Kind luistert niet – zelfs niet na 8 keer herhalen door papa en mama

consequent zijn in je opvoedingVraag van een moeder: Wij hebben een dochtertje van 7 en een probleem: ons kind luistert niet goed, en haar gedrag is soms ook niet zoals het moet zijn. Als ze iets niet wil, gaat ze bijvoorbeeld slaan. Ze wil dat wij veel voor haar doen dat ze ook zelf kan, zoals bijvoorbeeld haar jas ophangen. Ook gaan slapen levert problemen op, maar hier heb ik de afgelopen jaren wel vooruitgang mee geboekt. Ik weet dat ik zelf ook schuld hebt aan het slechte luistergedrag van onze dochter. Ik vind het moeilijk om consequent te zijn. Soms lukt het me aardig en dan merk ik ook aan mijn dochtertje dat ze daar behoefte aan heeft en dat het luisteren ook beter gaat. Mijn vraag is dus eigenlijk meer voor mijzelf: hoe kan ik beter en meer consequent zijn tegenover mijn dochtertje? Misschien weet u een goede cursus aan te raden? Ik denk dat als mijn partner en ik consequenter zijn en beter aangeven wat we van haar willen of niet, mijn dochtertje ook beter zal luisteren. Ik vind het echter moeilijk dit te bereiken.

Kind luistert niet: de Opvoeddesk geeft advies

Ellemiek van de Opvoeddesk: “Veel ouders vinden dat ze tekort schieten in het consequent zijn. Ze vinden dat ze vaak waarschuwen, mopperen en dreigen met straf, maar dat ze de straf uiteindelijk nooit echt uitdelen. En een kind luistert niet als papa of mama hun ‘dreigement’ slechts herhalen, en niet uitvoeren. Bedoel je dat met consequent zijn? Je hebt gelijk dat kinderen over het algemeen gebaat zijn bij een enigszins consequente aanpak. Vooral wanneer je bepaalde regels wilt aanleren. Moet je dochter haar jas zelf op de kapstok hangen, dan is dat een eerste regel. Is het op een goed moment echt slaaptijd dan is dat een tweede belangrijke regel. Overleg nu samen met je partner welke regels jullie allebei van belang vinden. Je zult merken dat jouw lijstje er anders uitziet, dan die van je partner. Dat is op zich ok, maar naar je dochter toe moet je proberen samen op één lijn te komen. Dat doe je door een gezamenlijk top drie van de belangrijkste leefregels op te stellen. Bespreek deze top drie met jullie dochter en stimuleer haar om zich aan deze regels te houden.”

Consequent zijn heeft effect

Als kinderen weten wat je echt belangrijk vindt en waar ze zich aan te houden hebben, zijn ze eerder geneigd om deze regels op te volgen. Vooral wanneer je hen vervolgens positieve aandacht geeft en het gunstige effect benoemt. Maak duidelijk dat je blij bent dat ze op tijd is gaan slapen. Dat je als resultaat daarvan een rustige avond hebt gehad, waardoor je de volgende dag meer tijd hebt om leuke dingen met haar te doen. Heeft mama het gevoel: Mijn kind luistert niet, dan verdient het kind deze beloning ook niet. Wees ook daar dus consequent in. Succes 🙂

Zit jij ook wel eens met je handen in het haar? Kind luistert niet? Dan zijn deze artikelen vast ook een aanrader voor jou:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven