Je kind loslaten – omdat ze anders nooit leren fietsen óf op eigen benen kunnen staan

Onlangs is er een onderzoek gedaan naar kinderen en overblijven op school (MamsatWork heeft aan dit onderzoek meegewerkt en de resultaten volgen snel). Een substantieel deel van de kinderen in Nederland gaat tussen de middag naar huis om thuis te eten. Dat vergt organisatie. Tafel gedekt, kinderen ophalen, kinderen eten, nog even gauw spelen, kinderen weer op tijd op school zien te krijgen. Bij ons een hele klus, want als ze ‘verzanden’ in het spelen dan is op tijd op school komen een kunst. Tegenwoordig blijven bij ons de kinderen dan ook 2 dagen per week over op school, ook al werk ik gewoon vanuit huis. En dat brengt rust. Voor mij, maar ook voor hen. En nog nooit heb ik ze horen mopperen. Ze vinden het gezellig. Mijn quote van vandaag is dan ook “Gun je kind wat tijd zonder jezelf“. Eén probleempje: je kind loslaten, dat is misschien wel het allermoeilijkste aan opvoeden.

bemoederen

Peuters, pubers en privacy

Wij grote mensen zijn allemaal gesteld op onze privacy. Iets waar we toch al een heleboel van inleveren zodra we kinderen krijgen 😉 . Toch zijn kids meestal net zo gesteld op hun privacy als wij. Een tijd geleden blogden we nog over een 18-jarige Duitse die haar ouders aanklaagde, nadat zij álle jeugdfoto’s van dochterlief digitaal hadden verspreid. En niet alleen pubers houden van privacy. Ook jongere kinderen vinden het vaak prettig om af en toe privacy te hebben. Niet om geheimen te hebben, maar gewoon om even tot rust te komen. Me-time, die heeft mama zelf toch ook af en toe nodig? Ben je toch bang dat je kind zich aan het afzonderen is? Maak dat bespreekbaar.

Lees ook: Zo leer je je kind omgaan met emoties

Je kind loslaten: hoe ga jij daar mee om?

We weten het als geen ander. Het loslaten van je kind gaat met vallen en opstaan. Wanneer is je kind oud genoeg om alleen thuis te zijn? Of om alleen naar school te fietsen? Het liefst zou je ze tot hun 25e veilig bij de collegezaal af zetten, maar dat is voor de eigenwaarde van je ‘kleintje’ ook geen goed idee 😉 . Waar heb jij die grens gelegd? Of moet dat in de toekomst nog gaan gebeuren? 😉 Ook dan horen we graag hoe jij stapje voor stapje je kind wil loslaten.

Joyce schreef ook een artikel over je kind loslaten. Een soort pleidooi tegen een overbeschermde opvoeding. Want dat is het tegenovergestelde van loslaten: vasthouden. En als moeder heb je soms de neiging om vooral heel stevig te blijven vasthouden 😉 . Helaas kan je kind dan nooit leren fietsen, laat staan op eigen benen staan. Dus hoe moeilijk het ook is lieve mama: Laat los, laat los 😉

2 gedachten over “Je kind loslaten – omdat ze anders nooit leren fietsen óf op eigen benen kunnen staan”

 1. Joyce van de Pas
  Joyce van de Pas

  Ik zou wel willen dat ze dat bij ons ook hadden Wilma, lijkt me ideaal! Helaas wil de school daar niet aan…

 2. Hier hebben de kinderen een continu rooster; altijd met de hele
  Klas overblijven; nooit meer discussie wie wel of niet mag overblijven en belangrijker;
  GEEN GESTRESS!
  De meiden zijn wel wat eerder uit school (14 uur) maar dan is er ook echt even quality time voordat iedereen weer met haar eigen dingen aan de gang gaat! Echt geweldig!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven