Je kind Chinees leren? Ik maak ze lekker met wat leuke apps!

Een regenachtige zondagmiddag. De storm raasde rond ons huis en we verveelden ons stierlijk. Tijd voor een filmmiddag. Het werd een oudje… ‘Finding Nemo’. Wat een leuke film blijft dat toch. Vooral het stuk waarin Dory ‘Waaaaalvihiiss’ spreekt. Hilariteit alom en de jongens blijven het maar nadoen. “Leuk mam, walvistaal leren!” Ja, zeker leuk. Een stuk grappiger dan mijn eigen huiswerk. Sinds een aantal weken volg ik Chinese les. Onze jongens zijn half-Chinees maar worden helaas niet tweetalig opgevoed. En dat komt weer omdat mijn lief slechts het dialect uit zijn streek spreekt en maar een beetje het Mandarijns oftewel Algemeen Beschaafd Chinees beheerst. Nu vind ik het belangrijk dat niet alleen ik, maar ook mijn jongens Chinees leren, maar mijn kind Chinees leren op een leuke manier, hoe doe ik dat?

kind chinees leren

Lees ook: Finding Dory, perfect voor een regenachtig dagje

Tigermom met een kop thee en een koekje

Op school leren mijn kinderen al Engels vanaf de kleuterschool, een stuk eerder dan ik vroeger. Maar wat als je je kind ook Chinees wil leren? Ik weet dat het op sommige scholen al wordt gegeven, maar nog lang niet overal. En een privéleraar zoals prinses Amalia heeft zit er voor ons ook niet in. Toch wil ik er wat aan doen, maar hoe? Ik zou ze naar dezelfde les kunnen sturen die ik ook volg? De Chinese cursus die ik in de avond volg, geven ze namelijk ook aan kinderen. Een volwassen les Engels-Chinees op zaterdagen van elf tot drie.

Geen tijd voor Chinese les op zaterdagen

Maar hoe past dat ooit in onze al zeer drukke week? We werken beiden, de kinderen gaan naar school en de BSO en zitten daarnaast nog op clubs en sport. Ook op zaterdag natuurlijk 😉 . Maar dat is niet het enige obstakel. Ik heb gezien hoe ook mijn nichtjes stuk voor stuk naar de Chinese school moesten, elke zaterdag. En ook mijn man moest er vroeger naartoe. En allemaal, stuk voor stuk, helaas met grote tegenzin. Wat ik me enigszins voor kan stellen. Drie uur lang Chinese les, met een kwartiertje pauze. En niet in het Nederlands, maar in het Engels. Ook de lesboeken zijn in het Engels-Chinees.

Lees ook: Osmo Coding, kinderen spelenderwijs leren programmeren

Mijn kind Chinees leren via homeschooling

Nu pas ben ik een echte Tigermom 😉 . We gaan namelijk thuis aan de slag. Mocht jij ook je kinderen alvast een klein beetje willen laten kennismaken met de Chinese taal, dan heb ik een aantal tips voor je hoe je je kind Chinees kan leren. Dat hele thuis leren blijkt namelijk best wel goed mogelijk te zijn, en kan ook nog iets op een interactieve, kindvriendelijke manier! De leukste digitale hulpmiddelen staan hieronder voor je op een rij!

Kidds Mandarin

Een erg leuke gratis app met verschillende spelletjes. Je oefent cijfers, kleuren, dieren et cetera. Het eerste deel krijg je gratis en dat zijn de cijfers. De kinderen oefenen en gedurende het spel wordt het steeds moeilijker. Elk volgende deel moet je wel betalen en dat kost € 1,99 per deel of  € 12,99 voor alle delen.

Mandarin (flashapps)

Een gratis app met feitelijk alleen maar afbeeldingen en het gesproken Chinese woord daarbij en dat varieert van dieren naar voertuigen of kleuren. Je kan ook een test doen waarbij je vier afbeeldingen ziet en na het horen van het woord moet kiezen wat je nu precies hoort.

Monki Chinese class

Een app waarmee je leert hoe eenvoudige karakters worden getekend waarna een leuke animatie volgt. Eveneens een gratis app, maar alle extra uitbreidingen kosten natuurlijk wel geld.

Chungaboo Language Series

Deze app heb ik pas ontdekt. Eigenlijk ook weer afbeeldingen waarbij je kan kiezen in welke talen je het woord wilt weten. Dus Chinees en Engels bijvoorbeeld. Maar ook Spaans, Duits en Frans zitten erbij. Leuk en bovendien ook gratis!

En als afsluiter heb ik nog dit een filmpje in de aanbieding:

Op youtube zijn heel veel leuke filmpjes te vinden. Erg moeilijk om een keuze te  maken, maar zelf vond ik deze erg leuk. Eigenlijk leer je hier in 3 minuten wat ik in mijn eerste les in 3 uur leerde. Namelijk een eerste begroeting! Grappig filmpje en het deuntje bleef goed hangen. Mijn jongste zong nog dagenlang ‘Nihao Nihao’, haha. Zo word je kind Chinees leren nog leuk ook.

Je ziet, op deze manier ben je opeens een zogenaamde ‘tigermom’, maar dan op de bank met een kop thee en een koekje. Veel plezier!

 

Gebruikte afbeelding via Shutterstock

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven