Is je kind onzeker? Met deze 4 tips vergroot je het zelfvertrouwen

Zelfvertrouwen. Helaas word je er niet mee geboren, maar je kunt het wel vergroten in de jaren die volgen. Als je kind onzeker is kan jij hem of haar daarmee helpen. Het zelfvertrouwen vormt zich namelijk door ervaringen, de ontwikkeling van je eigen persoonlijkheid en de invloed van je omgeving.

Met name de kinderjaren zijn hierin belangrijk, want dan wordt de persoonlijkheid ontwikkeld. Een onzeker kind kan je dus zeker meer zefvertrouwen laten krijgen.

onzeker kind meer zelfvertrouwen geven

Onzeker kind: zo zorg je voor meer zelfvertrouwen

Elk kind is anders; de één is weerbaarder dan de ander. Maar het feit blijft dat kinderen gevoelig en kwetsbaar zijn en doorgaans hun ouders, familie en leeftijdsgenoten als voorbeeld zien.

Zorg daarom dat je een goede basis legt door positief op te voeden. Is jouw kind onzeker? Met onderstaande 4  tips vergroot je het zelfvertrouwen van jouw kind zeker weten!

1. Praat rustig en blijf kalm als je kind onzeker is

Praat rustig en blijf kalm is makkelijker gezegd dan gedaan. Maar ja, niemand heeft dan ook ooit gezegd dat opvoeden makkelijk is. Vooral met kleine kinderen kun je regelmatig in de stress schieten. Terwijl het zo belangrijk is om kalm te blijven.

Zorg er dus voor dat je niet uit je slof schiet en gaat schreeuwen en hysterisch gaat doen. Je kind zal er van schrikken en als dit vaak gebeurt vergroot dit gedrag zijn of haar stresshormoon. En dat heeft op den duur een negatief effect op zijn of haar eigenwaarde en zelfvertrouwen.

Bovendien is de kans groot dan je kind jouw gedrag gaat kopiëren en je wilt van je kind toch geen hysterisch stresskipje maken met een kort lontje?

Werk daarom ten eerste aan je eigen stressbestendigheid. Zorg goed voor jezelf, blijf in balans, pak genoeg rust en ontspanning en doe desnoods een cursus mindfulness.

Voel je de volgende keer, in het bijzijn van je draakjes, zo’n “hulkmomentje” aankomen? Haal dan diep adem, heb geduld en loop indien nodig even de kamer uit. Jij bent het voorbeeld voor je kinderen. En voorbeeld doet volgen!

Zorg dus dat je te allen tijde je uiterste best doet om rustig te praten en kalm te blijven. Je zult zien dat, met een beetje oefening, jullie communicatie zoveel beter verloopt met de tijd.

Het creëert rust in jouw hoofd en dat van je onzekere kind. Je kind kan rustig nadenken, omdat hij of zij hier ook de mogelijkheid toe krijgt en niet overschreeuwd wordt. Je kind leert daardoor (eigen) problemen op te lossen, zaken te overzien (helikopterview), creatief bezig te zijn en nog zoveel meer.

Kortom, je kind vertrouwt op zichzelf en zijn of haar eigen kunnen en behaalt daar vast en zeker successen mee. Hoe meer successen, hoe meer het zelfvertrouwen van je kind groeit.

kind knuffelen voor meer zelfvertrouwen

2. Complimenteer goed gedrag en negeer slecht gedrag

Cliché maar wel waar; afwijzing leidt tot afbreuk van het zelfvertrouwen van je kind en acceptatie juist tot een groeiend zelfvertrouwen.

Let daarom goed op hoe je een onzeker kind toespreekt. Kinderen willen van nature hun ouders “pleasen”, dus als jouw kind iets goeds of liefs doet, laat dan merken dat je daar blij mee bent.

Geef een compliment, een bedankje of een knuffel of kus. Je zult zien dat je kind dit een goed gevoel geeft en dit gedrag vervolgens vaker gaat vertonen.

Is je kind echt aan het klieren, slopen of agressief aan het doen? Dan is het natuurlijk logisch dat er duidelijk moet worden gemaakt dat dit niet mag. Maar denk na over de manier waarop je dit gaat doen.

Wees je er van bewust dat lijfstraffen en schreeuwen een zeer negatief effect hebben op het zelfvertrouwen van je kind. En dat willen we nu juist voorkomen. Je wilt een onzeker kind meer zelfvertrouwen geven met je opvoeding, niet nog onzekerder maken.

Betere oplossingen in dit geval zijn dan ook om het kind uit de situatie te trekken (op de gang / in de hoek / time-out), op adem te laten komen en daarna kort samen te vatten wat er is gebeurd en wat niet meer mag gebeuren en waarom niet.

Wanneer kan je negeren?

Vertoont je kind “slecht” gedrag, maar minder erg dan zonet beschreven? Denk dus aan dwars doen, zeuren, onbeleefd doen en vieze woorden of scheldwoorden gebruiken? Dan komt de reactie “negeer slecht gedrag” goed van toepassing.

Je hoeft je als ouder niet continu te herhalen of te blijven verantwoorden. Jij bent nu eenmaal de ouder en je kind is het kind. Je maakt in het begin van een situatie duidelijk aan je kind wat er van hem of haar verwacht wordt, eventueel met onderbouwing en dan sluit je de discussie.

Met andere woorden, je negeert gezeur, gedram en reageert niet op vervelende woorden. De aanhouder wint in deze. Dit werkt overigens niet alleen bij onzekere kinderen.

Je kind zal dit niet leuk vinden, is het na verloop van tijd echt wel zat en heeft door dat het geen effect heeft. Op deze manier leert je kind dat dit niet de manier is om zijn of haar doelen te bereiken.

3. Rust, regelmaat, normen en waarden

Voortbordurend op de vorige 2 tips, zijn rust, regelmaat, normen en waarden dus zeer belangrijk. Ook dit geldt eigenlijk weer voor alle kinderen en niet alleen voor een onzeker kind. Het klinkt zo logisch, maar in de praktijk gebeurt het lang niet altijd in elk gezin.

Regels en richtlijnen zijn er niet om je kind te pesten, maar om je kind te helpen door hem of haar houvast en een ritme te geven. Iets om op terug te vallen, wat werkt en wat er altijd is. Iets vertrouwds.

Een veilige basis draagt bij aan een positieve eigenwaarde en een gezonde dosis zelfvertrouwen en dat komt bij een onzeker kind helemaal van pas. Om dit gevoel en deze mindset te stimuleren, is het handig om de volgende punten standaard te hanteren binnen je gezin.

Vaste huisregels

Vaststaande huisregels, waarbij voor iedereen duidelijk is wat wel en niet mag. Lief zijn voor elkaar, slaan en schreeuwen doen wij niet, schoenen uit in huis, maaltijden nuttigen aan de eettafel, etc. Uiteraard is dit voor elk gezin anders. Zolang jullie huisregels voor jullie gezin maar duidelijk zijn.

Op tijd naar bed

Vaste bedtijden. Laat je kind dus niet rondbanjeren tot je kind een keer omvalt van de slaap. Dit is niet gezond en heeft zelfs een negatief effect op de ontwikkeling van de kinderhersentjes. En denk aan een goed matras zodat ze een goede nachtrust hebben.

Normen en waarden

Leer je kind basis normen en waarden aan, zoals; alsjeblieft zeggen als je wat geeft, dankjewel zeggen als je wat krijgt, netjes vragen als je iets wilt, etc. Je kind zal je dankbaar zijn, wanneer zijn of haar sociale leven groter wordt.

Vaste routines

Zorg voor een vaste routine. Regelmaat. Het zorgt voor meer rust, minder nadenken, minder stress en een vloeiender verloop. Bereid bijvoorbeeld op werk- en schooldagen de avond ervoor e.e.a. voor en sta rond dezelfde tijd op.

Spreek af in welke volgorde jullie de badkamer in gaan, ontbijt om een vast tijdstip, dineer rond dezelfde tijd, spreek vaste dagen af wanneer je kind een speelafspraakje mag maken en wanneer het niet kan, een balans tussen speeltijd en schermtijd, enzovoort. Zo weet je kind waar het aan toe is en die zekerheid hebben kinderen nodig.

onzeker kind meer zelf laten doen

4. Zeker een onzeker kind moet dingen zelf doen

“Van proberen kun je leren!” zeggen ze weleens. En dat is zeker waar; laat het ze zelf doen. Zeker voor een onzeker kind is dit belangrijk, maar eigenlijk geldt dit ook weer voor alle kinderen.

Ook hier geldt; hoe meer successen hieruit voortvloeien, hoe meer het zelfvertrouwen groeit. Wees dus als ouder niet te beschermend voor je kind en laat hem of haar ontdekken. Laat je kind zijn of haar eigen weg en eigen manier vinden om iets te doen, maken, bepalen, vinden en ga zo maar door.

Als je het zelf spannend vindt, kun je er gerust nog bij blijven staan, maar laat je kind zelf iets doen of bedenken. Je kan altijd voorzichtig sturen als je denkt dat het niet goed gaat, maar als je alles uit handen neemt, leert je kind niets.

Dan leert het eerder dat hij of zij het “beter aan iemand anders kan overlaten” en je voelt ‘m al aankomen; dat komt het zelfvertrouwen niet ten goede bij een onzeker kind.

Dus, de volgende keer dat je kind zegt dat het iets niet kan of niet weet of gewoon totaal iets nieuws wilt uitproberen; sta er voor open! Stimuleer het en moedig je kind aan om zijn of haar angsten en onzekerheid te overwinnen door een andere invalshoek te laten zien. Als je dit vaak genoeg herhaalt, volgt de actie vanzelf.

Hoe krijgt een onzeker kind meer zelfvertrouwen?

Nog even een kort resumé van de tips waar je op kan letten om je onzekere kind meer zelfvertrouwen te geven:

  1. Praat rustig en blij kalm
  2. Geef veel complimenten waar het kan en negeer verkeerd gedrag
  3. Zorg voor rust en regelmaat en vaste regels
  4. Laat je kind vooral veel zelf doen en ontdekken!

Investering kost tijd, maar werpt op den duur zijn vruchten af. Dat geldt ook voor het vergroten van het zelfvertrouwen van je kind. Voor al deze tips geldt; de aanhouder wint. Als je blijft volhouden en blijft herhalen, valt vanzelf het kwartje. Ook bij jou kindje. Komt wel goed, papa en mama!   

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven