Sst, niet vertellen hoor… Verklapte je kleuter eigenlijk altijd alles, nu komt hij de kamer binnen met ‘mam, ik heb een geheimpje, en dat ga ik lekker niet aan jullie vertellen!’ We hebben allemaal wel eens een geheim en eigenlijk vinden we dat heel normaal. Maar nu gaat het niet over jezelf: je kind heeft een geheim. Wat nu? Verwacht je van je kind altijd eerlijkheid of vind je dat je kind best geheimen voor je mag hebben?
Misschien helpt het je als je ervan uitgaat dat er eigenlijk twee soorten geheimen zijn. Er zijn geheimpjes, waar je om moet lachen of die je een fijn gevoel geven. Zoals een ‘onderonsje’ bijvoorbeeld, vrij onschuldig toch? Of het feit dat je puber verliefd is maar daar liever niet over praat. Maar er zijn ook geheimen, waarvan je pijn in je buik krijgt, waarvan je onrustig wordt of slecht slaapt. Door daarover te vertellen gaat het vervelende gevoel weg en kun je ook samen een oplossing bedenken. Je snapt dat de laatste vorm van geheimen hebben niet prettig is. Je kind voelt zich daar ook niet goed bij.
Boven de 9 jaar gaat een kind wel meer behoefte krijgen aan het hebben van zijn eigen geheimen. Het hoort een beetje bij het zelfstandig worden. Ze delen dit vooral met andere leeftijdgenoten en dat schept een hechte band. Verwacht nu geen 100% openheid meer, maar houd altijd de deur open naar je kind!
Je kind heeft een geheim: hoe ga je daar mee om?
TIP1: Alles draait om een open, eerlijke en veilige band. Voelen kinderen zich vertrouwd dan delen ze gemakkelijk dat wat hun dwars zit met hun ouders of leerkracht.
TIP2: Train jezelf om goed te luisteren. Geef niet direct je mening – ook al ligt die op het puntje van je tong. Oefen je te veel druk uit of ga je doorzagen, dan klapt je kind dicht en ben je verder van huis.
TIP3: Bedenk dat de vertrouwensband het beste groeit als jijzelf voorspelbaar en eerlijk bent. Jij bent als een spiegel voor je kind, dus hoe eerlijker papa en mama zijn, hoe meer eerlijkheid en openheid je ook van je zoon of dochter kan verwachten, automatisch zonder dat je er iets voor hoeft te doen!
Wist je dat….
… Er ook groepsdruk kan zijn om iets geheim te houden. Uit angst voor represailles of er niet meer bij te horen, houden kinderen negatieve zaken stil. Vang thuis de signalen op en praat erover. Je kind heeft een geheim, dan hebben vriendjes en vriendinnetjes daar waarschijnlijk een aandeel in. Beloof bij het bespreken van het geheim niet in te grijpen zonder de goedkeuring van je kind, zodat die niet bang hoeft te zijn voor reacties vanuit de groep.
Voor meer informatie over opvoeding en al wat daarbij komt kijken kan je ook contact opnemen met de Opvoeddesk.
Reminder om goed alert te blijven!