. En wat was ze trots toen we thuis kwamen! Luc was al die tijd niet achter zijn pc vandaan gekomen dus die heeft amper in de gaten gehad dat we weg waren, maar dat is niets nieuws. Hij is uiteraard ook al een stapje verder. Even geleden schreef ik nog een stukje over de angsten die komen kijken bij het loslaten van je kind, toen we Luc met een stel vrienden naar de Efteling lieten gaan.

Heb jij hier al stappen in ondernomen thuis of is het nog niet zover bij jullie? En vanaf welke leeftijd kan je je kind alleen thuis laten vind jij?

 

27 gedachten over “Je kind alleen thuis laten, vanaf welke leeftijd kan dat?”

 1. Ik zeg gewoon niet aan kinderen beginnen als je je verantwoording en of de tijd voor je kinderen niet kan nemen.. Als je je hond uit moet laten neem de kleine lekker mee voor een wandeling.. Alsof een baby/kind de hele dag slaapt.?? Dan nog kan je het wel zo plannen dat je de kleine over kan leggen van bedje naar wandelwagen… Geen zin om mee een boodschap te doen?? Leer de kids op een leuke manier de deur uit te gaan!!

 2. Ik liet mijn kinderen al als baby alleen, als zij lagen te slapen en ik de hond moest uitlaten. Max. 10 minuten, en dan was ik altijd dicht bij. Gewoon op het veldje aan het einde van de straat. Ik lees hier dat dat niet zou mogen… vind ik gek, huurt iedereen die een bqby en een hond heeft dan een hondenuitlaatservice in als hun partner niet thuis is of als ze alleenstaand zijn? Dat kan ik me niet voorstellen. En het lijkt me vele malen schadelijker voor je kindje als je hem steeds uit zijn slaap moet halen; vooral met sneeuw of regen moest ik daar niet aan denken. Maar voor brand of andere enge dingen ben ik eigenlijk nooit zo bang geweest.

  Nu zijn mijn kinderen 8,5 en 10 (ja, ze hebben die gruwelijke periodes van verwaarlozing dus overleefd 😉 ) en blijven ze overdag weleens een uurtje alleen thuis. Ze weten wat ze moeten doen bij een spoedgeval en ze vinden het zelf prima.

 3. Kennissen van ons hebben geote problemen gehad met politie en jeugdzorg omdat ze hun zoontje van bijna 11, 3 uur alleen hadden gelaten thuis omdat hij met carnaval niet mee wilden. Buren hebben melding gemaakt.
  Ik vond het overigens ook not done. Heb ook een zoon van 10 en vind dat ik dan maar oppas moet regelen als ik zo nodig stappen wil.
  En een nog jonger kind laat je niet alleen.
  Onlangs brand uitgebroken in de straat met 2 kleine kids in huis. En dan? Of ze vallen onverhoopt… dan mag je je mooi verantwoorden en je de rest van je leven verwijten dat je niet thuis was.

  Zelfstandig maken is prima, maar wel op een verantwoorde manier.

 4. Mijn drie kinderen blijven ook wel eens alleen thuis als ik nog aan het werk ben of boodschappen doe een afspraak heb staan. Ik heb twee meiden van 11 en 9 en een zoon van 8 alle drie zijn ze heel verantwoordelijk en letten ze op elkaar. Ze willen ook niet meer naar de opvang dus ja wat doe je dan iedere keer opnieuw het gevecht aangaan? Ik vind dat als ze het best aankunnen en je het ze ook moet geven zeker in deze tijd van technologie. Thuis hebben we dan ook camera’s staan zo kan ik zien wat er in huis gebeurd ze kunnen via de camera contact opnemen en ik met hun en er licht nog altijd een mobile telefoon in huis voor het geval ze iemand moeten Bellen. Ze vinden het zelf ook een fijn idee dat ik altijd mee kan kijken. Daarbij heb ik thuis een opgeleide herders hond waar me oudste dochter ook mee traint en dat geeft mij ook wel een gerust gevoel weten dat iemand in huis is die ze echt wel zal beschermen en ook op commando van de kinderen luisterd. Als ik nog aan het werk ben zijn de kinderen ook alleen thuis dit gaat dat over maximaal een uurtje meestal een half uurtje en vind dat ze dat best wel alleen aankunnen. Daarbij woont papa een straat verder en weet welke dagen ik werken ben. met avonddiensten gaan ze wel naar hun vader want dat vind ik niks als ze dan alleen zijn. Tegen over woont een vriendin en het beste vriendje van me zoon en achter ons woont nog een vriendin de vriendin van me dochter ook hun weten mijn werk rooster en wanneer de kinderen alleen zijn. Met slecht weer nemen hun de kinderen dan ook altijd mee. Onze hond is ook getraind op brand en slaat aan op het moment dat ze brand in huis ruikt de kinderen weten op welke manier ze aanslaat en een sein afgeeft dat er wat is en waar het in huis is. De hond heeft geleerd dat ze het huis doorzoekt of er nog mensen aanwezig zijn in huis en slaat ook dan weer aan als ze je zelf mee naar buiten krijgt pakt ze je vast en neemt ze je mee naar buiten als dat niet gaat blijft ze in de buurt wachten tot hulp en begeleid de brandweer naar de plek. Dit trainen we dan ook geregeld met onze hond en kinderen en geeft mij een gerust gevoel weten dat er nog iemand in huis is die ze beschermt en dat de kinderen zelf ook weten wat te doen in geval van brand. Je hoop natuurlijk dit nooit mee te maken maar ik neem wel liever het zekere voor het onzekere. Maar voor mij geeft dit wel het vertrouwend me kinderen best alleen te laten want voor mijn gevoel zijn ze dan toch niet echt alleen.

 5. Met de moderne technologie is het een stuk eenvoudiger geworden om even tussenuit te gaan als de kids geen zin hebben om mee te gaan. Tegenwoordig heeft iedereen een smartphone, even facetime aan en je kunt om de hoek boodschappen doen terwijl je tegelijkertijd de kinderen kan zien en toespreken. Ook een brandalarm of koolstofmonoxide alarm hoor je via facetime afgaan in je huis. Ik zou echter niet verder weg gaan dan 10 minuten fietsafstand en heel belangrijk altijd iemand laten weten dat de kinderen alleen thuis zijn mocht jou iets overkomen terwijl je zelf buiten bent (denk aan aangereden worden).

 6. Ik krijg regelmatig de horen dat ik mijn net 10 jarige wat vrijheid moet geven! En dat ze best zo nu en dan alleen kan zijn! Ik vind dat als alleenstaande moeder best lastig! Nu is het voordeel dat ze zelf vaak liever thuis blijft dan mee gaat naar de winkel of afspraak! Vorige week heb ik haar zelfs 3 keer tot maximaal 1,5 uur alleen gelaten ivm afspraken!
  Nu lees ik hier maximaal een half uur! Wat vrijheid? Ze heeft dus vrijheden zat! Teveel dus! Nu voel ik me niet meer schuldig over dat ik haar ‘kort’ hou! Dat doe ik dus niet blijkt hier! ?
  En nee ik vind ook niet dat ik haar te lang alleen laat! Dat kan ze namelijk heel goed al wil ik nog niet over de 2 uur uitkomen! Gelukkig kan ze me ook altijd bellen.

  1. Precies Anita, als je ervoor zorgt dat je bereikbaar bent, en dat er evt iemand in de buurt is die haar snel te hulp kan schieten in geval van nood dan regel je het goed toch? Ze willen op die leeftijd inderdaad lang niet altijd meer mee hè 😉

 7. Oei, ik vind het een lastige. Ons dochtertje is 4,5 jaar en het gaat volgens mij heel lang duren voordat ik haar alleen laat. Ik wil niet vanuit angst leven en ik wil vertrouwen op het beoordelingsvermogen van mijn kind. Maar toch. Ik vind haar nog veel te jong.

 8. Ik heb wel eens gehoord van een politieagent dat zolang je kinderen hulpbehoevend zijn je ze absoluut niet alleen mag laten. En dat het zelfs strafbaar is. Maar ja, vanaf welke leeftijd geldt dat dan niet meer. Ik ken zoveel mensen die hun baby of kind ’s avonds alleen laten en op de hoek de kroeg in duiken (met doorschakeling naar telefoon), maar moet daar zelf niet aan denken. Wat als er een brand ontstaat bijvoorbeeld? Ook overdag blijf ik het lastig vinden. Even snel naar de bakker lopen? Hoe goed ik de boel ook afsluit, ik blijf altijd bang voor kortsluiting…

 9. Zo fijn om te lezen! Wij staan er zo’n beetje hetzelfde in (alleen durf ik niet zo ver weg) ze zijn bijna 6 en 10, een uurtje kunnen ze samen thuis bijven, die van 10 heeft een groot verantwoordelijkheids gevoel, en we hebben veel buren waar ze terecht kunnen.
  Heb nog moeite met ze samen thuislaten als ik een ochtend moet werken, ik werk niet zo ver van huis af, maar denk dat we dat dit jaar toch vaker gaan doen.
  Ik merk wel erg in mijn omgeving dat het eigenlijk “not done” is. Maar ach dat wordt ook gedacht van oppassen die geen familie zijn, maar ja niet iedereen heeft de luxe van familie die te pas en onpas kan oppassen in de buurt……
  Bedankt voor je stukje! Voel ik me toch niet zo’n enorme alien 🙂

  1. Joyce van de Pas
   Joyce van de Pas

   Graag gedaan Bianca ;), fijn om te horen dat er meer zijn zoals wij, haha. Ik ben er ook van oovertuigd dat je het zelf het beste kan inschatten bij je kinderen. Als jij denkt dat ze et aankunnen dan zal dat ook zo zijn!
   Succes!

 10. Mijn dochter is nu 6 en die laat ik liever niet alleen thuis omdat ik weet dat ze stoute dingen gaat doen. Mijn mening is dat het per kind erg verschilt en in jullie geval is er een kind van 11 in huis. Ik paste op die leeftijd al op de buurtkinderen.

  1. Joyce van de Pas
   Joyce van de Pas

   Hi Wen, dat bedoel ik inderdaad, met dat oppassen enzo. Oh haha, stoute dingen? Dat zie je niet zo snel bij meisjes #ondeugd. Succes!

 11. Een ontzettende moeilijke kwestie. Ik liet ze alleen toen de oudste 11 was en de meiden 9. Dan ging ik even snel om de hoek naar de supermarkt, met een bonzend hart moet ik toegeven en de telefoon in mijn hand. Het is iets wat moet groeien, het vertrouwen en het loslaten, samen bouw je het op. Ondertussen zijn ze 12 en 14 en kan ik het al wat beter lol

 12. Mijn dochter is bijna 8. Of ik d’r alleen laat is afhankelijk van wat ik ga doen en wat zij aan het doen is.. als ze met mooi weer buiten spelen is met vriendjes dan laat ik d’r lekker spelen. Uiteraard wel even zeggen dat ik weg ben.
  Maar als ze rustig binnen spelen is dan is het ook geen ramp als ze niet mee gaat.

  Al vind ik het wel veel gezelliger om samen weg te gaan

 13. Mijn oudste is nu 7 en die laat ik ook af en toe alleen thuis om ff snel boodschappen te doen of om iets op te halen. Ook toen mijn man en ik nog druk aan het klussen waren in huis moesten we af en toe naar de karwei, (dorpje verderop 4km) wilde ze uiteraard niet altijd mee. De jongste hebben we wel eigenlijk altijd mee, alleen was die afgelopen vrijdag niet zo fit en wilde niet mee naar school (ze is bijna 4) dus heb ik haar op de bank laten liggen en ben zelf gauw heen en weer gefietst. Ze vond zichzelf heel stoer dat ze eventjes alleen thuis was! 🙂

 14. Poeh… Dat duurt bij mij nog even voor ik me daar bezig mee ga houden. Mijn zoontje is pas 15 maanden.
  Ik denk dat het er voor mij aan ligt wat voor type kind ik heb. Als het kan, zou ik het wel al op jonge leeftijd stimuleren. Wel in kleine stapjes.

  Ik bleef ook op jonge leeftijd wel eens alleen thuis. Ik kan me herinneren dat m’n moeder naar de kerk ging en ik niet mee hoefde. Mocht ik alleen thuis blijven. Ik was niet ouder dan 8, denk ik. Ik vermaakte me prima en vond het niet spannend ofzo.
  Daarom denk ik dat het wel kan, dat je kind alleen thuis is. En zeker in de tijd van nu met mobieltjes enzo. Afhankelijk ook van de leeftijd natuurlijk.

  Leuk om te lezen dat je dochter zo trots was! Geeft ze vertrouwen en ze worden er ook zelfstandig van.

 15. Mijn dochter is ook acht en ik laat haar best wel eens alleen als ik een boodschap moet doen in de buurt. Maar als ik verder weg ga of langer weg ben, dan durf ik het nog niet. Ze belt me ook altijd als ik weg ben, maar meer om iets te vertellen of te vragen waarom de dvd het niet doet ofzo. Ik denk wel dat ze langer dan een half uurtje alleen kan zijn, maar meestal is het korter. En dan vindt ze al dat ik lang weg ben. Ik vind het overigens niet eng, in die zin dat ze weet wat ze moet doen als er iemand aanklopt of aanbelt. En ze doet ook geen gekke dingen. Als ze zelf aangeeft dat ze langer alleen kan zijn, dan ga ik dat proberen!

 16. Ik liet mijn jongste (baby) alleen thuis, mijn oudste zat hier op school in de straat.
  Hij lag dan net lekker te slapen.
  Mijn oudste was al snel “groot” en hij wilde met zijn 11e ook niet altijd mee.
  Ach germe, dus wij gingen ff de grens over boodschappen doen… Gaat het mega donderen, kind thuis in paniek, huilen… (Belde mobiel) Gelukkig woont mijn moeder een straat verder en die heb ik gebeld. Je kunt je voorstellen dat wij even geen tripjes zonder hem deden.

  Leuk en eerlijk artikel…

  1. Joyce van de Pas
   Joyce van de Pas

   Dat snap ik hoor Nathalie. Bij ons is de oudste wel 11, dat scheelt al, en misschien ook dat ze samen zijn. Alhoewel ik het oo pretig vond dat dochterlief wel belde tussendoor 😉

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven