Kind kussen op de mond; wat vind jij, kan dit nu wel of niet?

Tot voor een half jaar geleden was dit voor mij de normaalste zaak van de wereld. Mijn kind kussen op de mond. Bij het welterusten zeggen. Als ze naar school gaan. Als ze thuis komen. Eigenlijk zo op de momenten dat we elkaar een tijdje moeten missen, of dat we elkaar weer zien na een tijdje. Ongedwongen. Niets aan de hand zou je denken.

kind kussen op de mond

Kind kussen op de mond kan ècht niet

Maar de laatste tijd verschijnen er steeds meer geluiden dat dit niet kan. Even geleden schreef ik al een artikel over het feit dat een Engelse psycholoog had geroepen dat een kus op de mond bij je kind ècht niet kan. Ze zouden er seksueel van in de war raken. Tuurlijk moest ik dat meteen checken bij mijn kinderen. Mijn oudste was heel stellig en biedt sindsdien zijn kin aan voor een kus 😛 . Bij hem gaat het kind kussen op de mond dus niet meer op. Maar hij begint te puberen en dat snap ik helemaal. Dus lekker laten doen denk ik dan. Hij bepaalt.

Dochter vindt het daarentegen helemaal prima en heeft nergens last van. Kussen op de mond met een vreemde, of een jongetje van school, dat vindt ze vies, maar met papa en mama is heel normaal. Ze komt er ook uit zichzelf mee. In dat geval is er dus niets mis met je kind kussen op de mond, toch?

Victoria Beckham kust haar dochtertje Harper op de mond

Ik schrijf er nu weer over omdat dit keer Victoria Beckham de kous op de kop heeft gekregen. Zij plaatste een foto op Instagram waarop ze haar dochter op de mond kust. Not done dus blijkbaar want er ontketent zich een waar debat tussen volgers over het wel of niet je kind kussen op de mond. Gelukkig zijn er ook genoeg mensen die zich achter Victoria scharen en op Instagram zie je dan ook de ene na de andere foto verschijnen van ouders die hun kind op de mond zoenen.

Maar toch knaagt er iets bij me. Stel je voor… nog even en dan voelt de overheid zich genoodzaakt om hier een wet over op te stellen. ‘Je kind kussen op de mond is verboden volgens artikel 3.4 uit het Burgerlijk Wetboek’. Op te leggen straf: een bvette taakstraf! Ik zie het zo voor me, wat een klets. Om verdrietig van te worden eigenlijk.

Als ik om me heen kijk op bijvoorbeeld het schoolplein dan zie ik niet anders dan moeders die hun kind op de mond kussen voordat die de school naar binnen rent. Het is de normaalste zaak van de wereld. Hoe komt het dan toch dat zelfs deze kleine uiting van liefde alweer een reden is voor mensen om over te vallen. Is er zo weinig liefde over dat we dit niet eens meer herkennen als we het zien?

Gevoelens van je kind

Uiteraard is het belangrijk om de gevoelens van je kind hierin te volgen. Je kind bepaalt uiteindelijk of hij of zij zich prettig voelt bij deze vorm van begroeten. Zo niet, dan ga je over op iets anders. Ook geen probleem. Een knuffel, een aai over de bol, een kus op de wang of een high five. Het kan allemaal evenveel betekenen. Zolang een ander zich hier maar niet mee bemoeit. Het is de zaak van kind en ouder.

Tot het moment dat jij denkt te zien dat er iets aan het plaatje niet klopt. Dan pas, maar alléén dan, mag je je mond opendoen! Niet voor een kus, maar om er iets van te zeggen…

xxx

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven