Je kind betalen voor klusjes; is dit slim of juist niet?

Je kind krijgt zakgeld. En je kind zal best wel af en toe meehelpen in huis (of de tuin). Is het slim om dit te combineren? Dat je kind dus betaald krijgt voor zijn klusjes? Of anders gezegd: dat hij iets moet doen om zakgeld te krijgen?

Doe je er goed aan om je kind met geld te belonen voor de dingen die hij voor je doet of is het psychologisch gezien juist beter om het anders te doen? En hoe zit dat als je kijkt naar de financiële educatie?

kind betalen voor klusjes

Zakgeld: verdienen of krijgen?

Een kind zakgeld geven is niet alleen fijn voor je kind, maar het is ook een manier om te leren omgaan met geld. Vaak wordt zakgeld gezien als iets wat je kind gewoon krijgt.

Maar er zijn ook ouders die wel degelijk hun kind iets laten doen om zo het geld te verdienen. En eigenlijk is dat helemaal zo gek nog niet. Je zoon of dochter leert immers op die manier dat geld niet zomaar komt aanwaaien en dat je er iets voor moet doen om iets te kunnen kopen.

Zo leer je je kind niet alleen omgaan met geld wat de uitgaven en het sparen betreft, maar ook dat geld verdiend moet worden. Je kind betalen voor klusjes kan je dan ook om meerdere redenen toepassen.

Kind betalen voor klusjes: vanwege het gezeur?

Wil je je kind betalen om van het gezeur af te zijn als ze iets moeten doen? Leuk geprobeerd, maar vaak helpt dat maar even. En gaan ze toch weer zeuren als ze iets moeten doen, ook als ze ervoor betaald worden.

Om die reden voor belonen kiezen is dus maar een heel tijdelijke oplossing. Iets moeten doen terwijl je dat niet wilt; ook dat hoort erbij. Daar zal je in je hele leven tegenaan lopen, dus daarmee leren dealen is eigenlijk alleen maar een deel van de opvoeding!

Niet leuk, ook niet voor jou als ouder, maar het hoort er nu eenmaal bij.

Je kind betalen voor klusjes: leren omgaan met geld!

Je kind leren dat geld niet komt toewaaien, maar voor gewerkt moet worden, betekent dus inderdaad dat je je kind gaat belonen voor klusjes. Of je dit nu wel of niet moet doen: daar wordt eigenlijk heel verschillend over gedacht.

De één gebruikt bovenstaande argumenten en zal dus het belonen juist aanmoedigen, terwijl de ander het meer ziet als toegeven aan het gezeur van je kind en keurt het dus eigenlijk af.

Er is voor beide iets te zeggen en zal voor iedere ouder zorgen voor een heel eigen idee hierover. Zolang het voor je kind maar duidelijk is, is het eigenlijk wel oké. En zolang je de klusjes uiteraard wel in het redelijke en bij de leeftijd passend houdt.

De gulden middenweg

Je zou er dus voor kunnen kiezen dat je wel een basisbedrag aan zakgeld geeft waar je kind bepaalde dingen mee mag en moet. Een deel sparen, bijvoorbeeld, en het overige deel mag (of moet) hij bepaalde dingen mee financieren.

Kleedgeld is een voorbeeld van iets wat hij met het geld moet financieren. En dan kán je kind nog geld extra verdienen door klusjes te doen. Waarbij ik het dan redelijk vindt dat hij met dat geld helemaal zelf mag beslissen wat hij er mee doet.

Dit geld heeft hij immers zelf verdiend. Je kind leert hiermee bijvoorbeeld ook dat hij kan overwegen of hij het de beloning waard vindt om deze klus te doen.

Je kind betalen voor klusjes of toch niet?

Toch wringt er iets als je je kind altijd beloont voor zijn klusjes. Want moet je je kind ook niet leren om iets te doen om te helpen. Dus zonder beloning?

Hoe kan je voorkomen dat je kind dus helemaal niks meer zomaar doet? Anders ben je misschien wel financieel gezien opvoedkundig bezig, maar vanuit sociaal oogpunt helemaal niet.

Natuurlijk kan je hier gewoon een duidelijke scheidslijn in trekken.

Welke klusjes beloon je wel en welke niet?

Dan komt dus meteen de vraag naar boven welke klusjes je wel en welke niet beloont. Eigenlijk is het helemaal niet zo ingewikkeld. Gewone dagelijkse klusjes betaal je niet.

Dus bijvoorbeeld de vaatwasser uitruimen is gewoon iets wat bij zijn ‘takenpakket’ hoort en is niets iets wat betaald wordt.

Maar papa helpen met een klus in de tuin is extra en daarbij mag hij kiezen of hij het wel of niet doet. Wel helpen betekent dus ook er iets voor krijgen.

Welke klusjes voor jou onder het gewone ‘doen’ valt, is helemaal aan jou. Het enige is dat je daar wel heel duidelijk in bent naar je zoon of dochter toe.

Klusjes doen om te helpen

Zelf zou ik mijn kind ook zeker leren dat iemand helpen betekent dat je er niet iets voor hoeft te hebben. Krijg je dan toch iets, dan is dat gewoon mooi meegenomen.

Het zou toch te gek voor woorden zijn als de jonge generatie niets meer voor een ander zou willen doen zonder er iets voor te krijgen…

Zijn andere beloningen beter?

Daarmee komen we ook uit op de vraag of belonen op een andere manier beter is. Alles belonen met geld is zeker niet slim. Maar dan komen we op een heel ander vlak uit.

Je kind betalen voor klusjes, gezien vanuit het leren omgaan met geld, is prima. Maar belonen met geld om je waardering te laten merken: misschien moet je dat maar beter niet doen!

Heeft je kind gescoord bij zijn sportvereniging? Dan zou die prestatie op zich de beloning moeten zijn!

Het schijnt zelfs zo te zijn dat kinderen het gewenste gedrag juist minder uit zichzelf gaan vertonen als ze hiervoor beloond worden. Dit komt omdat het dan om de beloning draait en niet meer om het gedrag op zich! De motivatie wordt daarmee om zeep geholpen, zeg maar.

Je kind jouw waardering laten zien, aandacht geven: vaak is dat zelfs veel fijner dan snel een eurootje in je hand gedrukt krijgen. De inzet van je kind complimenteren is een beter plan.

En vergeet ook niet om je kind spontaan te laten merken dat je blij met hem bent. Zodat ze niet het gevoel krijgen te moeten presteren om gezien te worden.

Maar nogmaals: we hebben het dan over hele andere dingen en dit staat (naar mijn idee) helemaal los van een kind betalen voor klusjes!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven