Een beetje soepeler met de regels omgaan

Ondanks deze periode hebben onze kinderen niet echt last van een ‘sociaal isolement’ gelukkig. Ik weet dat er veel over te doen is in de media en ik begrijp ook zeker dat het helaas niet overal goed gaat. Maar ik zie gelukkig bij ons dat dat isolement bij de kinderen reuze meevalt, zelfs in tijden van avondklok. En volgens mij komt dat puur en alleen door de telefoons en de laptops die onze kinderen hebben en de tijd die we ze gunnen om daar gebruik van te maken.

kind in sociaal isolement; dit kan je er tegen doen
Stockfoto van twee kinderen door Robert Kneschke

Kinderen in sociaal isolement; hoe ga je dat tegen?

Laat ik even beginnen met onze gezinssamenstelling voor de lezers die dit nog niet weten. Papa, mama, puberjongen van 16 en tienermeisje van 11. Wij zijn met z’n vieren thuis en houden ons al bijna een jaar zo goed en zo kwaad als het kan aan de regels rondom het coronabeleid. Niet omdat we dat zo leuk vinden, maar meer omdat het -volgens ons- het beste is om te doen. Dat thuis werken met de kinderen lukt hier redelijk aardig maar dat komt natuurlijk omdat ze al wat ouder zijn. Lucky us met deze zelfstandige kids. Daarnaast hebben we hier ook de ruimte in en buitenshuis, ook dat scheelt veel. Zijn we elkaar beu? Dan zoeken we gewoon een andere ruimte op.

Natuurlijk hebben we het afgelopen jaar niet continue alleen gezeten en ook de kinderen niet. Daar waar het kon hebben we leuke dingen gedaan en hebben we ook afgesproken met anderen (binnen de regels van het beleid), van sociaal isolement was dus nog niet echt sprake. Op het moment merk ik echter wel dat de huidige regels meer gevolgen hebben binnen onze situatie.

Wat kan nu niet meer?

Luc kan bijvoorbeeld niet meer eens per week chillen met zijn vrienden. Normaal gesproken stapt hij op vrijdag pas rond 20.00 op de fiets om bij een vriend samen met anderen te chillen. En dan is hij niet voor 21.00 thuis zullen we maar zeggen 😉 . Het is jammer, maar hij snapt dat het verstandig is om dit even achterwege te laten, ook al is het niet leuk. En Lotte spreekt niet meer met meerdere vriendinnen tegelijk af wat ze in de afgelopen maanden nog wel deed. Spelen en afspreken mag, maar wel maar met één vriendinnetje tegelijk. Je zou kunnen bedenken dat de kinderen hierdoor sociaal gezien in een isolement terecht kunnen komen, maar bij ons zijn de telefoons en laptops een echte uitkomst hier.

Meer tijd op de techniek levert hier sociale verdieping op

Blij worden we er normaal gesproken niet van als de kinderen teveel achter de computer zitten. Uiteraard ziet iedere ouder liever dat zijn of haar kind lekker creatief bezig is, lekker sport of met vrienden afspreekt. Maar nu de situatie eenmaal zo is proberen we er het beste van te maken en het valt ons heel duidelijk op hoeveel contact onze kinderen zoeken via de telefoon en pc. En dan heb ik het niet over staren naar social media, Tiktok filmpjes of series kijken, maar om echt contact met hun vrienden.

We hebben dus ook besloten om het sociaal isolement van onze kinderen aan te vechten door ze meer tijd te gunnen op de techniek. Het klinkt misschien raar, maar we zien dat Luc tijdens het gamen continue met zijn vrienden via discord aan het kletsen is. Ze draaien muziek, praten met elkaar en zijn terwijl samen in één spel aan het gamen. Socialer dan dit kan je het niet maken toch?

En Lotte? Die is mega blij met haar telefoon. Onbeperkt bellen bij Simyo is een uitkomst voor haar in deze tijd. Zo is ze bijvoorbeeld samen met een vriendin bezig met een diamond painting. Haar vriendin thuis aan de keukentafel en Lotte bij ons aan haar knutseltafel. Allebei aan hun eigen diamond painting werken en terwijl ligt de telefoonlijn open 😉 . Ze kletsen wat af zo terwijl ze aan het hobbyen zijn. Super leuk. Soms komt er een spontane afspraak tot stand als gevolg van dit vele ouwehoeren, maar meer dan eens is het op het einde van de dag prima zo. Heeft ze het gevoel dat ze lekker bezig is geweest en heeft gekletst met haar vriendinnen. En dat is dus ook zo.

Sociaal isolement van kinderen wordt zo opgeheven

Natuurlijk pakken we ook tijd als gezin samen, maar ik gun het onze kinderen ook om in deze periode op deze manier toch zoveel mogelijk contact met hun vrienden te onderhouden. Het zou voor mij zelfs een argument zijn om -als ze nog geen telefoon had gehad- onze jongste een telefoon te geven. Met een Sim only maandelijks opzegbaar abonnement hoef je jezelf daarbij ook niet eens in de vingers te snijden.

Waar je normaal gesproken je kinderen van de pc of telefoon af wilt hebben omdat ze zich teveel isoleren blijkt het in deze tijd een wondermiddel te zijn voor ze. Onze kinderen blijven uit een sociaal isolement en zoeken zelf het contact op met hun vrienden en vriendinnen. Het liefst de hele dag door (als ze geen online les hebben dan hè).

Hoe gaan jullie om met het onderhouden van de contacten met vriendjes en vriendinnetjes in deze tijd?

3 gedachten over “Een beetje soepeler met de regels omgaan”

  1. Discord is een super fijne uitvinding!! Hier ook een zoon, die daar ook veel te vinden is. Hij heeft er 1 van zijn meme account en iedereen die het nodig heeft kan mee doen! En op bv zaterdagavond gezellig met vrienden kletsen, online. Biertje erbij, wat lekkers mee naar zijn slaapkamer. Ik laat het ook los hoor! Het moet ook nog “leuk” blijven voor ze.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven